Ramon Andreu, president de l'EMD, Miquel Vázquez, president de la Comissió i Xavier Figueres, advocat assessor del projecte
Ramon Andreu, president de l'EMD, Miquel Vázquez, president de la Comissió i Xavier Figueres, advocat assessor del projecte | Toni Alfaro

 

La recollida de signatures favorables a l'annexió de Bellaterra per part de Sant Cugat, de la que es va informar al Ple de l'Ajuntament de Cerdanyola el passat dijous, començarà previsiblement el 15 de desembre. Així s'ha afirmat a la roda de premsa convocada aquest dilluns 3 per l'EMD de Bellaterra en la que s'ha presentat la comissió que ha de dur a terme la recaptació de firmes i s'ha explicat allò què implicaria l'annexió del barri de Cerdanyola a Sant Cugat.

  

A la roda de premsa hi han assistit el President de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, el president de la comissió de veïns encarregats de la recollida de signatures, i exvocal de Mobilitat de l'EMD, Miquel Vázquez, i l'advocat assessor de la Comissió, Xavier Figueres.  

  

El projecte per l'annexió a Sant Cugat arriba, segons ha indicat Andreu, “després d'una consulta perquè Bellaterra pogués ser municipi al 2015″. Tanmateix, aquesta via va ser desestimada a causa de que, tot i que la llei catalana permet la creació de municipis amb més de 2.000 habitants, l'espanyola només ho permet a partir de 5.000, i cabia la possibilitat de que la independència del municipi bellaterrenc fos desestimada per la justicia espanyola.

 

Tot i la possibilitat de fer una excepció amb Bellaterra, el Parlament de Catalunya va instar a Ajuntament i EMD a arribar a un acord de conveni, i així “la nostra via d'intentar ser un municipi va quedar truncada”, ha lamentat el president de l'EMD. “Volem vincular a Bellaterra amb el municipi amb què té una vinculació més potent, que és Sant Cugat: això ho sap tothom”, ha sentenciat, i ha dit que finalment han trobat una via administrativa per fer-ho, alhora que l'EMD “està 100% implicat amb aquesta consulta”.  

  

Vázquez ha fet un repàs de la suposada desafecció històrica de Bellaterra cap a Cerdanyola, citant els intents de ser municipi independent, al 1975, 1992 i 2015 abans de dur a terme aquesta recollida de firmes. D'altra banda, ha volgut deixar clar que “aquesta comissió no és política: simplement ens reunim i el nostre objectiu és recollir signatures dels veïns per demanar que volem anar a Sant Cugat”, i s'ha mostrat positiu dient que “estem convençuts que aconseguirem una àmplia majoria (…) i una alta participació”.

 

Mapa facilitat per l'EMD que mostra la distància de Bellaterra amb Cerdanyola i amb Sant Cugat
Mapa facilitat per l'EMD que mostra la distància de Bellaterra amb Cerdanyola i amb Sant Cugat | EMD Bellaterra

  

Per la seva banda, Figueres s'ha limitat a explicar els aspectes legals de la proposta i la recollida de firmes, i ha deixat ben clar que la decisió final no depèn dels ajuntaments de Cerdanyola o Sant Cugat: “la normativa sí que preveu aquesta iniciativa: està regulada i depèn exclusivament dels veïns. Els municipis tindran alguna cosa a dir, la seva opinió haurà de ser tinguda en compte, però són els fets els que compten, això i l'anàlisi que pugui fer en el seu moment qui decidirà, que és la Generalitat“. Això, però, no eximeix als ajuntaments de responsabilitats al respecte, ja que “l'Ajuntament de Cerdanyola ha de fer la instrucció; és una qüestió que no pot eludir, està obligat a fer-la”.

 

Com serà la consulta?

 

En concret, el procès de recollida de firmes i la seva legitimació, segons han explicat els assistents, consistirà en tres fases: a una primera fase, la comissió de veïns haurà de recopilar les signatures en un “mínim d'un mes” i presentar-les a l'Ajuntament de Cerdanyola; a la segona fase, l'Ajuntament hauria de dur a terme la instrucció sobre la consulta i facilitar-la a la Generalitat de Catalunya amb un màxim de sis mesos, a la que seguiria l'última fase, on l'administració catalana hauria d'avaluar i decidir sobre l'annexió.

  

Tot i que la primera fase no té una data límit, des de la presentació de les signatures fins la decisió final hi ha un màxim d'un any, i “els últims sis mesos han de ser per l'avaluació de la Generalitat”, ha afirmat l'advocat.

  

Pel que fa al recompte de signatures, la comissió disposarà d'un cens que ha de ser facilitat per l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, i el recompte i validació d'aquestes poden ser duts a terme “per la secretària de l'EMD, la secretària de l'Ajuntament o fins i tot qualsevol notari”, ha explicat Figueres. Alhora, en paraules del president de l'EMD, “el repte que té aquesta comissió és passar del 50% -de participació-“, ja que afirma que la màxima participació a una consulta d'aquest tipus a Catalunya va ser d'un 54%. A més, en paraules de Vázquez, “amb un 50% de la població favorable està legitimada la consulta”.

  

Finalment, tot i que la data d'inici de la recollida va ser previst pel dia 15 de desembre, “tenim aquesta data com a objectiu, però estem pendents d'un parell de temes legals”, ha informat Miquel Vázquez.