Fulletó de la III matança del porc a Bellaterra
Fulletó de la III matança del porc a Bellaterra | Arxiu

 

Des del Bellaterra Diari us portem una peça de la Història de Bellaterra: un fulletó de la tercera edició de la matança del porc celebrada a l'Hostal de Sant Pancràs. Es tractava d'una tradició que es donava a pràcticament totes les localitats catalanes durant el segle XX i que consistia en el sacrifici d'un porc cap a finals d'any, al principi de l'hivern, en una reunió multitudinària de veïns i veïnes per a, posteriorment, fer un àpat públic.

 

A la matança hi participava la majoria del poble amb diferents tasques d'immolació, preparació i cuina, i la carn sobrant solia ser distribuïda entre tots els veïns per a aprofitar-la al llarg de la temporada d'hivern per a fer embotits o altres tipus de processaments de la carn. A causa de la falta de frigorífics, aquesta era una forma habitual de conservar la carn durant més temps. 

 

En aquest fulletó es pot apreciar, no només la data (18 de desembre de 1955) i el lloc (Jardins del Club Bellaterra, Hostal Sant Pancràs) sinó que a les diferents pàgines també es pot llegir una poesia popular, el menú que es cuinaria per al veïnat i el preu per participar-hi, que era de 100 pessetes. També hi consta el preu dels lots de carn de matança, que variaven entre 400 o 500 pessetes, segons el pes.