Bòlid
Bòlid | José Antonio Canapé Gil

 

Tres boles de foc van creuar el cel de la Península el diumenge. S'anomenen bòlids, fragments de roca  que arriben de l'espai i es cremen en arribar a l'atmosfera i oferereixen una imatge espectacular de colors. Un bòlid (del grec βολίς, míssil) és un meteor molt brillant amb una massa de més de 10 grams. Dos s’han vist des d’Andalusia i s’han pogut gravar des de diversos centres astronòmics situats a Almeria, Granada i Sevilla i un des de Catalunya, concretament des de Sant Quirze del Vallès.

 

El de la comarca del Vallès Occidental ofert una imatge impactant, tot i que només se n'ha pogut gaudir uns segons, cap a les 17.52. L'ha pogut captar amb la seva càmera José Antonio Capapé Gil. De color groc al centre, en la art externa predominava el carbassa.

 

El primer que es va veure a Andalusia correspon al fragment d’un asteroide. Va entrar a uns 72.000 km/h i es va consumir totalment a 42 km d’altura. Va seguir una trajectòria pràcticament vertical a la província de Jaén. El segon era un tros de roca provinent d’un cometa, que va entrar a uns 75.000 km/h i es va desfer a uns 79 km d’altura, sobre la província de Màlaga.