Una alta concentració d'al·lèrgens en l'aire pot generar problemes per respirar
Una alta concentració d'al·lèrgens en l'aire pot generar problemes per respirar | Cedida
 

Els nivells d'al·lèrgens en aire per fongs estan a nivells màxims aquesta setmana. Segons es pot consultar al web del Punt d'Informació Aerobiològica, els nivells dels fongs al·lèrgens presents en l'aire més comuns, com l'Alternaria o el Cladosporium, estan al nivell màxim de 4 sobre 4 a la major part de Catalunya, exclosa la zona dels Pirineus. 

 

A Bellaterra la concentració també se situa en aquests nivells, i això pot provocar problemes a la gent que pateix al·lèrgia a les espores dels fongs presents en l'aire. Segons explica la Coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, Jordina Belmonte, “el que estem veient últimament és que aquests nivells són molt alts” per aquesta època de l'any.  

 

En paraules de l'experta en aerobiologia, és sorprenent “que aquests primers freds dels últims dies no hagin aconseguit fer baixar els nivells de concentració” d'aquest tipus d'al·lèrgens en l'aire, ja que aquests fongs “estan molt més actius que en altres anys”. Normalment, segons Belmonte, aquestes dades són més típiques d'altres èpoques de l'any, com l'estiu o la primavera. 

 

Nivells d'al·lèrgens en l'aire a la zona de Bellaterra
Nivells d'al·lèrgens en l'aire a la zona de Bellaterra | Punt d'Informació Aerobiològica

 

 

Això, assegura, pot donar problemes per aquells que pateixen al·lèrgies a fongs com l'Alternaria o el Cladosporium: “la gent afectada per espores d'Alternaria poden trobar-se afectades i tenir problemes de salut”, admet. 

 

Es tracta, segons afirma, d'una possible conseqüència derivada del canvi climàtic. “Si comencés el fred de forma continuada, això canviaria”, però donada la situació meteorològica que es presenta pels propers dies, això no sembla que hagi de passar. “D'un any a l'altre, el clima fa coses estranyes”, aclareix, i “com que el clima no està estabilitzat, els éssers vius s'hi intenten adaptar”. En concret, “aquest any està sent molt humit”, tot i que les previsions indiquen que el canvi climàtic implicarà més sequera per l'àrea de Catalunya. 

 

Tanmateix, “a vegades passa que d'un any a l'altre la tendència canvia”. Segons les suposicions de Belmonte, “aquest any és excepcional i en un futur el clima farà que els nivells d'aquests fongs en aquestes dates siguin més baixos”.