Públic assistent a la presentació de la recollida de signatures per l'annexió a Sant Cugat | Zoya Naumov

 

 

Quins són els motius que argumenten els veïns per tal de signar o no per l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat?

 

La recollida veïnal de signatures per annexionar Bellaterra a Sant Cugat acabarà, previsiblement, el pròxim dijous 31 de gener. A 15 dies d'acabar el primer període establert per la Comissió de Veïns – i encara sense valoracions de la mateixa – es desconeix l'estat del procés i els detalls sobre el finançament des de l'EMD, qui hi dóna suport.

 

Ja s'han pronunciat al respecte els alcaldes de Cerdanyola i Sant Cugat, així com grups polítics cerdanyolencs. També hi ha hagut algunes opinions de polítics bellaterrencs, tant de manera individual com en format de debat. Però què n'opinen els veïns?

 

 

Perquè signar?

  

  

La Beneta, per exemple, està completament d'acord amb l'annexió a Sant Cugat, entre altres aspectes, per la distància que separa Bellaterra de Cerdanyola: “anem a Sant Cugat a fer-ho tot; a Cerdanyola hi anem només a fer papers”, afirma. Alhora, ella admet que “no ens ha agradat la reacció dels partits de Cerdanyola, perquè s'han pronunciat molt en contra sense conèixer la nostra opinió” i es queixa de què “la reacció hauria de ser més positiva i democràtica”.

  

  

Afegeix que, “comptem amb el suport de l'EMD per la recollida de signatures perquè és la seva obligació amb els veïns” i que ja hi ha hagut “moltes lluites i els que portem anys a Bellaterra veiem que l'Ajuntament de Cerdanyola no ens escolta”. En canvi, pensa que, d'altra banda, amb el consistori de Sant Cugat els veïns tindrien millor sintonia perquè hi ha el cas de l'EMD de Valldoreix, “Valldoreix té biblioteca, centre mèdic…, i en canvi, a Bellaterra, en 15 anys no hi ha hagut cap inversió de l'Ajuntament”.

 

 

Els problemes amb l'enllumenat públic han sigut una reclamació reiterada per part dels veïns de Bellaterra  | Cedida

 

  

  

Similar a la de la Beneta és la perspectiva de l'Anna, més aviat des d'una perspectiva econòmica. Ella creu que s'ha de signar a la recollida de signatures perquè “si pertanyem a Sant Cugat i tenim l'oportunitat de gestionar els nostres recursos els hi traurem molt més partit que no pas ara”. Alhora, es queixa de què “els nostres impostos no es reverteixen a Bellaterra i van a parar a Cerdanyola”.

  

  

Des d'un altre punt de vista, ella creu que “a Sant Cugat ja tenen una història de gestions amb una EMD, i un cop en siguem part volem anar ampliant les competències que tindrem, com ho fan a Valldoreix. I és que, per a ella, “està demostrat que a Cerdanyola no estan amb la mateixa sintonia que nosaltres, i no tenen la sensibilitat per reconèixer les nostres necessitats”.

  

  

Zoya, una altra veïna, parla per la seva part del sentiment de pertinença que, com a jove, sent a Sant Cugat i no a Cerdanyola: “jo he anat a l'escola a Bellaterra, però els extraescolars, els metges i tot he anat sempre a Sant Cugat, i les meves amistats majoritàriament són de Sant Cugat”. “Inclús les amistats que tinc de Cerdanyola, on fem vida i ens trobem és a Sant Cugat”, afegeix, tot i que diu que no està d'acord amb algunes perspectives que s'han donat des de la Comissió de Veïns: “la comissió ven com que tothom fa vida a Sant Cugat, però no tothom, i a Bellaterra hi ha gent de tot”.

 

Acte de presentació de la recollida de signatures per l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat | Zoya Naumov

 

 

  

En certa manera, aquesta veïna explica que li agradaria una autonomia més gran per a Bellaterra per a “fer poble” i una atenció a la joventut de què es veu mancat el barri: “Sant Cugat ha estat proporcionant una sèrie de serveis encarats als joves que potser Cerdanyola no ha encarat tant”. I apunta que, tot i que “hi ha dubtes sobre si es podrà dur a terme l'annexió”, creu que cal prendre acció, doncs “com a ciutadana penso que el millor que podem fer és recollir les signatures; si després tira endavant o no ja és un altre tema, però si no signem segur que no hi haurà res que es mogui”.

  

  

Perquè no signar?

  

  

D'altra banda, però, es troben els detractors, amb major o menor mesura, de contribuir a la recollida de signatures. Alguns veïns com el Jordi, són cautelosos a l'hora de decidir una cosa o l'altra: “si bé hi ha un vincle sociològic, comercial i de proximitat amb Sant Cugat i amb Sabadell, molt més que amb Cerdanyola, arguments que com a urbanització i barri estiguem millor amb Sant Cugat no hi ha, ara com ara”. En part, la seva preocupació ve del fet que, “tal com estem ara, amb el mateix conveni, passaríem a Sant Cugat, i a partir d'aquí hauríem de negociar: no hi ha una raó objectiva que digui que amb Sant Cugat estarem millor o assumirem el conveni que té Valldoreix”.

  

  

Per una banda, admet que “sí que és certa la rebaixa en el IBI, però per a mi tampoc és un argument del suficient pes” per canviar de localitat. I és que pensa que, si la votació surt positiva, “ens esperen uns anys durs”, ja que “segurament l'Ajuntament de Cerdanyola no ens veurà amb gaire simpatia, durant la transició. I si un ajuntament es pronuncia en contra, segurament la Generalitat ho valorarà”. En definitiva, creu que “hagués preferit que això s'hagués presentat com un tema de futur per la pròxima legislatura des de la política; ho veig una mica precipitat”, i “més aviat penso que no es farà”.

  

  

I és que les suposades presses amb què s'està duent a terme aquesta recollida és un dels arguments més repetits per no signar. També ho pensa en Josep Maria, que explica que no entén “perquè s'ha de fer això ara amb tantes presses i deixant la sensació d'oportunisme polític de Gent per Bellaterra, a qui se li venen tantes presses per fer això”. Ell es lamenta dient que “crec que tornem a estar davant una enorme frustració, com van ser la independència de Bellaterra i el centre mèdic”.

 

 

El centre mèdic de Bellaterra va ser una altra reivindicació històrica del veïnat, però no es va arribar a materialitzar
El centre mèdic de Bellaterra va ser una altra reivindicació històrica del veïnat, però no es va arribar a materialitzar | J. Tardós

 

  

  

Explica que, malgrat que des de l'arribada al poder a Sant Cugat del partit que ara governa “la situació entre l'EMD de Valldoreix i l'Ajuntament ha canviat com un mitjó”, i que pensa que “hi haurà millor relació pel tarannà polític de Bellaterra i Sant Cugat” i perquè “no necessitarien tant els diners i no seríem tan criticats”, no acaba de confiar-hi. Se li plantegen diverses preguntes com “què passarà amb l'abocador si Cerdanyola està de mala gana? I amb les escoles i els vincles amb l'Autònoma? S'enfrontaran Cerdanyola i Sant Cugat per això?”. A més, pensa que “si això serveix per a donar la majoria absoluta a Gent per Bellaterra i tornem a tenir més frustració, després de vuit anys de frustració a Bellaterra, no pot ser bo”.

  

  

Per l'Enric, per últim, és important que la gent s'informi sobre el procés de recollida de signatures, i per això recorda que “tot això està documentat a la nova web de l'Associació de Veïns del Turó de Sant Pau“, i anima als bellaterrencs a entrar-hi. Ell creu que “és molt i molt difícil que s'arribi a produir aquest canvi” encara que sigui “indubtable que hi ha més relació amb Sant Cugat que amb Cerdanyola”, ja que diu que “s'ha parlat molt de les coses bones, però els inconvenients encara no s'han fet públics”.

  

  

Afegeix que “serà un procés molt i molt llarg com per a gestionar-lo abans d'unes eleccions“, i afirma que “suposant que fos possible, el que passaria és que la EMD la perdríem i, ara per ara, fer una nova EMD és més difícil que abans”, i mentrestant “com a bellaterrencs dependents de Cerdanyola ens farà més complicada la gestió”. Finalment, sentencia que “en qualsevol cas, barallant-se amb l'Ajuntament és molt difícil que tot el procés funcioni, perquè es pot posar en contra”.