
L'hivern és l'època per excel·lència dels plats de cullera: sopes, llegums, estofats i altres plats calents omplen les taules de moltes cases per a ajudar a passar el fred inherent als mesos més freds i, alhora, serveixen com a àpat ben nutritiu i complet. En especial, els llegums, i més concretament els cigrons, són una de les fonts més importants de nutrients com calci, ferro, proteïnes vegetals i diferents vitamines del tipus B (com la vitamina B1, B3 i B9), i per tant constitueixen un dels pilars d'una bona nutrició.
En aquesta ocasió, per deixar enrere els excessos de les festes de Nadal, us portem una recepta de Cigrons a la Catalana que pot servir com a alternativa a plats carnis i, alhora, segueix aportant una gran quantitat de proteïnes, necessàries per a una alimentació saludable. Un plat tradicional, senzill i sa que us farà llepar els dits. Preparats? Doncs endavant!
Què necessitem per una ració per a quatre persones?
- 600 g de cigrons
- 300 ml de brou de verdures
- 3 tomàquets madurs
- 1 ceba grossa
- Julivert
- 1 ou dur (opcional)
Per a la picada:
- 25 g d'ametlles torrades
- 25 g d'avellanes torrades
- 1 tros de pa de pessic banyat en vi ranci
- 2 dents d'all
- Una mica de safrà
- Canyella en pols
Mans a la cuina!
- Primerament, coem els cigrons. Podem fer-ho a la manera tradicional, deixant-los en remull durant una nit i coent-los dues hores i mitja, o bé coure'ls durant una hora i mitja amb olla ràpida. També en podem utilitzar cigrons ja cuits, tot i que si tenim temps és recomanable coure'ls nosaltres mateixos.
- Després pelem la ceba i la trossegem.
- Ara agafem una paella mitjana i sofregim la ceba fins que sigui daurada.
- Mentrestant, posem a bullir aigua i escaldem els tomàquets. Un cop escaldats, els pelem i els tallem a daus.
- Tot seguit, afegim els tomàquets tallats a la ceba juntament amb una mica de sal i sucre i ho deixem coure a foc viu 5 minuts.
- Aquest temps ens permetrà fer una picada amb les ametlles, les avellanes, les dents d'all, la mica de safrà i la canyella en pols.
- Afegim la picada a la paella, hi incloem el brou i deixem que faci xup-xup fins que tingui la consistència desitjada.
- Finalment, ho servim tot junt amb una mica de julivert trinxat per sobre i, si volem, acompanyat d'ou dur.
Bon profit!