CTR Vallès ubicat a Vacarisses
CTR Vallès ubicat a Vacarisses | CTR Vallès

 

Durant el 2018 les CAV, sota la coalició municipalista CUP-PA al Vallès Occidental, han posat en relleu públicament la necessitat de revisar tot el procés de licitació de la construcció i la gestió del Centre de Tractament de Residus (CTR) del Vallès Occidental pel que consideren “múltiples irregularitats detectades que poden suposar delictes de prevaricació i malversació de cabals públics”.

 

L’informe 16/2014 de Sindicatura de comptes apunta a múltiples irregularitats en què calia que les administracions competents aclarissin i en dirimissin responsabilitats. Per la coalició municipalista, “davant la mínima sospita hauria hagut de ser el mateix consorci qui portés l’assumpte a la justícia, això no obstant, la majoria de l’executiva del consorci de residus ha decidit no revisar els processos”. Des del grup comarcal s’apunta que l’única “actuació correcta per seguir endavant des de l’administració hauria de ser demanar la nul·litat del contracte amb l’empresa que gestiona el servei i fer una nova licitació o gestió interna. Totes les peticions fetes tan públicament com en el si dels òrgans competents han estat ignorades fins al punt que s’ha seguit amb la voluntat de continuar modificant el contracte”.

 

Si bé el febrer passat les CAV i les CUP denunciaven la “passivitat” de les administracions comarcals a novembre del 2018 asseguren que els actuals governants del consorci de residus han fet tot el possible per menystenir aquestes irregularitats. Avui fan públic que han presentat una denúncia a fiscalia per un possible delicte de prevaricació i malversació de fons públics i una segona denúncia al Tribunal de comptes per una possible malversació de cabals públics.

 

Jordi Muntant, regidor de l’AUP de Rubí i conseller comarcal pel grup CUP-PA ha fet constar que “es tracta d’un contracte molt gran com per deixar que part dels qui van gestionar-lo decideixin si hi ha fets delictius o no, és per això que el nostre grup, tal com va anunciar, presenta la denúncia a fiscalia i al tribunal de comptes.” Afegeixen també que tal com s’ha evidenciat, “no n’hi ha prou amb una transparència que inundi d’informació, ni en tenir informes públics que denunciïn les irregularitats de les administracions públiques, i que cal entendre la transparència més enllà de les qüestions cosmètiques fent-ne un valor transversal en la publicació, en la investigació i interioritzat en la manera de fer de les institucions públiques”.