La redacció de Cerdanyola Radio està ubicada a l'Ateneu de Cerdanyola
La redacció de Cerdanyola Radio està ubicada a l'Ateneu de Cerdanyola | Ajuntament de Cerdanyola

 

La possible annexió de Bellaterra a Sant Cugat, així com la recollida de signatures que busca aquest resultat, van tornar a centrar el debat polític a Cerdanyola. En aquest cas, però, va ser a l'emissió del  5 de desembre del programa de Cerdanyola Ràdio 'La Nit Política', un espai de debat polític a la ràdio pública de Cerdanyola del Vallès que s'emet tots els dimecres, a les 10h. 

  

  

El magazín conduït per Judit Vila i Ariadna Espanya va convidar a la tertúlia política a Quim Oltra, vocal de l'EMD de Bellaterra per Esquerra Republicana de Catalunya, Laura Benseny, regidora de Relacions Institucionals amb l'EMD a l'Ajuntament de Cerdanyola, i Josep Grau, regidor del PDeCAT al consistori. Segons afirmaven, també es va convidar a participar al grup de Gent per Bellaterra, tot i que no hi van assistir. 

  

  

Grau: “Això suposa la crònica d'un fracàs”

  

  

A la retransmissió del programa, que va començar parlant sobre l'anunci per part de Ramon Andreu sobre la recollida de signatures per l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat al Ple municipal de Cerdanyola, el regidor dels demòcrates va opinar que això suposava la “crònica d'un fracàs d'aquest Ajuntament i no només d'aquest govern sinó de l'anterior”, ja que “des del 2010 no hi ha hagut forma d'articular un bon acord o un bon conveni amb l'EMD de Bellaterra“, i va afegir “que aquesta maniobra que ha fet el president de l'EMD la contextualitzem dins d'una estratègia electoral”.

  

  

  

Aquesta perspectiva va ser compartida per Laura Benseny, que argumentava que “l'estratègia del senyor Andreu, amb aquest cas és la mateixa que els camins que ha anat teixint al llarg de tota la legislatura”. Alhora, va situar la situació en context al parlar de la “consulta de quatre dies per la independència de Bellaterra, que havia de ser el futur del poble de Bellaterra, i que es va esvair al Parlament”. Alhora, va posar en dubte la pertinença del fet que sigui l'exvocal Miquel Vázquez, de Gent per Bellaterra, qui encapçali la recollida de signatures: “el fet que sigui ara un projecte popular quan la persona que està liderant aquest projecte sigui el senyor Vázquez (…), que fins divendres 30 era el portaveu de Gent per Bellaterra, no ho acabem de veure un joc ni clar, ni net, i crec que és malmetre la paraula 'popular'”.

 

 

Cartell de La Nit Política sobre la tertúlia del 5 de desembre
Cartell de La Nit Política sobre la tertúlia del 5 de desembre | @NitPoliticaCDV

 

 

Per la seva part, Quim Oltra va defensar el caràcter popular del procés participatiu veïnal en dir que “és veritat que hi ha permeabilitat encara que sigui una iniciativa popular, ja que la roda de premsa es fa amb el president de l'EMD, a la seu de l'EMD i amb un antic vocal de l'EMD, però formalment és una iniciativa ciutadana“. Tot i això, no va perdre l'oportunitat de cridar l'atenció sobre la falta de projecte de Gent per Bellaterra: “a mi el que em preocupa més és la manca de projecte. No hi ha cap proposta més que el fet d'annexionar-se a Sant Cugat: no hi ha cap projecte de quina Bellaterra volem d'aquí a 10,15 o 20 anys”.

  

  

Benseny: “Andreu va dir que a ell ja li anava bé que el conveni estigués dos anys aturat”

  

  

Josep Grau va voler afegir, per la seva banda, que la situació de desconnexió entre Bellaterra i Cerdanyola es devia a la “incapacitat des de totes les parts”, i que “qui ha patit i està patint precisament aquesta desafecció és la ciutadania de Bellaterra“. Alhora, va sentenciar que es jugava amb els bellaterrencs i que “aquí hi ha un joc molt brut”. Benseny va voler defensar la posició del consistori, dient que la “gestió del senyor Ramon Andreu i de Gent per Bellaterra és nefasta” i que “és molt fàcil atacar a Cerdanyola i atacar el conveni” que es va estar a punt d'aprovar. Un conveni sobre el qual, segons indicava Grau, “us heu tancat amb aquest tema: per no donar el clot de Can Fatjó dels Aurons, que és on hi ha el possible potencial de futur abocador”. 

  

  

Alhora, Benseny va replicar que, incloure punts sobre límits territorials allargaria molt el conveni, ja que no depenia de l'Ajuntament sinó de la Generalitat. A més, va argumentar la falta d'interès de Ramon Andreu, president de l'EMD de Bellaterra, per tancar el conveni: “jo recordo una reunió que se li va dir al senyor Andreu: si nosaltres aprovem els límits territorials i els canviem, que sàpiga que aquest conveni pot ser que estigui dos anys aturat. I ell va dir: a mi em va bé que estigui dos anys aturat aquest conveni”. I va afegir que era una llàstima no haver pogut finalitzar el conveni “perquè es multiplicava per tres el pressupost que tenim actualment” per Bellaterra

  

  

Quim Oltra va voler donar una altra perspectiva dient que el conveni entre l'Ajuntament i l'EMD no era el fi, “el conveni és el mitjà”. El vocal de l'EMD va afegir que “el problema és que crec que Cerdanyola no té un projecte per a Bellaterra, però que en alguns casos tampoc l'ha tingut per altres barris: segurament és un problema estructural”, i va voler cridar l'atenció sobre que “la regidora deia “què guanya Bellaterra amb el Clot de Can Fatjó? Bé, i què perd Cerdanyola?”.

  

  

Oltra: “el que hauria de tenir Cerdanyola seria vàries EMDs, no una i barallar-s'hi”

  

  

Per la seva banda, el del PDeCAT va tornar a carregar contra Ramon Andreu, dient que ha transformat la política entre Cerdanyola i Bellaterra en “una subhasta”, i va acusar el govern de Compromís per Cerdanyola d'”entrar en el joc” del president de l'EMD: “en aquest moment el senyor Andreu té sobre la taula el conveni de Valldoreix, que no tenia, i que li ha ofert Esquerra Republicana públicament en el plenari”. 

  

  

Això va fer variar el to d'Oltra, que va indicar que el conveni de Valldoreix era el més proper a una “democràcia real”. I va dir, a més, que “El que hauria de tenir Cerdanyola seria vàries EMDs, no una i barallar-s'hi: “districtes de barris i projectes locals on la gent tria el seu representant més proper i té més capacitat de decidir a on van els diners que gestionem”. 

  

  

La regidora del govern municipal va preguntar, per la seva banda, si des del PDeCAT parlarien amb els seus membres de partit a Sant Cugat, que també és part important al conflicte, ja que es troba a l'alcaldia d'aquesta ciutat. A més va destacar que, el seu partit, “a Cerdanyola està dient una cosa i a Bellaterra està dient una cosa totalment diferent”.

  

  

El programa va finalitzar amb una crida a l'entesa: “el que és innegable és que Bellaterra té unes potencialitats molt interessants per a Cerdanyola i Cerdanyola crec que té potencialitats interessants per a Bellaterra. Molaria molt que hi hagués manera d'entesa”, verbalitzava Oltra.