L'ambició és un dels factors que té implícita la política. És del tot raonable, ja que sense ella el poder pot trontollar. Diríem que fins i tot és lícita per poder canviar, a fi de bé, els pobles, ciutats, món, univers… però té la condició dels límits. És clara la noble tasca de fer política per canviar les coses, i que es vulgui millorar la situació dels ciutadans. És del tot lloable si el mitjà per obtenir la fi està prou justificat. De tota manera, no tot s'hi val, i molt menys si s'utilitzen les estratègies del discurs per aconseguir el poder com a objectiu personal.

 

Cal dir que molts polítics ni se n'adonen fins a on pot ser de perversa la situació. Alguns inventen contradiccions i negacions dels altres per enfortir el seu discurs davant l'audiència esgrimint derrotes en la culpa dels altres. És aquí on podem caure en la temptació de fer demagògia en discursos puntuals, una demagògia que no pretén més que la confusió. Però molta gent pot caure en l'esquer d'aquella falsedat a través de la informació, sovint manipulada, per uns mitjans interessats.

 

Ahir vaig assistir en un Ple de l'Ajuntament de Cerdanyola on el nostre President de l'EMD anunciava la formació d'un grup de pressió per recollir firmes perquè Bellaterra s'annexionés a Sant Cugat, i demanava a tots els regidors de la ciutat de Cerdanyola que respectessin la decisió!!! És clara la situació, un xic grotesca: ell sol davant de 25 regidors argumentant i defensant que sociològicament l'autopista, el tren, la Universitat de Bellaterra, feia frontera física i que els bellaterrencs tenien més tendència a anar a Sant Cugat o Sabadell, ja que tenen un servei de ferrocarrils que els acosta a 10 minuts. Algun regidor (no sense una maleïda sorna) va suggerir que Ciutat Badia era la millor opció, ja que estava molt més a prop i que creia Sant Cugat estava en igualtat de condicions pel que fa a fronteres de carreteres i trens…

 

De fet un es pregunta, si l'EMD va organitzar i defensar fer un referèndum per la independència de Bellaterra, on és aquella promesa? Ara sembla que queda en no res? Ens deslliguem de Cerdanyola per caure en mans de Sant Cugat? Quina contradicció! Sant Cugat ho vol? Aquesta decisió podria provocar conflicte entre els dos ajuntaments Cerdanyola – Sant Cugat? Quin paper té la Unió de veïns de Bellaterra, i com es posiciona? Masses interrogants. I jo em pregunto: no serà que l'estratègia final sigui fer el discurs (com sempre he criticat) que no ens deixen fer el que volem i creiem, i per tant els dolents i la culpa és dels altres i nosaltres, els bons, ens perpetuem en el poder i en el càrrec? S'acosten eleccions!

 

Crec que tots plegats hauríem de reflexionar. Teníem una oportunitat en el “conveni marc” que es va negociar amb l'Ajuntament i que al final, per incloure una petició treta de la màniga per l'EMD a última hora sobre els límits territorials, feia trontollar -i em consta- tot l'esforç i la feina de molts mesos amb el que es va treballar i finalment pactar… I l'EMD no va voler signar: per mi, greu error.

 

Tenim sobre la taula oportunitat d'aconseguir, i crec aprovar, ajuts FEDER per arreglar i canviar el tan malmès enllumenat i altres oportunitats d'inversions ja sobre la taula, que no solucionen potser tot el dèficit acumulat d'anys d'inversions que hauria d'haver fet l'ajuntament de Cerdanyola, però que apaivaguen dèficits estructurals que milloren la seguretat i convivència dels veïns i veïnes de Bellaterra. 

 

No deixem que les ambicions personals, potser legítimes, aturin el benestar i millora de la nostra població. No ens emboliquem un altre cop amb promeses difícils d'aconseguir i que portaran a una llarga resposta que girarà l'esquena a moltes possibles inversions a Bellaterra, i que podrien per decret, si es posen tots els regidors d'acord de Cerdanyola, fer desaparèixer la mateixa EMD!!

 

Jo crec en l'EMD, però segons com la gestionem (i encara veig massa problemes i poques solucions) podríem sortir-ne escaldats. Crec que tenim una bona oportunitat per posar el seny per damunt la rauxa. Demano serenor i fermesa. Demano generositat i treball. Demano més política i menys ambició. Que tinguem sort!!