Autos del meu record a Bellaterra: El camió RUGBY de Gasoses Zarroca

by | nov. 14, 2018 | Opinió

 

 

 

La fàbrica de begudes gasoses Zarroca radicava a Cerdanyola del Vallès.

 

En aquella època -la de la meva infància i joventut- es feia un bon consum de begudes amb “bombolles” (gasoses i sifons). Hi havia un cert habit a utilitzar-les soles o barrejades amb vi durant els àpats, o amb algun licor per fer l'aperitiu. 

 

A casa existia també aquest costum i he de creure que el practicavem abastament, ja que sovint apareixia el camió de l'empresa Zarroca per nodrir-nos dels seus productes. En aquells anys gloriosos,  de begudes embotellades n'hi havien poquissimes. Recordo que em plaia degustar-ne una de les habituals: l'Orange Crush, que et servien en una ampolla de vidre que permetia veure el seu contingut taronja que quan el cambrer te'l servia omplia el got d'un barbotejant presagi de frescor.

 

Per això s'agraïa doblement que el subministre es fes amb regularitat i freqüència a domicili.

 

Imagino que l'inefable camió aprofitava el fet de venir a Bellaterra per servir les comandes d'un parell de clients addictes: l'hostal Sant Pancràs i la masia de can Miró, a la que molta gent anava a fer esmorzades i berenades.

 

Com que per anar a can Miró calia prendre el camí de Cerdanyola, que passava per davant de  la nostra finca, als Zarroca no els era massa desavinent aturar-se a casa.

 

Fet aquest preàmbul justificatiu de la presencia del camió, procuraré descriure'l.

 

Recordo que era un RUGBY de fabricació americana, força veterà. La matricula un 40.000 de Barcelona. Com la majoria de camions de l'època, la cabina i la caixa eren artesanals. Tot i que hi havia bons carrossers capaços de bastir admirablement el xassis d'un “Hispano Suissa”, molts dels vehicles de transports i autobusos del moment responien a un disseny casolà, no pas mancat d'un toc candorós, que avui, dominats per la tècnica, potser alguns nostàlgics com jo, comencem a enyorar.

 

El Rugby de can Zarroca no n'era pas una excepció. Lluïa una cabina de fusta amb dues matusseres portes i una baraneta de ferro en el sostre que permetia posar-hi mercaderia i així aprofitar al màxim les possibilitats de càrrega.

 

La caixa constava de tres pisos de prestatges en els que s'encabien una bona pila de caixes de gasoses i sifons. Les plenes anaven donant lloc a les buides que recollien dels clients.

 

A les portes de la cabina un bon rètol hi feia constar el nom de l'empresa: 

 

                                           Gaseosas Zarroca – Sardañola.

Vols llegir més…?

“La gran riuada”

“La gran riuada”

Tenia 9 anys. Plovia a bots i barrals. Encara érem a Bellaterra. Aleshores les vacances escolars acabaven a finals de setembre, quan llavors, es feien les maletes i tornàvem a Barcelona. Era un 25 de setembre i era un dimarts.

“Bellaterra monàrquica? En motiu de la mort d’Elisabet II”

“Bellaterra monàrquica? En motiu de la mort d’Elisabet II”

Bellaterra va ser fundada sens dubte per monàrquics i les seves maneres de fer les podríem titllar com gestores d’un petit reialme que s’havia constituït per reial decret – valgui la redundància – amb la permissivitat del moment d’una administració local, Cerdanyola del Vallès, que maldava per gestionar un poble que en qüestió de 30 anys havia passat de la pagesia a la indústria.

“La Festa Major ‘en minúscules'”

“La Festa Major ‘en minúscules'”

Però, per què la nit del divendres ha desaparegut? Cóm és que els joves no hi eren a la nit jove? Per què la única nit de la festa es va acabar a les 2 hores…? Ja no es fan des de fa temps les Gincames del Grup escolta o la Gincama Motor. Tampoc es fa el concurs de Pintura Ràpida ni tantes altres activitats que donaven joc, dins una mateixa franja, a que els veïns de diferents edats tinguéssin l’agenda “plena”.

0 Comentaris

0 Comments

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Rep les notícies de BellaterraDiari al teu correu

Gràcies per subscriure't al butlletí de BellaterraDiari!

%d bloggers like this: