L’any 2018 hi ha hagut un augment de robatoris
L’any 2018 hi ha hagut un augment de robatoris | Arxiu

 

Ja ha sortit el Balanç de Criminalitat del primer trimestre del 2018 elaborat pel Ministeri d'Interior. Malgrat no oferir dades específiques de Bellaterra, d'ell se'n desprèn que la ciutat de Cerdanyola – dins la qual estan inclosos tots els delictes també a Bellaterra – es troba entre les ciutats del Vallès Occidental on més robatoris hi hagut a habitatges, botigues i altres instal·lacions en comparació el primer trimestre del 2017.

 

Es tracta d'unes dades que analitzen l'evolució dels delictes – respecte de l'any 2017 – a les ciutats espanyoles amb més de 30.000 habitants. Així doncs, l'informe ofereix informació sobre Cerdanyola del Vallès, Ripollet, Montcada i Reixac, Sabadell, Terrassa, Barberà del Vallès, Rubí i Sant Cugat del Vallès.

 

De tots aquests municipis, els tres que han experimentat un augment més significatiu en els “robatoris amb força a domicilis, establiments i altres instal·lacions” són Terrassa, Rubí i Cerdanyola del Vallès, on hi ha un vora un 19% més que l'any passat.

 

Mentre que l'any 2017 es van produir 163 robatoris a domicilis, botigues i altres instal·lacions; aquest any 2018 se n'han produït 195, la majoria dels quals – 170a habitatges. Aquest increment dels robatoris arriba pràcticament en el mateix moment en què Esquerra Republicana de Catalunya a Cerdanyola ha dut a terme una roda de premsa en la qual ha parlat de la manca d'efectius policials a la ciutat. “Cerdanyola hauria de tenir 84 policies locals i actualment n'hi ha 63“, aquests són els números que la formació republicana va presentar davant la ciutadania i que va fer servir per instar el govern a solucionar el problema i tirar endavant la moció aprovada en ple el mes de març per la convocatòria de quatre places de Policia Local. La moció va ser aprovada per unanimitat. No obstant això, no s'ha produït cap canvi.

 

Gràfic: Augment o disminució dels robatoris a les ciutats del Vallès Occidental de més de 30.000 habitants respecte de l'any 2017

 

  

Infogram

La regidora de seguretat ciutadana, Contxi Haro, ha assegurat al TOT que contractar nous efectius policials per al cos de policia municipal està dins dels plans de l'equip de govern. Ha aclarit que des de l'Ajuntament es creu es pot arribar a ampliar el cos “en uns 15 efectius” i que serà difícil “poder arribar a la vintena que demana Esquerra Republicana”. Pel que fa als terminis, Haro ha declarat que encara és impossible saber quan es podran oferir aquestes places pels nous agents, però que “el més probable és que sigui després d'eleccions”.

 

Una altra de les dades que ofereix l'informe té a veure amb la quantitat de delictes totals que s'han produït a Cerdanyola respecte a l'any passat. En aquest cas, Cerdanyola és la ciutat de més de 30.000 habitants del Vallès Occidental en la qual més s'ha incrementat el nombre de delictes. No obstant això, aquesta dada – un 15% més de delictes que el 2017 – pot no correspondre's amb l'actual estat de seguretat de Cerdanyola pel que fa a la delinqüència que hi ha als carrers, ja que els únics delictes que han augmentat són els robatoris a domicilis i botigues i el tràfic de drogues. Aquest últim, a més, només ha experimentat un creixement de 4 casos.

 

Pel que fa a tota la resta de delictes – homicidis, segrests i violacions -, Cerdanyola, o bé s'ha quedat igual que l'any passat, o bé ha experimentat una disminució. En el cas de les agressions sexuals, per exemple, es tracta de l'única ciutat del Vallès Occidental de més de 30.000 habitants en què s'han registrat menys violacions amb penetració o sense i menys delictes contra la llibertat sexual que l'any passat. A banda, a Cerdanyola no hi ha hagut cap homicidi ni cap intent d'homicidi ni el 2017, ni el 2018.

 

Gràfic: Augment o disminució en percentatge de delictes a Cerdanyola del Vallès respecte de l'any 2017

 

  

Infogram