Imatge de l'Audiència de Barcelona, al passeig Lluís Companys

Imatge de l'Audiència de Barcelona, al passeig Lluís Companys | Arxiu

 

 

 

L'Audiència de Barcelona ha tornat a donar a un pare, que viu a Cerdanyola del Vallès, la custòdia de dos menors sostrets a Mèxic per la mare, que no els va retornar després d'unes vacances d'estiu el 2014.

 

 

El tribunal argumenta que no pren aquesta decisió com a “càstig” a la mare per la “sostracció il·lícita”, sinó perquè la dona “no preserva la figura paterna davant dels menors ni fomenta la relació entre el pare i els fills”.

 

 

De fet, apunta que hi ha “prova abundant i diversa de comportaments obstaculitzadors” per part de la dona, al marge de la sostracció. En aquest cas, l'Audiència es pronuncia en resposta a un recurs d'apel·lació de la mare contra la interlocutòria de divorci que estableix que el pare ha de tenir la guarda potestat dels fills.

 

 

“La mare no facilita la comunicació entre els fills i el pare i aquesta actitud és perjudicial per a ells en la mesura que no garanteix el seu benestar i correcte desenvolupament”. Aquest és un dels arguments que utilitza l'Audiència per insistir que la custòdia dels menors l'ha de tenir l'home, representat pel Col·lectiu Ronda.

 

  

Un informe tècnic constata les capacitats del pare per donar un entorn educatiu “sa i estable” i per preservar la figura materna. Segons la sentència, diferents proves conclouen que “el millor per als dos menors és que no haguessin marxat a viure a Mèxic”, i una psicòloga va declarar que els nens estan patint i que la falta de contacte amb el seu pare els està afectant molt. A més, els experts creuen que els dos fills podrien tornar-se a adaptar a viure a Cerdanyola.

 

  

En tot cas, el procés per la sostracció il·lícita està en tràmit a Mèxic, on ja hi ha una sentència que ordena la immediata restitució dels menors, ara en suspensió mentre es resol el judici d'empara directe instat per la mare.