CAP del barri de Les Fontetes, a Cerdanyola
CAP del barri de Les Fontetes, a Cerdanyola | Cedida

 

 

Els professionals de l'àmbit de la salut estan cridats aquest dilluns a Catalunya a una setmana de mobilitzacions, amb fins a tres convocatòries de vaga per als cinc dies. El sindicat Metges de Catalunya, majoritari en el col·lectiu, convoca els facultatius de l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) a una vaga de dilluns a divendres per exigir millores urgents davant la sobrecàrrega assistencial i la pèrdua de poder adquisitiu. També durant tota la setmana, el mateix sindicat crida a la vaga els facultatius dels hospitals, CAPs, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats, mentre que el moviment Rebel·lió Primària, sota el paraigua de la CGT, convoca tots els treballadors de l'atenció primària.

 

“El sistema sanitari català està a urgències, però l'atenció primària està a l'UCI”. Aquest va ser el diagnòstic del secretari del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Óscar Pablos, quan el sindicat va anunciar a principis de mes la vaga del 26 al 30 de novembre, a la qual estan cridats un total de 5.700 facultatius -metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs- de 288 equips d'atenció primària. El sindicat reclama la disminució de càrregues assistencials, limitant-les a 28 visites diàries per consulta; la reposició de 920 professionals “perduts amb les retallades” i la recuperació del poder adquisitiu “arrabassat des del 2010” i que xifren en prop d'un 30%. També demana incrementar el pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial.  

 

La mobilització convocada per Metges de Catalunya a la xarxa sanitària concertada amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) s'adreça als més de 10.000 facultatius de 53 hospitals d'aguts, 86 equips d'atenció primària, 50 centres sociosanitaris i 25 de salut mental gestionats per les patronals Unió Catalana d'Hospitals (UCH), Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES).  De fet, aquesta setmana els altres tres sindicats representats a la mesa -CCOO, UGT i SATSE- van signar el segon conveni col·lectiu SISCAT. Per a aquests sindicats, el conveni millora les condicions dels professionals sanitaris i dels centres i aconsegueix l'equiparació salarial entre els que treballen en l'atenció primària amb els que ho fan a l'atenció hospitalària, una de les principals reivindicacions. Per contra, Metges de Catalunya veu les millores “insuficients”.

 

Rebel·lió Primària s'apunta a la mobilització

  

 

El moviment Rebel·lió Atenció Primària, que aglutina professionals de la sanitat pública i té representació en prop d'un centenar de centres, va decidir en assemblea impulsar una vaga dirigida a tots els treballadors de l'atenció primària, tant de l'ICS com de centres concertats. El moviment dona suport a les reivindicacions del col·lectiu de metges, però considera que la situació de l'atenció primària afecta tots els treballadors de la sanitat i per això va decidir convocar aquesta vaga, amb la cobertura legal del sindicat CGT. 

 

Entre les reivindicacions, dimensionar la dotació de personal als Equips d'Atencó Primària (EAPs); incrementar el 5% addicional del sou i recuperar el 5% sostret del 2010; recuperar els nou dies de lliure disposició; la jornada setmanal de 35 hores; que tots els CAPs tanquin a les 8 del vespre i respectar el terç de jornada laboral no assistencial. 

  

Les urgències funcionaran al 100% 

  

Els serveis mínims per a les urgències seran del 100% durant els cinc dies de vaga. El Departament de Treball ha decretat el “normal funcionament” dels serveis d'urgències, així com de les unitats especials -com són les de cures intensives (UCI), unitats coronàries, unitats d'hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia- i de les que es puguin considerar d'urgència vital. 

 

En el cas dels serveis de medicina de família i pediatria, ginecologia (amb els serveis inajornables d’ecografia del primer i segons trimestre d’embaràs i interrupció voluntària de l’embaràs), odontologia i centres penitenciaris en torns diürns, es garantirà el 25% de la plantilla. Pel què fa als serveis penitenciaris en torns nocturns es garantirà la totalitat de la plantilla. Pel què fa a la resta de serveis, funcionaran com en un dia festiu, excepte els centres on la plantilla sigui igual a la dels dies laborables, on passarà a ser del 50%.

 

Entre el personal en formació hi ha hagut dubtes en els darrers dies sobre el dret a fer vaga i si els afecten els serveis mínims. Fonts de Metges de Catalunya assenyalen que els residents tenen dret a fer vaga i que la seva activitat no s'hauria de regir pels serveis mínims. “No poden ser considerats com a imprescindibles en les plantilles de mínims”, recull Metges de Catalunya en un comunicat. Ara bé, segons el sindicat, l'ICS ha establert que els MIR que tinguin assignada una guàrdia, l'hauran de fer, una decisió que, per a l'organització, “està mancada d'empara legal”. Pel que fa als centres de la sanitat concertada, fonts sindicals apunten que l'adhesió dels residents a la vaga podria mostrar el pes que tenen en els serveis d'urgències.