Cigrons a la catalana
Cigrons a la catalana | Recepta i foto: mercattorreblanca.cat

 

  

  

L'hivern és l'època per excel·lència dels plats de cullera: sopes, llegums, estofats i altres plats calents omplen les taules de moltes cases per a ajudar a passar el fred inherent als mesos més freds i, alhora, serveixen com a àpat ben nutritiu i complet. En especial, els llegums, i més concretament els cigrons, són una de les fonts més importants de nutrients com calci, ferro, proteïnes vegetals i diferents vitamines del tipus B (com la vitamina B1, B3 i B9), i per tant constitueixen un dels pilars d'una bona nutrició.

 

 

 

  

En aquesta ocasió, per deixar enrere els excessos de les festes de Nadal, us portem una recepta de Cigrons a la Catalana que pot servir com a alternativa a plats carnis i, alhora, segueix aportant una gran quantitat de proteïnes, necessàries per a una alimentació saludable. Un plat tradicional, senzill i sa que us farà llepar els dits. Preparats? Doncs endavant!

 

 

 

  

Què necessitem per una ració per a quatre persones?

 

  • 600 g de cigrons
  • 300 ml de brou de verdures
  • 3 tomàquets madurs
  • 1 ceba grossa
  • Julivert
  • 1 ou dur (opcional)

 

  

Per a la picada:

 

  • 25 g d'ametlles torrades
  • 25 g d'avellanes torrades
  • 1 tros de pa de pessic banyat en vi ranci
  • 2 dents d'all
  • Una mica de safrà
  • Canyella en pols

 

  

Mans a la cuina!

 

  • Primerament, coem els cigrons. Podem fer-ho a la manera tradicional, deixant-los en remull durant una nit i coent-los dues hores i mitja, o bé coure'ls durant una hora i mitja amb olla ràpida. També en podem utilitzar cigrons ja cuits, tot i que si tenim temps és recomanable coure'ls nosaltres mateixos.
  • Després pelem la ceba i la trossegem.
  • Ara agafem una paella mitjana i sofregim la ceba fins que sigui daurada.
  • Mentrestant, posem a bullir aigua i escaldem els tomàquets. Un cop escaldats, els pelem i els tallem a daus.
  • Tot seguit, afegim els tomàquets tallats a la ceba juntament amb una mica de sal i sucre i ho deixem coure a foc viu 5 minuts.
  • Aquest temps ens permetrà fer una picada amb les ametlles, les avellanes, les dents d'all, la mica de safrà i la canyella en pols.
  • Afegim la picada a la paella, hi incloem el brou i deixem que faci xup-xup fins que tingui la consistència desitjada.
  • Finalment, ho servim tot junt amb una mica de julivert trinxat per sobre i, si volem, acompanyat d'ou dur.

 

  

Bon profit!