Enllumenat públic al carrer Lluís de Ábalo.
Enllumenat públic al carrer Lluís de Ábalo | Toni Alfaro

 

L'Ajuntament de Cerdanyola ja ha projectat un pla d'actuació per la reparació i la millora de la il·luminació pública a Bellaterra. En concret, l'actuació feta pública el passat divendres 7 de desembre abastarà 17 quadres d'enllumenat públic que alimenten 1.139 punts de llum de l'enllumenat públic de Bellaterra, exceptuant el Turó de Sant Pau. Es tracta d'una actuació molt esperada pels veïns del barri i que, alhora, havia suscitat dubtes sobre si era l'EMD o l'Ajuntament qui hi tenia la responsabilitat.

 

Les lluminàries projectades seran del tipus led i suposaran una reducció de la potència instal·lada d'un 68%, tot i que segons la regidora de Relacions Institucionals amb l'EMD de Bellaterra, Laura Benseny, “s'instal·larà una llum molt clara per evitar els punts d'obscuritat i millorar així la seguretat davant possibles robatoris”. Això permetrà no només substituïr, sinó també “fer una actualització de la lluminària” als carrers de Bellaterra, on “la instal·lació era molt antiga”, assegura la regidora. 

 

Així mateix també se substituiran els quadres elèctrics i es modernitzarà la instal·lació muntant un sistema de telegestió de l'enllumenat. Així, “en el moment que un dels llums s'espatlli s'avisarà a la central” i així es podrà substituir de forma més ràpida. A més, “es col·locarà una alarma antirobatori que avisarà els tècnics si en algun moment algú intentés robar alguna de les instal·lacions”, afegeix Benseny. 

 

Apagada a l'avinguda Joan Fàbregas
Apagada a l'avinguda Joan Fàbregas | Cedida

 

L'import previst per a la realització d'aquestes tasques de poc més d'1,6 milions d'euros, tot i que en un principi se'n havien projectat 500.000. Laura Benseny ha assegurat que aquest augment en el cost de l'actuació es deu al mal estat de les lluminàries, ja que “quan els tècnics van avaluar el que s'havia de fer, van dir que s'hauria de canviar pràcticament tota la instal·lació”. Tot i això, l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès presentarà el projecte a la subvenció d'actuacions susceptibles de cofinançament dins del programa FEDER de Catalunya 2014-2020 per fer més assequible la despesa. 

 

La millora de l'enllumenat públic ha sigut difícil de concretar, ja que “fins fa molt poc no teníem un pla d'inversions a l'Ajuntament perquè ha costat molt dur-les a terme per falta de consens en els pressupostos“, ha lamentat la regidora. Alhora, afegeix que aquesta actuació està dins el pla de millora de l'enllumenat públic de la ciutat: “es va fer una diagnosi de quins barris de Cerdanyola estaven pitjor i s'ha seguit l'ordre de necessitat”. 

 

Es desconeix la data exacta d'inici de l'actualització de l'enllumenat, ja que “les licitacions tenen els seus terminis”, tot i que ha assegurat que es farà “tan aviat com sigui possible, ja que és una de les nostres prioritats”. Alhora, Benseny assegura que la competència en enllumenat públic podria haver sigut de l'EMD en la proposta de conveni negociada entre el juny de 2016 i l'abril de 2018: “la il·luminació es traspassava a aquell conveni de què vam parlar a les negociacions”. 

 

Finalment Benseny indica que abans de fer públiques aquestes millores en l'enllumenat “ens vam reunir amb el president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, per parlar sobre la il·luminació i el pàrquing a la plaça del Pi” per “lleialtat institucional”.