Sessió plenaria del mes d'octubre
Sessió plenaria del mes d'octubre | Mónica García

 

 

El Ple Municipal del mes d'octubre a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès va aprovar 15 punts, dels quals 13 són mocions, va rebutjar dos i en va retirar dos més. El principal debat va ser el referent a les dues propostes del govern retirades per l'oposició: l'ampliació de la tarifació social i la modificació de l'IBI i l'IAE.

 

La tarifació social torna a quedar fora

 

En el Ple del mes de setembre, el plenari va decidir deixar sobre la taula la proposta del govern per ampliar la tarifació social i l'ordenança que regula el preu públic de determinats serveis com el PEM Guiera o les escoles bressol. Aleshores, l'oposició va criticar que trobaven a faltar certs expedients referents a la modificació de l'ordenança. Un mes després, el govern va presentar en el Ple del mes d'octubre la mateixa proposta afegint un informe jurídic avalant la modificació plantejada.

 

Des de l'oposició, van donar suport en bloc a retirar el punt perquè segueixen considerant que el govern ha de presentar un informe preceptiu de la tresoreria. La regidora de Serveis Econòmics, Contxi Haro, va defensar que “l'expedient s'ha tramitat com sempre i és perfectament legal”. Després de retirar el punt referent a la tarifació social, el plenari va decidir, amb el vot en contra de Compromís per Cerdanyola, retirar l'aprovació inicial de la modificació de les ordenances fiscals de l'IBI i de l'IAE. El motiu: “perquè l'expedient està incomplet”, tal com va defensar el regidor del PSC, Victor Francos.

 

Quant als punts aprovats, el plenari va donar el vistiplau per unanimitat a fixar els dies 30 de juny i 29 de desembre de 2019 com a dies festius addicionals que els establiments comercials de la ciutat podran romandre oberts. També de forma unànime, es va aprovar inicialment el reglament per l'adjudicació d'habitatges d'inserció municipal per casos d'exclusió social residencial o emergència social. Referent a l'estat de l'habitatge social a Cerdanyola, la regidora de Serveis Socials, Elvi Vila, va confirmar al Ple que el consistori treballa en la compra de tres pisos més i en la gestió de la donació de dos pisos per part d'un veí de la ciutat.

 

Per una altra banda, el Ple va aprovar per unanimitat aprovar les modificacions de crèdit referents al conveni amb Càritas Sant Martí i Càritas Roser. Quant als punts referents a la compatibilitat de la feina de dos funcionaris amb una altra activitat en el seu sector, un punt es va aprovar per unanimitat i l'altre amb l'abstenció d'ERC. Per contra, el plenari va rebutjar interposar un recurs contenciós administratiu contra l'acord de la Junta de Veïns de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra de data 12 de juliol de 2018 pel qual s'aprova definitivament el Reglament orgànic de l'esmentada entitat i contra el mateix Reglament. PP ERC, PSC i PDeCAT van votar en contra, Ciutadans, ICV-EUIA i el regidor no adscrit s'hi van abstenir i Compromís va votar a favor.

 

El ple de les mocions

 

El debat de les mocions va ocupar la major part de la sessió plenaria del mes d'octubre. De les catorze mocions presentades, se'n van aprovar tretze i se'n va rebutjar una. La moció que va ser rebutjada, amb el vot en contra d'ERC, PDeCAT, Compromís i el regidor no adscrit, Jordi Miró, l'abstenció d'ICV-EUIA i el vot a favor de Cs, PP i PSC, feia referència a la condemna dels actes vandàlics contra seus de partits polítics, els insults, les amenaces, agressions o l'assetjament contra grups i individus, entre els quals molts electes, que estan sovintejant a Catalunya.

 

Quant als punts aprovats, el plenari va donar suport a la declaració institucional de perdó, reconeixement i homenatge a les víctimes de l'amiant i, entorn del mateix tema, va aprovar (amb l'abstenció de Compromís i Jordi Miró) la moció referent a iniciar l'execució de manera immediata dels acords adoptats en la moció sobre el desamiantatge en el Ple del dia 29 de juny de 2017 i a instar a la creació d'un departament a la regidoria de Salut Publica coordinada amb la regidoria d'urbanisme destinat només a la problemàtica derivada de l'amiant, amb una normativa pròpia que reguli també l'activitat urbanística i els protocols de seguretat de desamiantatge. La moció també criticava una falta de compromís per part del govern durant les recentment celebrades Jornades de Víctimes de l'Amiant a Cerdanyola.

 

També van ser aprovades les dues mocions presentades per l'oposició en bloc referents a sol·licitar informes concrets sobre l'estat del reglament de segona activitat de la Policia Local (amb l'abstenció de Compromís) i de la tarifació social (amb el vot en contra del partit al govern). Per una altra banda, el plenari al complet va aprovar que l'Ajuntament s'adhereixi a la xarxa de ciutats lliures del tràfic de dones, nenes i nens destinats a la prostitució.

 

En l'àmbit educatiu, el Ple Municipal va aprovar instar al Departament d'Ensenyament a aturar els treballs d'elaboració i aprovació del Decret de menjadors en els termes que recull l'actual esborrany, per obrir un nou cicle de debat sincer amb la comunitat educativa. ERC va votar en contra i PP, PDeCAT i Miró s'hi van abstenir. Des d'ERC, Helena Solà va defensar l'esborrany del decret i va remarcar que es tracta d'un document que procés de canvi. Des de l'altra perspectiva, la regidora Elvi Vila (Compromís), va criticar mancances en el document d'Ensenyament sobre els menjadors escolars: “no s'ha consensuat amb la comunitat educativa, no considera temps educatiu el menjador, que hauria de ser gratuït i accessible per a tots i deixa fora l'alumnat amb necessitats específiques”.

 

En referència a l'1 d'octubre, el Ple va aprovar, amb el vot en contra de PP, PSC i CS, reivindicar i agrair a totes aquelles persones que van fer possible el referèndum d'autodeterminació del passat 1 d'octubre, malgrat les amenaces, l'ús il·legítim de la violència i la brutalitat policial per part del govern espanyol. A més d'exigir la llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítics i el retorn dels exiliats i exiliades.

 

En un altre àmbit, el Ple, a proposta del PDeCAT, va acordar (amb l'abstenció del PP) promoure la creació dels consells de barri. Des del mateix PDeCAT, van proposar adoptar mesures per la desratització dels barris de la ciutat i el plenari ho va aprovar per unanimitat. En el terreny de l'habitatge social, PDeCAt i Compromís van presentar una moció a petició del CDR de Cerdanyola que el plenari va aprovar amb l'abstenció del PP i Cs. Així, el Ple va aprovar demanar que es recuperi la llei 24/2015 proposada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, entre altres col·lectius,

 

Amb el vot en contra de Compromís i l'abstenció d'ERC i ICV-EUIA, es va aprovar la moció de Ciutadans per considerar activitat socio-cultural-itinerant-lúdico-recreativa dirigida a l'entreteniment familiar d'interès municipal a les fires d'atraccions de les festes que estiguin incloses en el calendari d'activitats culturals del municipi.

 

També en la sessió del mes d'octubre es va aprovar, amb l'abstenció del PP, la moció d'ERC per al planejament i ordenació urbanística de la ciutat amb perspectiva de gènere, i, amb l'abstenció de Compromís, executar les obres de reparació integral dels lavabos de l'Escoleta. En resposta ala petició de l'oposició, el govern va recordar que és la Generalitat qui ha d'assumir la despesa de les obres. A més, va anunciar que la pròxima setmana es reuniran amb Serveis Territorials del Departament de Salut per acordar compromisos quant a actuacions a les escoles del municipi.