escoleta
Dos alumnes de l'Escola Bellaterra durant una protesta davant l'ajuntament | AMPA Bellaterra

 

 

  

  

  

La qüestió de la reforma de les instal·lacions de l'Escola Bellaterra sembla que es comença a desencallar. Així ho van demostrar les paraules del conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, durant la seva visita a Cerdanyola del Vallès el 16 de gener.

 

 

  

Inversions que depenen dels pressupostos

 

 

  

Tot i que la visita del conseller Bargalló es va situar a l'institut Forat del Vent i a l'escola Xarau, la urgència de la reforma a l'Escola Bellaterra va ser un dels temes tractar en la seva reunió amb l'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà. De forma general, Bargalló va anunciar que el departament d'Ensenyament farà “inversions en el sistema educatiu de la ciutat”, és a dir, tant per reformes com per altres projectes. Ara bé, el conseller també va assegurar que “les actuacions urgents es faran”.

 

 

  

  

Entre aquestes actuacions urgents podria estar la reforma que la comunitat de l'Escola Bellaterra i el conjunt de partits polítics del plenari han reivindicat públicament, especialment dirigida als lavabos del centre. Preguntat sobre un acord entre la Generalitat i l'Ajuntament per aquesta reforma en concret, el conseller va assegurar que “Sí” hi hauria acord. Per la seva part l'alcalde Carles Escolà va matisar la forma en què l'Ajuntament planteja aquest acord: “La qüestió és treballar-ho [l'acord]. Ja vam expressar al Departament la nostra predisposició d'ajudar. Entenem que es tractaria que l'Ajuntament actués per compte del Departament d'Ensenyament. Estem convençuts que ho podrem resoldre”. Això es tradueix en la idea que el mateix govern va defensar a la sala de plens el 28 de desembre: que l'Ajuntament avancés la inversió en la reforma, però sempre amb el compromís que la Generalitat retornarà els diners al consistori cerdanyolenc.

  

 

 

Tota aquesta inversió però, estarà marcada per l'aprovació o no dels pressupostos de la Generalitat. “Hi ha un calendari d'actuacions i un compromís d'inversions per part del Departament d'Ensenyament i de l'Ajuntament de Cerdanyola. Tot i això, estem pendents de si tindrem pressupost de la Generalitat per l'any vinent. Si no el tenim, el compromís d'inversions pot ser un altre”.

 

josep bargalló
El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, amb l'alcalde Carles Escolà visitant l'escola Xarau | Mónica García

 

  

Falta de manteniment

 

 

  

Les reivindicacions d'una reforma a l'Escoleta han anat especialment dirigides als lavabos del centre, però les demandes de la comunitat escolar van més enllà. El mateix 16 de gener, la presidenta de l'AMPA de l'Escola Bellaterra, Marta Buxó, va explicar al programa La nit política de Cerdanyola Ràdio que les seves demandes s'enfoquen a un “pla de manteniment de l'escola” i a instar a l'administració a què tingui la “responsabilitat” que es requereix.

 

 

  

A finals del mes de desembre, es va celebrar un Ple Extraordinari a petició de l'oposició per “realitzar els procediments administratius oportuns, amb caràcter d'urgència, per valorar, licitar, adjudicar i executar les obres de reparació integral dels lavabos de l'edifici de l'Escola Bellaterra”. L'acord es va aprovar amb el vot a favor de tots els partits excepte la formació al govern, Compromís per Cerdanyola. Aleshores, el govern va argumentar una idea que segueixen defensant: “l'Ajuntament ja ha iniciat els tràmits perquè la Generalitat es faci càrrec de la reforma”.

 

 

  

Durant el debat a la sala de plens, les principals crítiques van anar dirigides a la manca de manteniment al centre i, en general, a les escoles de Cerdanyola. També a Cerdanyola Ràdio, la regidora d'Educació, Elvi Vila, va assegurar que “els manteniments fets a les escoles s'han de millorar perquè han estat molt de temps fent-se malament”. Sobre la mateixa qüestió, també en declaracions a La nit política, el regidor del PDeCAT, Marc Costa, va criticar la gestió dels últims: “fa molts anys que el manteniment falla, però en aquests 3 anys i mig no s'ha millorat”.

 

 

 

  

En la mateixa línia que les paraules de l'alcalde Escolà després de la reunió amb el conseller Bargalló, la regidora Vila es va mostrar esperançada amb els darrers contactes amb el Departament d'Ensenyament: “Per primera vegada, el departament d'Ensenyament de Serveis Territorials ens ha demanat reunir-nos per fer un plantejament”.