caminada
Moment de la Calçominatada de 2018 | Lali Álvarez

 

 

Quan arriba el temps de les calçotades, els caps de setmana són sinònim de dinars amb família i amics. No tots, però, són tan atractius i cridaners com la 'Calçominatada', que arriba ja a la seva 8a edició. Es tracta d'una activitat que el Club d'Esports de Muntanya de Cerdanyola (CEM) organitza des de l'any 2013 i que combina els tradicionals calçots amb l'esport i la muntanya. Enguany, la caminada tindrà lloc el dia 27 de gener.

 

Amb l'activitat, que no té cap mena d'objectiu competitiu, el CEM busca enfortir els lligams entre els socis i atraure nous públics a les seves activitats. A més, és una forma de gaudir de l'entorn rural de Cerdanyola del Vallès, així com de fer esport i exercici sense l'estrès que, de vegades, poden comportar les competicions. Una activitat física que els participants a la 'Calçominatada' faran – en tot moment – sabent que els espera una calçotada per dinar.

 

 

Canvi en el recorregut

 

El vicepresident i tresorer del CEM, Víctor Montoya, ha parlat al TOT Cerdanyola sobre les diferències que presenta el recorregut del 2019 respecte al del 2018. Per començar, en comptes de fer-se 14 quilòmetres, se'n faran 12.84. Montoya ha explicat que “s'ha apostat per una opció més relaxada i tranquil·la pel final de ruta”. Així, el tram final no serà en direcció Can Castelló, com els anys anteriors, sinó que passarà per Can Codina. La sortida i l'arribada tindran lloc a Montflorit, on, al migdia, es farà la calçotada. 

 

 

Powered by Wikiloc

 

 

Gaudir de l'esport i de l'entorn rural

 

Aquests són els principals objectius del CEM. Per això, el vicepresident de l'entitat assegura que “la sortida”, que tindrà lloc a les 9 h, “serà relaxada“. Pel que fa al ritme de la caminada, Montoya recorda que “el marca la persona que vagi més endarrerida”, ja que cal tenir present que en una activitat lúdica com aquesta el que menys importa és la velocitat o qui arriba primer.

 

 

 

Tothom hi pot participar

 

 

L’activitat és oberta a tots els socis del club i a aquells que no siguin membres però també vulguin gaudir de l’esport, la gastronomia i la natura. El preu del menú i la caminada pels socis serà de 12€, mentre que la resta de participants que no formin part de l’entitat n'hauran d’abonar 15€. En el cas del menú infantil, el preu serà de 8€. Per participar-hi, cal tramitar la inscripció via online

 

Cal tenir en compte que aquells participants que no són socis i que no estan federats per la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) hauran de pagar un preu una mica més elevat que la resta per tal que els pugui cobrir una assegurança. D'altra banda, un percentatge del preu total que pagui qualsevol participant serà destinat al projecte “Para los Valientes” de l'Hospital Sant Joan de Déu, de Barcelona, que té com a objectiu la construcció del SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, un centre que farà la vida més fàcil als nens i nenes malalts de càncer i sumarà en la investigació contra la malaltia. 

 

 

 

Quins són els principis i ideals del CEM?

 

 

El club es va fundar l'any 2013 gràcies a la feina dels veïns i veïnes de Cerdanyola. Actualment, ja compta amb 330 socis i sòcies, que tenen com a ideal bàsic “el respecte i la preservació de la natura”, així com “la potenciació de la col·laboració, l'ajuda i la humilitat enfront de la competitivitat i la desatenció personal”. 

 

Sempre en l’àmbit de la muntanya i el contacte amb la natura, el club ha format grups en categories ja consolidades com el senderisme i el ciclisme. Per l’espectacularitat de les activitats, destaquen els ascensos dels grups d’alta muntanya que, per exemple, han completat el cim de l’Aneto amb esquís. Amb l’arribada de la neu, també es posen en marxa activitats com el senderisme amb raquetes de neu.

 

El CEM, no només disposa de seccions tradicionals com el senderisme, l'escalada, l'alta muntanya, el ciclisme, les vies ferrades, l'esquí o el trail run; sinó que també aposta per altres més modernes com la marxa nòrdica, o més extremes com el barranquisme. A banda, el club també ofereix els serveis d'una escola de muntanya pels més petits. 

 

 

 

Agenda 

 

 

L'agenda 2019 del Club d'Esports de Muntanya de Cerdanyola es pot dividir en dos tipus d'activitats: els cursos i les sortides. Pel que fa a la primera opció, al febrer es duran a terme cursos d'escalada i també de nivologia i rescat en allaus; al març, d'orientació; a l'abril, se'n faran de vies ferrades i al maig de barranquisme

 

D'excursions, n'hi ha moltes de programades. Des de senderisme, fins a raquetades, passant per l'alpinisme o les sortides d'esquí. Un bon exemple d'una activitat dedicada a la neu seria la que es durà a terme el 23 de març, quan es durà a terme una sortida d'esquí de muntanya nocturn al Port del Compte

 

Menció a part, però, mereixen altres activitats que fan confluir l'esport i la natura amb les tradicions més arrelades de la cultura popular catalana. Potser la més coneguda i reconeguda de totes és la baixada de la flama del Canigó per la festa de Sant Joan