Els Castellers de Cerdanyola també participen a la passada dels Tres Tombs
Els Castellers de Cerdanyola també participen a la passada dels Tres Tombs | Lali Puig

 

  

  

La passada dels Tres Tombs tornarà a recórrer els carrers de Cerdanyola del Vallès el 13 de gener. Els Arries de Cerdanyola van presentar, el 3 de gener, la revista de l'edició d'enguany de la festa dels Tres Tombs i van fer efectiu el relleu de banderers. 

 

 

  

  

Tres dies de festa

  

 

 

La celebració de Sant Antoni Abat començarà el divendres 11 de gener amb la rebuda de la bandera infantil, que aquet any anirà a càrrec de l'alumnat de l'escola Serraparera. Ja el dia 12, es farà la Mostra de jocs i esports tradicionals Loparrets i Guineuetes, acompanyada de tallers i una cucanya infantil. 

  

  

  

La festa gran serà el diumenge 13 de gener. Els Trabucaires de Cerdanyola obriran el dia amb les Matines galejadores. A partir de les 9 del matí, tindran lloc els actes solemnes fins que a les 10.15 h, l'Esbart Dansaire de Sant Marçal inclogui el punt musical amb el Ball de Sant Antoni.

  

  

  

Finalment, a les 12 h es donarà inici a la passada de Sant Antoni Abat amb inici al Parc Tecnològic i final al carrer de Sant Ramon. Quan la comitiva passi per la plaça de l'Abat Oliba es durà a terme la benedicció dels animals. A les 15.30 h està previst el Dinar dels Arriers a la carpa del Parc Tecnològic.

 

 

  

Lluís Berenguer va actuar en directe durant l'acte de presentació de la revista dels Tres Tombs d'enguany.

 

  

Relleu de banderers 

 

 

  

L'acte del 3 de gener al Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) va servir perquè els banderers d'engany agafessin el relleu dels de l'any passat. Així, el banderer de 2018, Lluís Berenguer, i els cordonistes Eulàlia Mimó i Martí Berenguer, van fer el Pas de Banderes als banderers de 2019: Antoni Ros, com a banderer, i Carla i Antoni Ros Estapé com a cordonistes. El nou banderer, Antoni Ros, va assegurar sentir-se “feliç i orgullós” i va reivindicar el valor de la festivitat de Sant Antoni. 

 

Els tres nous banderers
Els tres nous banderers | Mónica García

 

 

  

  

El valor del cavall

 

  

Des dels Arriers de Cerdanyola, van assegurar que volen reivindicar la relació entre els humans i els animals. Especialment, es proposen fer-ho a través de la revista especial dels Tres Tombs que editen amb informació sobre la festa a Cerdanyola, així com incloent informació sobre festes similars a altres llocs d'Espanya i repassar la història de la relació entre l'home i el cavall.

 

 

 

En la mateixa línia, el president de la Federació Catalana dels Tres Tombs, Andreu Bernadàs, va destacar que durant Sant Antoni es fan 94 trobades a tot Catalunya i va recordar l'evolució de la domesticació del cavall. A més, va senyalar que confia en el futur dels animals de peu rodó explicant que s'està tornant a utilitzar els cavalls en determinades tasques com, per exemple, al camp. 

 

 

  

Per una altra banda, Bernadàs va respondre de forma contundent a les crítiques de col·lectius animalistes a la pràctica dels Tres Tombs: “L'única gent que es pot considerar animalista és qui treballa pels Tres Tombs”.