Jardins a la Font de la Bonaigua
Jardins a la Font de la Bonaigua | Toni Alfaro

 

Fer un eix vertical que creui tota Bellaterra pel torrent de Can Domènec i pugui donar resposta als grans problemes de mobilitat de la zona. Aquest és un dels projectes que la Unió de Veïns presentarà el 27 de novembre a les 19.30 h a l’auditori nou de l’Escola Ramon Fuster de Bellaterra (carrer de l’Escultor Vallmitjana, 9). Una iniciativa que vol impulsar amb la col·laboració de l’EMD, l’Ajuntament i d’altres institucions implicades, amb qui ja s'està reunint.

 

Es tracta d’un eix verd que aprofitaria el traçat del torrent i el podria convertir en un camí escolar de màxima importància. Des de l’associació veïnal argumenten que aquesta opció “està al nostre abast” i serviria per connectar Bellaterra d’una forma més transversal, des del barri de Can Domènec – a la part baixa de Bellaterra – fins al Camí dels Monjos, a dalt de tot.

 

Amb ell també aconseguirien trencar les grans fronteres que suposen el torrent i la via del tren, ja que afirmen que “Bellaterra només és travessada per la BV-1414, una carretera que no disposa de voreres per on passejar tranquil·lament”.

 

Un camí escolar per infants i famílies

 

El recorregut en qüestió connectaria amb la plaça del Pi i buscaria solucionar els camins cul-de-sac del barri de Can Domènec. En un primer tram seguiria per la Font de la Bonaigua i després s’enfilaria fins arribar a la zona de dalt de Bellaterra, on hi ha dues escoles. 

  

Aquest projecte, defensen des de l’entitat, permetria donar resposta a l’elevat volum de trànsit que pateix Bellaterra durant el matí, en horari d’entrada als centres escolars. Un volum que l’associació xifra al voltant de 1.000 vehicles diaris.

 

Mapa del projecte
Mapa del projecte | Unió de Veïns de Bellaterra

 

 

Passarel·les urbanes en lloc de camins

 

Pel que fa als detalls del projecte, la Unió de Veïns afirma que entrarà en detall a la presentació prevista pel 27 de novembre. Tot i així, en síntesi, consistiria en un primer tram amb un passeig de marcat caràcter urbà i un desnivell del 5 %, cosa que facilitaria també l’accés a persones amb mobilitat reduïda o cotxets amb nadons.

  

Per contra, el segon tram seria més esportiu, amb la possibilitat de construir una plaça nova ja passada la Font de la Bonaigua i una àrea esportiva més a dalt, encara en el recorregut del torrent. 

 

Finalment des de la junta han volgut destacar com el traçat no toparia amb cap altra via i com aquesta opció podria convertir-se en un “rambla” per passejar, fer esport i accedir a les diferents i nombroses escoles de Bellaterra, sense cotxe.

 

 

Aposta de la Unió de Veïns per la sostenibilitat

 

  

Tota la iniciativa s’emmarca dins l’aposta que la Unió de Veïns ha fet per la sostenibilitat des del 2015. Entre altres, persegueix fer una urbanització “en la línia dels nous temps”, amb unes cases eficients energèticament i una nova mobilitat més sostenible. Paral·lelament, l’entitat ha signat un conveni amb l’Escola d’Arquitectura del Vallès on arquitectes del màster universitari faran un diagnòstic energètic de 40 cases bellaterrenques, com a mínim. Les seves conclusions serviran per continuar avançant en aquesta línia.