El bellaterrenc Juan José Brugera durant la conferència del passat dijous al Trade Center de Sant Cugat
El bellaterrenc Juan José Brugera durant la conferència del passat dijous al Trade Center de Sant Cugat | Bernat Millet

 

 

Juan José Brugera, veí de Bellaterra i president del Cercle d'Economia preveu “un refredament de l'economia” de cara a la segona meitat del 2019, tot i que “no com la crisi del 2008”. “En aquests moments estem en un punt d'incertesa perquè el cicle expansiu presenta símptomes de fatiga”, va afirmar a la conferència inaugural del 2n trimestre de l'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran, que es va celebrar el passat dijous 10 de gener, al Trade Center de Sant Cugat del Vallès.

 

En aquest sentit, Brugera va parlar sobre els efectes econòmics i socials que s'arrosseguen de la crisi econòmica que va esclatar l'any 2008, i va assenyalar quins són els reptes de futur des de la perspectiva econòmica per a la nostra societat. El president del Cercle d'Economia va iniciar la seva ponència explicant que la crisi econòmica “ha transformat profundament la nostra societat”, ja que “ha trasbalsat l'ordre mundial que es va establir després de les dues guerres”. “Abans enteníem la perspectiva econòmica des d'un binomi, EUA – Europa. Ara hi ha nous actors, com la Xina”, va afirmar Brugera. 

 

D'altra banda, també va assenyalar que la crisi va acabar amb el sistema de caixes d'estalvi i que el fet de formar part de la Unió Europea va salvar l'estat espanyol: “estar dins del sistema de l'euro va fer que ens poguéssim beneficiar del salvament del Banc Central Europeu“. Tot i això, Brugera va dir que, pel que fa a llocs de treball, “hi ha hagut una recuperació del 80% d'ocupació que s'havia perdut per culpa de la Crisi”.

 

Públic assistent a la conferència de l'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran

Públic assistent a la conferència de l'Aula d'Extensió Universitària per a la Gent Gran | Bernat Millet

 

Segons el conferenciant, la crisi econòmica també va provocar canvis en la borsa: “hi ha hagut una globalització financera dels capitals. La borsa ja no és espanyola o francesa, per exemple. La borsa és mundial”, va explicar.

 

A banda dels canvis econòmics, Juan José Brugera també ha parlat de la transformació social derivada de la crisi, i dels problemes que caldrà resoldre en un futur. “La nova ocupació, té un component de precarietat, que s'ha instal·lat amb nosaltres”, va afirmar. A més, el bellaterrenc va explicar que hi ha un divorci entre l'oferta universitària i les demandes que necessita la nostra societat” o que “les infraestructures socials, com l'Estat del Benestar, es mantenen amb carències”.