ple emd
Una edició anterior del Ple de la Junta de Veïns de Bellaterra | Laia TR

 

El Ple Extraordinari de la del passat divendres 30 de setembre va estar marcat per la renúncia dels vocals de Mobilitat i Medi Ambient, Miquel Vàzquez i Helena Figuerola, així com pels canvis de destí de fons atorgats a l'EMD de la Diputació de Barcelona.

 

Va ser una Junta de Veïns extraordinària amb dubtes sobre la necessitat de ser convocada, ja que bona part de les mocions van ser aprovades per unanimitat i algunes d'elles, com els canvis de destí dels fons de la Diputació, van despertar dubtes al vocal d'Esquerra Republicana de Catalunya, Quim Oltra, sobre si era necessari passar-les per Ple. Cal apuntar que, per cada reunió extraordinària, cadascun dels vocals rep una compensació de 90 euros.

  

Al Ple es van absentar, per motius personals o compromisos d'última hora, tant la regidora de Relacions Institucionals amb l'EMD de l'Ajuntament de Cerdanyola, Laura Benseny, com els vocals sortints de Gent per Bellaterra, Helena Figuerola i Miquel Vàzquez, si bé aquest últim va arribar durant l'última moció per acomiadar-se dels integrants de la Junta de Veïns.

 

Comiat de Miquel Vàzquez

 

El comiat de Vàzquez va ser emotiu, amb elogis i paraules per tots els representants dels grups polítics, però especialment pel president de l'EMD i company de partit, Ramon Andreu: “surto de la política per culpa i gràcies al Ramon. Has de millorar la teva innocència. Ets molt innocent. També et diré que ets una gran persona, una persona amb molt de carisma”, li va dirigir. 

 

També va incidir en la satisfacció per la feina feta en dir que “la meva satisfacció més gran és que hem aconseguit un 94% de vots a favor de la independència i un 52% de participació. És la segona consulta amb més participació de la història de Catalunya”, referint-se a la consulta per la independència de Bellaterra de l'any 2015.

 

Alhora, va destacar que el pitjor moment de la seva carrera com a vocal a Bellaterra va ser “que aquests partits pel dret a decidir a Cerdanyola la van tirar -la consulta- enrere. Me'n vaig amb això”. Miquel Vàzquez se'n va de la vocalia per a dur a terme una recollida de firmes a favor de l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat.

 

Miquel Vàzquez al ple del passat mes de juliol
Miquel Vàzquez al ple del passat mes de juliol | Laia TR

 

Mocions

 

Pel que fa a les mocions, a més de la presa de raó per la renúncia dels dos vocals de Gent per Bellaterra, es va acordar per unanimitat la modificació del Reglament Orgànic de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra. Aquesta modificació era relativa a l'ordre de paraules durant el Ple, que si bé abans anava de partits amb major representació a aquells que en tenien menys, ara invertirà l'ordre.

 

A més, es va aprovar amb els vots a favor de tots els partits la declaració institucional plantejada durant el passat Ple Ordinari per “una ràpida reacció per millorar la il·luminació dels carrers de Bellaterra“.

 

D'altra banda, el Ple va debatre el desviament dels fons de dues actuacions incloses a les Meses de Concertació de la Diputació de Barcelona per altres despeses de l'EMD: per una banda, l'actuació sobre el Pont de la Via Verda; per l'altra, la de millora sobre el Camí Antic de Sant Cugat. 

 

Desviament de fons de la millora del Pont de la Via Verda per a l'exercici de 2018

 

Ramon Andreu, president de L'EMD, va explicar que “durant l'any 2017, l'Ajuntament de Cerdanyola va restar de l'aportació que ens ha de retornar dels impostos que paguem, dels 500.000 euros que rebem, 130.000 euros, argumentant uns deutes de l'EMD que nosaltres no veiem”. Això, segons va argumentar Andreu, provoca que “no hi ha tresoreria per poder fer els serveis bàsics, dels quals tenim la competència, i per tant això podria provocar una entrada en fallida econòmica de l'Entitat Municipal i podria ser un motiu pel qual s'intervinguessin les finances de l'EMD i un motiu pel qual es pogués qüestionar la viabilitat de l'EMD”. Aquesta situació justifica, segons el portaveu de Gent per Bellaterra al Ple, el desviament de fons per la millora del Pont de la Via Verda.

 

Aquesta perspectiva va fer que Jordi Macarulla, de PDeCAT, donés el seu suport a la mesura, ja que “si s'ha fet una demanda i s'ha perdut, el que no podem permetre pas és ni entrar en fallida ni en temes d'aquest tipus”, i va dir que suposava que si es devien aquests diners, l'EMD hauria fet les “gestions necessàries” per reclamar aquests diners.

  

Per la seva part, Quim Oltra, d'Esquerra Republicana de Catalunya, va voler saber a què s'havien destinat aquests diners atorgats per la Diputació en comptes del projecte de millora del pont. Ramon Andreu va explicar que “totes les despeses de brigada sumen una quantitat força important, i una part d'aquestes són les que es cobriran amb aquests diners que vénen de la Diputació“.

 

Tot i que Oltra va insistir dient que “aquests diners no poden anar a manteniment d'espais públics i brigada perquè ja està licitada: tenim un contracte que va passar un procés de selecció amb acord per fer unes feines que estaven programades”, Andreu va justificar el desviament dient que “si hi ha més despesa que podem justificar, evidentment doncs agafarem més temes de manteniment, que en tenim un munt: miralls que es van trencant, voreres que es van reparant…”.

 

La moció es va aprovar amb els vots a favor de Gent per Bellaterra i PDeCAT i l'abstenció d'ERC.

  

Desviament de fons de la millora del Camí Antic de Sant Cugat per a l'exercici de 2019

  

Pel que fa al canvi de destí de l'actuació sobre el Camí Antic, Andreu va explicar que hi havia altres projectes que necessitaven la finançament de la Diputació i que n'havien rebut la dotació: “per exemple les cadires on estem asseguts, els sistemes estadístics de les càmeres que ja estan funcionant, hi ha també la millora de l'actuació al Camí dels Enamorats i una actuació a la Font de la Bonaigua“.

  

Macarulla va lamentar que es destinessin els fons que necessitava el Camí Antic a aquestes millores, ja que la situació de la via és molt dolenta per falta de voreres i altres problemes. Així, “des del nostre grup potser no estem tant d'acord amb què els diners destinats al Camí Antic (…) hi hagi a canvi temes com el de la Font de la Bonaigua o el Camí dels Enamorats”.

  

Oltra va preguntar-se si “aquest acord cal acordar-lo en Ple?”, ja que això que estem votant ja està aprovat per la Diputació. Tot seguit, va detallar cadascuna de les partides per les quals els 70.000 euros destinats a la millora del Camí Antic s'havien desviat, i en concret va preguntar a què havien anat a parar “aquests 40.882 euros destinats a equipaments i projectes estadístics i aquesta peça de 29.000 euros”.

 

Ramon Andreu va indicar que totes aquestes despeses estaven explicades per diferents funcions i requeriments del Sistema de Control de Càmeres, i va afegir que “costa diners però després ens permet desenvolupar molt millor la competència que tenim de Mobilitat“.

 

La moció es va aprovar amb els vots a favor de Gent per Bellaterra i les abstencions d'ERC i PDeCAT.

  

  

Finalment es va debatre la pujada de sou a les dues funcionàries i personal laboral de l'EMD de Bellaterra segons els Pressupostos Generals de l'Estat de 2018. PDeCAT es va mostrar d'acord amb la mesura i va voler reconèixer la feina de les treballadores, i hi va donar suport.

 

Per la seva banda, Quim Oltra, d'ERC, va tornar a preguntar-se si calia portar aquesta mesura al Ple, i que tot i que reconeixia el valor de la feina de les dues treballadores “no em puc estar de dir que fa dos intervencions ha sortit l'expressió “perill de fallida”, llavors, apujar el sou a la gent, per molt que s'ho mereixin, potser no és la cosa més responsable”.

  

A la contra, Andreu va justificar que el problema de l'EMD no era de solvència sinó de tresoreria, a causa dels diners que l'Ajuntament de Cerdanyola havia deixat de pagar. “Hi ha un deute, que possiblement es podrà cobrar d'uns 300.000 euros, i per tant l'EMD té aquest superàvit però a nivell de deutes, l'EMD no té deutes”, va indicar.

  

La reunió va acabar amb un parlament de comiat de l'exvocal, Miquel Vàzquez, que va oferir cava als seus ja excompanys de cambra.