La plaça de Josep Playà a la Floresta
La plaça de Josep Playà a la Floresta | Artur Ribera

 

Un grup de veïns ha creat una plataforma per tal d’aconseguir que la Floresta es converteixi en una Entitat Municipal Descentralitzada, com ho és Valldoreix. “El Consell de Barri té un sostre constant i d’aquesta necessitat sorgeix la proposta. Volem participar, però també decidir”, va explicar un dels veïns impulsors de la iniciativa, Joan Rosés, durant el Consell de Barri del passat 26 de setembre. Francesc Bailón, de l’Associació de Veïns El Faig, també es va mostrar favorable a buscar “algun sistema perquè els acords del Consell de Barri es facin”.

 

En aquest sentit, va assenyalar l’Ajuntament de Sant Cugat: “Portem anys que no hi ha manera que se’ns escolti. Hi ha mil coses pendents i no ens fan cas”, va lamentar Bailón. “Veïnes i veïns ens mereixem un tracte més respectuós pel que fa a les demandes i les iniciatives que neixen al sí del barri”, afegeixen des de la plataforma en un manifest.

 

A més, el manifest de la plataforma també justifica la proposta per “l'orgull de pertinença dels seus habitants” i les circumstàncies geogràfiques, històriques i socials del barri.

 

Consulta popular

Consell de Barri Floresta

Primer Consell de Barri de la Floresta d'aquest mandat FOTO: Artur Ribera

 

És per això que la plataforma veïnal vol obrir un procés participatiu entre veïns i veïnes per tal de posar sobre la taula els avantatges i els inconvenients d’esdevenir una EMD i hi han programat una reunió el 15 d’octubre, a les 19 h, al Centre Social i Sanitari, per tal d’encentar el debat.

 

La seva idea és que tot plegat desemboqui en una consulta ciutadana entre els florestans i florestanes. Per tal de poder-la fer, el reglament de participació de Sant Cugat determina que és necessari el 5% de signatures de veïns, que a la Floresta equivaldria a 188 persones. Per aquest motiu estan fent una recollida de signatures a través d'internet.

 

Entre altres, una EMD permetria l’elecció d’un Consell del Poble i un president a través de l’elecció directe. Tot i això, la plataforma considera que no es podria tirar endavant si hi ha una pèrdua de qualitat dels serveis i seria necessari el suport de l’Ajuntament.

 

Des de la plataforma remarquen tot el treball fet en els últims anys pels florestans i florestanes, des de l'organització veïnal i la proposta de millores. “Entenem la Floresta com un espai del comú, com un espai de compromís i d'implicació per posar en valor allò que col·lectivament considerem un dret. Creiem que els espais institucionals han de ser una continuació dels espais socials”, argumenten.

 

Un pas previ

 

Tot i això, una reforma del govern espanyol del PP va vetar la possibilitat de constituir noves EMD, tot i que sí que permet la creació d'Entitats Municipals Desconcertades. La diferència és que no té entitat jurídica i els veïns ho veuen com un pas previ a assolir una Entitat Municipal Descentralitzada.