Els xats avisen d'emergències i problemes de seguretat al barri
Els xats avisen d'emergències i problemes de seguretat al barri | Tecnonews / AMIC

 

“Has sofert alguna intrusió al teu domicili durant el 2018?”, “tens sistemes d'autoprotecció instal·lats?” o “quant estaries disposat a pagar per un servei de vigilància privada?”. Són algunes de les preguntes de l'enquesta formulada per un grup de veïns de Bellaterra sobre seguretat. L'enquesta ha estat distribuïda a través de dos xats de Telegram anomenats '112 Emergències' i 'Protec', on es debaten temes de seguretat ciutadana i s'avisa d'emergències relacionades amb robatoris, agressions i altres situacions similars.

  

Segons l'anomenada Comissió de Seguretat, Bellaterra està patint un augment de robatoris a domicilis. Aquest grup de veïns, que ha constituït una assemblea per debatre sobre aquests afers i dur a terme accions conjuntes, ha publicat aquesta enquesta per saber l'opinió dels bellaterrencs sobre robatoris, sistemes de protecció, situacions inquietants, agressions i altres delictes i formes de prevenir-los.

  

Tot i que l'origen dels xats ve d'un sol canal, creat per un veí anys enrera i deixat en desús, la falta de seguretat ciutadana que argumenten va fer que, fa poc més d'un any, des de la plataforma Telegram diversos veïns s'unissin per posar en comú opinions, experiències i avisos sobre problemes d'aquest tipus a Bellaterra.

 

Un d'ells va ser Andrés Rueda, que ara és membre de l'autoanomenada Comissió de Seguretat que s'encarrega de la gestió d'aquestes dues plataformes i de fer d'intermediària entre bellaterrencs afectats i els Mossos d'Esquadra. “Els xats tenen 260 i 240 usuaris, i en total hi ha entre 270 i 280 veïns implicats”, explica Rueda, que es va organitzar amb altres veïns després de ser víctima d'un assalt a casa seva.

 

La mala il·luminació com una de les causes

  

“Trobem que hem de fer un pas més que confiar en el sistema d'intervenció públic”, explica Rueda, i sobre l'augment de delictes de robatoris a Bellaterra, argumenta que els mateixos membres de cossos policials “ho admeten i que arriben fins a on arriben a falta de personal i a causa de l'increment de robatoris”. També diu que, l'any passat, ja van dur a terme una consulta similar, i que “tenim dades indiciàries i hi ha molta preocupació per la seguretat” a la localitat.

 

Rueda afirma que, un cop l'enquesta hagi finalitzat, “traslladarem les nostres conclusions i peticions a l'EMD i l'Ajuntament, i si no se n'ocupen, veurem com ho gestionem”, doncs admet que es considera la possibilitat de contractar vigilància privada entre diversos veïns. I és que per a aquest veí, la il·luminació “desastrosa” de Bellaterra deixa un “camp adobat per la delinqüència” i “sembla que l'Ajuntament tingui complicitat amb aquests lladres”.

 

La competència de la il·luminació normalment està en mans de les EMD, tot i que, com ja es va posar de relleu en l'últim Ple de l'EMD, en el cas de Bellaterra aquesta responsabilitat recau sobre l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, segons les actuals bases de prestació de serveis. 

 

El membre de la comissió indica que “la inacció de l'actuació pública en temes com la il·luminació fa que l'Ajuntament sigui còmplice indirecte d'aquestes accions”, referint-se a actes com robatoris, i agressions. Finalment, Rueda es pregunta “amb qui vol anar l'Ajuntament? Per qui aposta? Pel cavall dels dolents o el dels bons?”, i alhora admet que de moment no es plantegen dur a terme accions més enllà d'aquesta consulta, sobre la que admeten que els Mossos d'Esquadra ja en tenen constancia.

 

Podeu consultar i respondre l'enquesta en aquest enllaç.