Un pacient rep una vacuna
Un pacient rep una vacuna | Artur Ribera

 

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), vol augmentar la taxa de vacunació contra la grip entre els professionals sanitaris, que actualment és molt baixa (al voltant d’un 23,2%), i aconseguir un salt qualitatiu durant aquesta campanya, que va començar el passat 22 d'octubre. Malgrat que la cobertura dels treballadors sanitaris és baixa, la taxa ha pujat progressivament els últims anys, i s’ha incrementat en 7 punts percentuals des de 2012-2013, segons el registre de la Societat Catalana de Salut Laboral.

 

El principal objectiu de la campanya de vacunació contra la grip d’aquest any és, segons expliquen des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, evitar que els professionals sanitaris puguin contagiar els malalts o les persones amb més risc de complicacions, alhora que es protegeixen de forma individual, ja que tenen un risc molt més alt de contagi que la població general. “Els sanitaris tenen una incidència de grip entre 3 i 5 vegades superior a les persones que no treballen en aquest àmbit”, ha remarcat el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

 

És per això que Salut Pública, a través del Servei Català de la Salut, ha enviat a tots els centres de primària i hospitals una carta acompanyada d’un decàleg on es subratlla la importància de la vacunació antigripal i s’anima els professionals a vacunar-se. En aquest sentit, a la carta es convida a vacunar-se qualsevol persona que treballi en un centre sanitari i que tingui contacte amb pacients i població.

 

Això inclou des del personal mèdic, d’infermeria i treballadors socials fins al personal de suport administratiu, personal de neteja i de manteniment, entre d’altres. A més, s'adreça als cuidadors, a les persones internades en residències de gent gran o centres sociosanitaris i a professionals com ara policies, bombers, personal de protecció civil, d’emergències sanitàries i d’institucions penitenciàries

 

Alhora, la campanya també se centrarà, com cada any, en les persones amb problemes de salut crònics i amb factors de risc, que actualment registren una cobertura vacunal baixa: d’un 32,3% entre 0 i 14 anys i d’un 20% entre 15 i 59 anys. Finalment, Salut promourà la vacunació entre les persones més grans de 60 anys que actualment tenen una cobertura vacunal del 54,25%.

 

El Departament ha adquirit més d’1.200.000 dosis de vacunes que estaran disponibles a tots els CAP i centres vacunals, amb l’objectiu de prevenir la grip i evitar les complicacions i la mortalitat associada a aquesta malaltia. El període òptim de vacunació és fins al 15 de desembre, uns quinze dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic, que aquest any se situa als 110,7 casos per 100.000 habitants. Tot i això, les dosis estaran disponibles durant tota la temporada de grip.

 

L’any passat, l’activitat gripal a Catalunya va ser moderada-alta i va causar 1.306 casos greus confirmats pel virus de la grip. El 64,5% no estaven vacunats; un 79,8% presentaven algun factor de risc; i un 61,3% eren persones més grans de 64 anys. La malaltia va provocar 175 defuncions, de les quals el 57,3% eren persones no vacunades.