Jordi Prat, director de la Fundació Autònoma Solidària, Margarita Arboix, rectora de la UAB, i Ignasi Giménez, alcalde de Castellar del Vallès
Jordi Prat, director de la Fundació Autònoma Solidària, Margarita Arboix, rectora de la UAB, i Ignasi Giménez, alcalde de Castellar del Vallès | Ajuntament de Castellar del Vallès

 

La rectora de la UAB, Margarita Arboix; l’alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez; i el director de la Fundació Autònoma Solidària, Jordi Prat, han signat un conveni que té per objecte establir un marc de col·laboració entre la Universitat i l’Ajuntament per a “l’execució, control i aportacions del programa d’acollida de persones en cerca de refugi”. La família acollida, procedent de l’Iraq, s’instal·larà a Castellar del Vallès i un dels seus membres, vinculat al món acadèmic, cursarà el Doctorat en Traducció i Interpretació de la UAB (serà el primer dels estudiants refugiats acollits a la UAB que cursarà un doctorat).

La UAB es farà càrrec de les taxes universitàries de matrícula i gestió acadèmica. La Fundació Autònoma Solidària s’ocuparà de les despeses vinculades a la gestió del visat d’estudiant, desplaçaments i altres despeses acadèmiques no previstes, a més de les tasques de seguiment i suport. I l’Ajuntament es farà càrrec de l’habitatge, la manutenció i l’escolarització de la família. Aquest acord suposarà una experiència pilot de treball entre el Programa d’Acollida de la UAB i els municipis dels voltants que podria créixer en el futur, amb la incorporació de nous municipis.  

A l’acte de signatura de l’acord, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, va expressar en nom de la Universitat que es sent “molt orgullosa” d’actuar en solidaritat amb persones refugiades i va reafirmar el compromís de la institució amb els ciutadans que pateixen problemes als seus països i han de buscar “noves oportunitats”. Arboix va manifestar també el seu agraïment a l’Ajuntament de Castellar del Vallès per endegar aquesta col·laboració. En el mateix sentit, l’alcalde castellarenc, Ignasi Giménez, va agrair la confiança dipositada en el consistori per part de la UAB, que va descriure com “la nostra universitat”. Segons Giménez, l’acord suposa una oportunitat per “demostrar solidaritat” per part del municipi i per “explicar experiències” en el sentit de difondre les problemàtiques que afecten les persones refugiades i els seus països d’origen.

La UAB acull un centenar de persones

En un escenari global marcat per la continuada vulneració de drets de les persones refugiades, la Fundació Autònoma Solidària (FAS) desenvolupa, en coordinació amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), el programa d’acollida de persones refugiades a la UAB, que implica la comunitat universitària en el desenvolupament d’accions d’acollida, acompanyament i sensibilització. Des de l’any 2016, la UAB ha atès un centenar de persones en cerca de refugi.

Està dirigit a persones sol·licitants de protecció internacional a Espanya, així com per persones en situació de refugi amb permís de residència per estudis. Concretament, el projecte vol fer front a les dificultats d’accés a la formació superior reglada que pateixen les persones refugiades. Així doncs, el programa facilita la plena integració de les persones sol·licitants de protecció internacional residents al campus de la UAB i promou el coneixement de les causes estructurals dels desplaçaments forçats i la facilitació d’eines d’acció a través d’accions de divulgació.