Apagada a l'avinguda Joan Fàbregas
Apagada a l'avinguda Joan Fàbregas | Cedida

 

La il·luminació als carrers de Bellaterra segueix sent un tema amb difícil resolució. La qüestió, segons es va posar en relleu al passat Ple de l'EMD del dia 30 d'octubre, segueix enfosquida després que la proposta del PDeCAT quedés posposada i reconvertida a una futura declaració institucional que requereixi a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallés a posar remei a les greus mancances de l'enllumenat públic bellaterrenc.

  

  

I és que, si bé la moció original del grup demòcrata volia negociar la reparació dels fanals amb el consistori, durant el debat es va fer palès que, legalment, la qüestió no es pot resoldre simplement canviant unes bombetes. Així, Jordi Macarulla, del PDeCAT, preguntava a la Secretària de l'EMD, Beatriz Ripoll, que “si entenem que una falta d'il·luminació pot ser perillós per Bellaterra i l'Ajuntament no hi posa remei, no podem nosaltres destinar-hi part del nostre pressupost?”.

  

  

Ella va assegurar que “l'enllumenat és una competència de l'Ajuntament, i tot el relacionat amb la il·luminació ho ha de posar l'Ajuntament”. Tot i això, el problema no va quedar clar fins que el mateix President de l'EMD, Ramón Andreu, indicava que “per llei, la competència de l'enllumenat és de les EMDs, però passa que el nostre conveni diu que de l'enllumenat se'n farà càrrec l'Ajuntament, i això anul·la la competència”.

  

  

Ara bé, el problema segueix sent evident pels demòcrates, que explicaven en veu de Macarulla que “el tema de la il·luminació està relacionat també amb la seguretat. A les sis de la tarda ja és fosc, i ens agradaria que tots els grups s'hi sumessin” a aquesta moció, que després de les esmenes fetes durant el Ple, demanava la intervenció urgent del consistori cerdanyolenc per posar fi al problema.

  

  

També es tracta d'un tema important per a Esquerra Republicana, que en veu del seu portaveu, Quim Oltra, indicava que “tenim un problema estructural amb la il·luminació a Bellaterra, i per tant, ara per ara, el que necessitem és un pla de xoc”. A més, apuntava que “d'aquí a quatre dies, en algun moment, tindrem la competència de la llum, i hauríem d'anar pensant quin tipus d'il·luminació volem per Bellaterra”, i argumentava que el tipus d'enllumenat hauria de variar en funció de l'espai on estigui situat.

  

  

Dit tot això, Andreu va proposar aprovar la moció i encarregar una consulta jurídica sobre fins a quin punt podia actuar l'EMD en aquest sentit, dient que s'han de mirar “tant els textos del conveni com la llei que fixa les competències i interpretar jurídicament què es pot fer”. Tot i això, el representant d'ERC va apuntar que “no em puc estar de dir que, sense estudi jurídic, una altra opció seria negociar la competència de l'enllumenat amb l'Ajuntament”, ja que “és la nostra feina, almenys la meva”.

  

  

Tot plegat, però, va derivar en una aprovació per unanimitat proposada pels republicans: “en comptes d'aprovar una moció perquè després hi hagi la possibilitat que hàgim de fer una altra moció que la tiri enrere, perquè no ens comprometem a (…) fer una declaració institucional des de l'EMD sol·licitant això?”. Tanmateix, segons indiquen des de l'EMD, els integrants dels partits encara no s'han reunit per pactar un text que s'aprovaria, presumiblement, el proper Ple del mes de gener.