La fàbrica Uralita no funciona en l'actualitat
La fàbrica Uralita no funciona en l'actualitat | ACN

 

 

Els regidors i regidores de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès van aprovar, durant el Ple Municipal del mes d'octubre, una declaració institucional “de perdó, reconeixement i homenatge a les víctimes de l'amiant”.

 

La declaració lamenta i reprova l'actuació del consistori “al llarg dels 90 anys d'activitat d'Uralita, davant la propagació de la malaltia de l'asbestosi”. Així, el consistori demana perdó: “perdó a les víctimes i exposats, passats, presents i futurs, pels actes de l'ajuntament de Cerdanyola del Vallès que, per acció i per omissió, hagin permès la propagació de les fibres cancerígenes de fibrociment, i expressem el nostre reconeixement i sentit homenatge a totes aquelles persones que, de forma directa o indirecta, han patit, pateixen i patiran les conseqüències de la presència de l'amiant al medi”.

 

Per una altra banda, el plenari es va posar d'acord per adherir-se a “les demandes de les associacions de víctimes de l'amiant, i reclamar a les administracions competents, Generalitat de CatalunyaGobierno de Espanya, perquè donin una resposta positiva i ràpida pel que fa a la creació d'un registre d'afectats i exposats, a la creació d'un fons nacional de compensació, i a destinar recursos per la millora en el tractament mèdic tot creant unitats específiques de seguiment de la malaltia de l'asbestosi”

 

“Falta de compromís”

 

A banda d'aprovar la declaració institucional de perdó, el ple va aprovar (amb les abstencions de Compromís i el regidor no adscrit) un una moció presentada pel PDeCAT, ERC, PSC, PP, Ciutadans i ICV-EUIA que demana iniciar “l'execució de manera immediata dels acords adoptats en la moció sobre el desamiantatge en el Ple del dia 29 de juny de 2017” i que critica una manca de compromís per part del govern municipal durant les Jornades de les Víctimes de l'Amiant que es van celebrar recentment a Cerdanyola.

 

En resposta, la regidora de Drets Civils, Elvi Vila, va recordar que durant les Jornades, una víctima de l'amiant va exigir a l'alcalde que l'Ajuntament demanés disculpes per la gestió que el consistori va fer del conflicte amb Uralita durant els anys 90. Escolà va acceptar la petició i va destacar que “l'Ajuntament té un deute històric amb les víctimes de l'amiant”.

 

 

 

  

  

 

 

APROVAT