Enric Pallàs, excoordinador i membre de l'Associació Nacional Catalana a Bellaterra
Enric Pallàs, excoordinador i membre de l'Assemblea Nacional Catalana a Bellaterra | Toni Alfaro

 

El projecte de Primàries, constituït primer en Primàries Barcelona, després en Primàries per la República i finalment en Primàries Catalunya, vol significar una opció independentista diferent de cara a les eleccions municipals de 2019. La base del projecte és oferir una candidatura independentista que reculli diferents perspectives ideològiques per a arribar a un consens i elaborar una llista mitjançant unes primàries obertes a tota la ciutadania per a presentar una llista de candidats a alcaldes i alcaldesses a tot el territori al marge dels partits polítics.

 

Una de les entitats amb més difusió a Catalunya i que recolza el projecte de Primàries és l'Assemblea Nacional Catalana, tot i que el projecte té el suport d'altres entitats arreu del territori i partits polítics minoritaris com MES i Solidaritat Catalana per la Independència. L'excoordinador de l'ANC a Bellaterra, Enric Pallàs, és un dels promotors de la iniciativa al poble, i al Bellaterra Diari hem volgut entrevistar-lo perquè expliqui en què consisteix el projecte de Primàries.

 

Com neix el projecte de Primàries Catalunya a que l'ANC dóna suport?

La idea de les primàries surt inicialment de Jordi Graupera, com tots sabem. És a dir, va ser el que primer va bellugar el tema a principis d'any.  L'ANC sempre ha treballat per la unitat independentista, és la obsessió de l'ANC, que darrerament es veu qüestionada per l'acció dels polítics. Al juny de 2018 el secretariat de l'ANC es va plantejar de si la fórmula aquesta era una fórmula interessant. Es va  debatre, el secretariat va votar molt majoritàriament que sí que era interessant el tema de les primàries, i aleshores es va passar al mes de juliol a una votació dels socis de l'ANC i va sortir un vuitanta i escaig per cent favorable a fer les primàries.

 

Quin és el projecte concret? Com funciona?

Primàries vol dir canviar la concepció de les eleccions tal i com estan fetes actualment, és a dir:  a les eleccions concorren els partits, que internament, amb més o menys democràcia i participació dels seus integrants, elaboren els seus programes. Però la gent que no és al partit no té participació. Aleshores, el cert desencís que hi ha hagut amb el funcionament dels partits, que moltes vegades sembla que vulguin només defensar la seva cadira i que sembla que només vulguin guanyar a l'adversari polític, encara que potser tibi de la seva mateixa corda, aquesta competició que hi ha entre partits, el que ha fet entre la gent del carrer és una certa desil·lusió. D'aquí surt aquesta proposta. També ve del Graupera, que ve dels Estats Units. Als Estats Units les eleccions es fan diferent, i llavors això és una idea una mica americana, amb tots els matissos. Es va recollir aquesta idea, l'ANC la va portar a votació, va sortir majoritàriament que sí el fet de fer una convocatòria a tothom que hi vulgui participar.   Les primàries es un procediment que implica que tots els electors d'un poble o municipi que es vulguin inscriure participen en aquestes primàries. És condició necessària inscriure's, tal i com passa a les eleccions primàries d'Estats Units. A tots aquests inscrits se'ls convoca a una assemblea, aquesta assemblea elegeix un comitè electoral (amb el seu president, vocals, etc.), i aquesta junta electoral posa en marxa les primàries en sí. Anant al detall, a Cerdanyola aquest procés es va fer aquest dilluns 26 de novembre, i està funcionant ja allà.  Tenim els electors i tenim la junta electoral. Qui són els candidats? Qui vulgui presentar-s'hi. Si algú es vol presentar per regidor al seu municipi, s'apunta a la llista de Primàries. Hi ha de temps fins el 18 de gener, aproximadament. Una vegada estas apuntat, la assemblea és la que elabora el programa electoral, i tots els candidats, junt amb la assemblea, elaboren un programa conjunt que tots els candidats tenen l'obligació de defensar. Hi ha un programa únic, elaborat des de la base, i amb la col·laboració de tots els candidats. Una vegada fet això, es passa a les votacions, que ha de ser el dia 2 de febrer, segons està establert.

  

Primàries està promogut únicament per l'ANC?

No, i això és important. No és un projecte de l'ANC. Qui organitza això? Inicialment, a Barcelona, es va constituïr Primàries Barcelona, una organització transversal que agrupa a diversos col·lectius. Després es va constituïr Primàries per la Republica, que engloba la resta de país. Primàries Barcelona i Primàries per la República s'han fusionat en Primàries Catalunya, que és l'entitat que té tot el tema de protecció de dades, és responsable de la gestió, i en definitiva és l'entitat que empara tot aquest moviment. ANC recolza la idea de primàries, no és qui la proposa. La proposta existía, l'ANC la va estudiar i la recolza, però com ho fan altres col·lectius i partits com MES i Solidaritat Catalana i altres partits minoritàris. Majoritaris, de moment, cap. ANC és l'entitat potser més forta que l'està recolzant, per la implicació que té al territori, però no és la única. És la que fa més soroll perquè som molts i se'ns veu molt. En certa manera, el problema és que l'ANC ha monopolitzat una miqueta la visibilitat d'aquest moviment. A molts llocs també s'estan implicant els CDR, gent de base.  

 

És prou conegut el projecte?  

El problema és que potser ha sortit molt tard. Per fer això fa falta temps: un dels problemes que tenim és la manca de temps perquè s'ha d'explicar quina és la idea. La gent ho ha de conèixer i, llavors, ha de voler participar. Però tot això no es fa en dos dies, i aquest és el problema principal que tenim, perquè l'èxit de Primàries serà la gent que s'inscrigui. Si hi ha molta gent, Primàries tindrà molta força. Aquesta proposta busca unitat, igual que la obsessió de l'ANC és la unitat de tot el independentisme per aconseguir el màxim de batllies de Catalunya que siguin independentistes. Per fer això l'ideal és una llista única, però donat que els partits no han fet acords, majoritàriament, es proposa fer Primàries Catalunya per buscar la unitat. Si la resposta de la gent fos prou important, els partits serien els primers que voldrien posar els seus candidats allà. Què fa falta perquè rutlli? Que ens hi apuntem molts. Si ens apuntem molts tindrem força, si ens apuntem pocs acabarem sent la quarta llista. Els partits diuen quantes més llistes hi hagi més es repartirà el vot; i Primàries diu que és cert, però nosaltres sabem que el candidat nostre treballarà per la unitat, cosa que no estem segurs que el candidat d'un partit treballi per la unitat.

 

Quines avantatges té aquest sistema en comparació amb el de primàries internes?

El sistema de partits té l'avantatge que els integrants dels partits són professionals de la política, fa molt de temps que estan preparant les eleccions municipals i fa temps que estan preparant els seus programes. Quin defecte té això? La manca de participació de la gent que no és de partits: tu, si no ets de partits, has d'escoltar les propostes de cada partit influïr-hi, l'únic que tens és poder de tria. Nosaltres volem fer República, que vol dir que volem canviar el sistema de funcionament de la societat: volem que sigui molt més democràtica, molt més participativa… Aleshores, és clar, Primàries ens dona aquesta eina perquè supera el marc estricte dels partits i, si funcionés bé, els partits es podrien integrar i fer les seves propostes, però és la gent la que realment tria quin ordre és en el que es presenten els candidats a la llista. Sabem que és molt difícil aconseguir una llista única amb aquestes votacions per la manca de temps. Hi ha poblacions a on es pot aconseguir, però la majoria tindran dificultats perquè els partits seguiran una mica amb la seva candidatura, i tenen tot el dret de fer-ho. Però és un experiment que històricament és molt important, perquè pot marcar un abans i un després en les eleccions. Aquí tenim un problema, que és la llei electoral, que s'ha de retocar: treballar amb Primàries és posar la llavor d'un futur canvi en el sistema electoral. 

 

Això no pot esdevenir en que Primàries acabi sent un partit polític més?

El partit tradicional té militants, que paguen una quota, que estan integrats, que a més han d'acceptar el que els hi diu la cúpula… Aleshores, Primàries és obert a tothom que s'hi vulgui apuntar i no has de pagar quotes ni res, i és molt més participatiu des de la base de la gent: hi pot haver tota la gent que hi vulgui. I aquesta gent pot influenciar: és la gent de base la que crea el programa amb els candidats. Per lo tant és un tema molt més obert que el que fan els partits polítics. D'altra banda, una mica, el que preocupa a la gent és que de la gent que es presenta per partits hi ha un percentatge -que no se quin és- que es presenten pel sou i per la cadira. Treballen per quedar bé amb la cupula, perquè els designin a ells, que els hi posin un bon lloc a la llista… És a dir, hi ha uns interessos que no són de poble sinó que són personals i de partit. Primàries no té això, perquè està oberta a tothom. Sortirà elegit el que convenci més a la gent. Quan es faci a campanya electoral, hi haura una persona que per la seva trajectòria anterior, la seva defensa del programa o el que sigui, agradi més a la gent que altres. Qui ha de treballar aquest candidat? La gent, la base, no el partit. La diferència és aquesta. Jo veig que la gràcia d'aquesta obertura de primàries és que qui vulgui sortir com a responsable del municipi ha de convèncer a la gent del seu poble que el votin amb ell.

 

Enric Pallàs durant la lectura del manifest de l'ANC
Enric Pallàs durant la lectura d'un manifest de l'ANC al 2017 | J. Tardós

 

 

També hi ha altres temes a part del territorial i la Independència a l'hora de gestionar un municipi. Com es pensa treballar amb gent d'orígens tan diversos com PDeCAT i la CUP?

Precisament això és una de les gràcies: s'han de posar d'acord! Precisament, al que t'obliga aquest sistema és a posar d'acord a gent tan diferent com un representant de la CUP i un representant de PDeCAT, amb unes diferències de model econòmic importantíssimes. Les primàries el que busquen és fer República, en el sentit de, evidentment, aconseguir programar la República efectiva, però a més a més de democratitzar el país i aconseguir el millor per al teu municipi. Què és el millor? Allò bo seria l'acord entre totes les forces polítiques. D'aquest acord hauria de sortir el punt mig, que fos bo per al municipi i el país. La idea de confrontar idees diferents per buscar una solució comuna i pactada, la necessitat d'aconseguir acords perquè pertanys al mateix equip de treball encara que tinguis diferències ideològiques importants fa que l'acord sigui transversal. Per tant, entenem que optimitza l'acord. 

 

No es pot caure en un personalisme? La gent no pot votar a aquell o aquella que li caigui millor i punt?

Hi ha molts candidats. Per donar l'exemple de les eleccions a Cerdanyola, tu pots votar 8 candidats, perquè tenim 25 regidors a Cerdanyola i depèn del nombre de regidors. El que vagi primer a la llista serà el que hagi tingut més vots, però el segon de la llista és el segon, i per tant no hi ha un candidat únic. Hi ha un ordre de candidats, però són tots un equip. Hi ha una persona que haurà obtingut el màxim de puntuació amb aquest rànking, però a darrera hi venen molts altres. Una vegada fetes les primàries, i s'hagi presentat l'equip a les eleccions, sortirà la llista electoral, que anirà per ordre de votacions. L'equip que es presenta per primàries és l'equip que ha votat la gent amb l'ordre en que els han votat. Ha de ser un equip multiideològic que representi diferents tendències, però com ha pactat un programa comú (perquè és el que s'han obligat a defensar): hi ha un acord de mínims. Tens un programa electoral que has de complir, i a més saps que la teva responsabilitat és davant els teus electors. Tot això va cada cop més en la tendència d'obrir la participació ciutadana a la gestió pública. Si volem una República no volem que funcioni de la mateixa manera que han funcionat fins ara les coses, que tenen molts defectes: volem que funcionin millor, i una de les maneres és obrir molt la participació ciutadana i implicar al ciutadà en la gestió pública. 

 

Aquest sistema de Primàries es podria extrapolar a unes eleccions catalanes?

La base és extrapolable totalment. El que passa és que cada elecció s'ha de treballar. Per exemple: vindran les eleccions europees, i en elles l'objectiu és que es construeixi una llista única independentista. Aquí hi ha més facilitats, perquè els partits veuen que estan fent coalicions. És clar: els partits estan fent la seva gestió. La gent també voldria dir-hi la seva aquí, no? Nosaltres des de l'ANC defensem que a les europees hi hagi una llista única el més àmplia possible, evidentment sota un punt de vista independentista. 

 

Es proposaria un candidat com a president de l'EMD des de Primàries?

Nosaltres aquí el que passa és que no es pot fer llista: no surten molts candidats, només en surt un. Si sortís aquí la idea de Primàries, s'aprovés tirar-les endavant i tinguéssim una base de gent suficient que ho volgués recolzar, aleshores es presentarien candidats a President de l'EMD de Bellaterra (que pot ser qualsevol que ho vulgui ser) i la gent que ha format aquesta coalició votarien el candidat que més els agradés. Aquí sí que només en sortiria un. 

 

Ara mateix ja s'està gestionant la implantació de Primàries a Bellaterra?

S'està parlant. No hi ha res muntat encara. Nosaltres volem fer el pròxim dia 10 una assemblea oberta a tot Bellaterra per parlar de dos coses que creiem que són importants: el consum sostenible i el tema de les Primàries. Creiem que és un tema prou important pel poble com per poder-lo debatre entre tots i convidem a tothom que hi vulgui participar el dilluns dia 10 a les 19:30h a la Sala Gran de l'EMD de Bellaterra. Farem una reunió oberta a tothom per a parlar d'això.