Membres del jurat de la Universitat Internacional de la Pau
Membres del jurat de la Universitat Internacional de la Pau | Cinta Caballé

 

L'activista colombià Javier Giraldo ha sigut el premiat d'enguany amb el Memorial Joan XXIII que reconeix en vida la tasca d'individus en la seva contribució per la pau al llarg de tot el món. Es tracta d'un guardó entregat per la Universitat Internacional de la Pau en col·laboració amb l'Institut Víctor Seix de Polemologia, que treballen pel foment de la pau al món.

  

Segons s'anunciava el passat 10 de novembre al Twitter de la Universitat de la Pau, el guardó de la 51a edició li va ser entregat “pel seu incansable treball de suport a les comunitats camperoles a Colòmbia“.

  

També va ser premiat amb la Menció Frederic Roda a títol pòstum el sabadellès Pep Ribera per ser un dels promotors de les primeres ONG catalanes a través d'Agermanament. Un guardó, el de Frederic Roda, que porta el nom del bellaterrenc fundador de la Universitat de la Pau i l'Institut Víctor Seix de Polemologia, i pare d'un dels membres del jurat d'enguany, Àlvar Roda.

  

El mateix Roda, també de Bellaterra, indica que l'Institut es va crear fa 50 anys amb la intenció de treballar pel reconeixement d'aquelles persones que treballaven per la pau. Indica que la Universitat es va formar arran de les converses dutes a terme entre el seu pare, l'exalcalde de Sant Cugat del Vallès Àngel Casas i el premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel.

  

“Se li va concedir el premi Joan XXIII a Adolfo Pérez Esquivel abans de ser premiat com a Nobel de la Pau”, explica. Un cop acceptat el guardó a Suècia, Esquivel “va venir a Bellaterra amb el Frederic Roda, i ell li va dir a l'Àngel Casas que podrien fer algun estudi o seminari sobre temes de Pau, i va dir que sí”, relata Roda.

  

Així és com es va crear la Universitat Internacional de la Pau que, a més d'aquests reconeixements anuals, com a fundació privada amb participació de l'Ajuntament de Sant Cugat, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya duu a terme al llarg de l'any diferents activitats. Entre elles es troben els seminaris d'estiu i hivern, les nits temàtiques sobre drets humans i pau i la Diada de la No-Violència, que commemora el dia de la mort de Mahatma Gandhi, el 30 de gener.