TEXT: XXX

  

  

Era l'any 1986, al Club Bellaterra s'hi havien de fer reformes i la façana de l'entrada demanava a crits algun tipus de decoració. Un soci d'El Club, en Ramon Codinach, un artista i dissenyador reconegut, va fer un projecte de mural que agradava molt. El problema era la seva realització, en part pel cost i també perquè, com que no hi havia cap tipus de teulada, la pintura podria perdre el color i fer-se malbé en poc temps.

  

  

  

  

Una tarda de les moltes que fèiem tertúlia a El Club, jo li vaig proposar al president de fer una trencadissa amb una tècnica de mosaic, molt emprada a Catalunya des de l'època del modernisme. Jo per aquell temps treballava a La Llotja, substituint al professor de la matèria de mosaic, i tenia experiència en portar el mosaic a la pràctica. Tots vam veure com era una bona solució.

  

  

  

  

Vam posar fil a l'agulla. Vaig encarregar-me de comprar rajoles, buscar els colors adients i ocupar-me de la infraestructura com contractar a un paleta que muntés la bastida on poder treballar. L'encarregat de La Llotja va preparar les parets pel fresc, fer els plafons pel mosaic… una persona molt professional i avesada a aquests treballs.

  

  

  

  

El primer a fer va ser engrandir el dibuix del projecte a les mides desitjades. Ho vam fer amb la tècnica de l'estarcit (foradant amb una agulla gruixuda el contorn del dibuix per calcar-lo a la paret). Ho vam fer a terra amb la col·laboració de molta gent i, seguidament, ja dalt de la bastida vam passar al dibuix i a treballar!

  

  

Si al començament érem l'Antonio, jo i algun voluntari que aviat va agafar la tècnica, al llarg del dissabte i diumenge (dies en què es va fer) jo crec que va pujar-hi quasi tots els socis d'El Club. Molts hi varen treballar de valent i d'altres de manera testimonial per posar el seu bocí de rajola a la bonica imatge que anava agafant cos. No cal dir que el temps va passar entre bromes dels “treballadors” i algun que altre porró de cava invitació d'El Club. En resum, el projecte es va portar a terme i va ser cosa de tots els socis.