tres tombs

Imatge dels Tres Tombs cedida pels lectors del TOT | Arxiu TOT

 

 

El 13 de gener, Cerdanyola del Vallès serà una de les primeres parades dels Tres Tombs 2019. Diumenge serà el dia en el qual se celebrarà la festa gran de Sant Antoni Abat amb la passada de carros i la benedicció dels animals. Després de 40 anys d'inactivitat, els Arriers de Cerdanyola van recuperar la celebració a la ciutat l'any 1999. Des d'aleshores, ja fa 20 anys que els cavalls i carros prenen els carrers un cop l'any, però, per què se celebra aquesta festa?

 

 

17 de gener, dia de Sant Antoni

 

 

Com moltes festes populars, l'origen i la base dels Tres Tombs és religiós. Les celebracions festives tenen lloc al voltant del 17 de gener, dia en què va morir Sant Antoni Abat, considerat el tradicional protector dels animals que feien les feines del camp. En l'origen de la seva relació amb els animals hi ha un component místic i de llegenda. Es diu que quan va arribar a Barcelona, va curar la filla malalta del governador i després va fer el mateix amb un porc petit. La llegenda explica que una truja es va apropar a ell portant un porquet que tenia una pota ferida. Sant Antoni Abat el va beneir i aquest es va curar al mateix instant. La truja no va deixar de seguir el Sant mai més com a forma d'agraïment.

 

 

D'aquesta protecció de Sant Antoni Abat envers els animals es deriva la devoció dels professionals del camp per aquesta festivitat. Així, aquest dia, es fa la benedicció dels animals. Inicialment, només hi assistien els de peu rodó com ases i cavalls, però ara, durant la celebració dels Tres Tombs, s'apropen persones amb animals de tots tipus perquè el capellà els beneeixi en nom de Sant Antoni Abat.

 

Tres tombs a la ciutat

 

  

  

Aquesta festivitat té un acte principal pel qual la població es prepara durant dies: la passada dels Tres Tombs. Per què tres? És ben senzill. Originàriament, aquest ritual consistia a fer tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de camp per l'interior de la població. En algunes poblacions, encara es conserva la tradició de fer una foguera. Fins i tot, alguns pobles feien el recorregut amb els carros al voltant d'una gran foguera.

 

 

  

Amb el creixement del cristianisme, la volta dels Tres Tombs es va passar a fer al voltant de l'església local o seguint la imatge de Sant Antoni Abat, com es fa a Cerdanyola. Com tot, la festa ha evolucionat amb el pas dels anys i és comú veure carros originals, com el que arrosseguen els Castellers de Cerdanyola cada any i que no té participació animal.

 

 

 

  

Tot seguit pots veure fotos antigues de la passada dels Tres Tombs per Cerdanyola.

 

 

tres tombs
Passada de carros pels antics carrers de la ciutat | Arxiu TOT

 

tres tombs
Festa de Sant Antoni Abat als anys 40 | Arxiu TOT

 

tres tombs
Antics banderers dels Tres Tombs | Arxiu TOT

 

 

tres tombs
Cerdanyola celebrava cada any la passada dels Tres Tombs | Arxiu TOT