Miquel Vázquez, exvocal de la EMD, va prendre la paraula durant bona part del plenillo, al que va assistir ja com a públic
Miquel Vázquez, exvocal de l'EMD, va prendre la paraula durant bona part de l'audiència ciutadana  | @BellaterraStcug

 

El primer ple de l'any a Bellaterra va comptar amb una alta participació del públic assistent. Fins a sis persones van agafar la paraula, entre ells, l'exvocal de Gent per Bellaterra i president de la Comissió de Veïns per annexionar Bellaterra a Sant Cugat, Miquel Vázquez. 

 

Contràriament al que sol passar, l'espai cedit al públic després de la reunió de la Junta de Veïns va sumar vora 50 minuts en l'espai denominat “plenillo” o audiència ciutadana, on els veïns poden expressar la seva opinió i dirigir-se directament als representants dels partits polítics bellaterrencs. 

 

Embornals, fons FEDER i Pla General Metropolità (PGM)

 

Mei Barceló, veïna de Bellaterra, va preguntar per la situació de reparació i la millora de l'enllumenat a Bellaterra, així com per la reparació dels embornals als carrers de Serafí Pitarra i Pin i Soler on, segons va expressar, “almenys el 30% dels embornals estan tapats”. Una qüestió sobre la que Ramon Andreu, president de l'EMD, va dir que “li passarem la petició a l'Ajuntament”, ja que segons deia, és ell qui s'ha d'encarregar d'arreglar-ho. La mateixa regidora de Relacions Institucionals amb l'EMD, Laura Benseny, va respondre que “enviarem a revisar tot el carrer de Pin i Soler ara que arriben les pluges”, tot i defensar que la reparació de vies públiques és competència de l'EMD.

 

  

  

La bellaterrenca Carmen León va preguntar quina quantitat dels 1.600.000 euros vindrien per subvenció o fons directe del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a Bellaterra. Benseny va respondre que “el FEDER està presentat, tot i que encara no ha estat finalitzat” i, per tant, no podia donar més detalls. La mateixa veïna va fer una aportació també sobre el debat de la possible modificació del Pla General Metropolità (PGM) presentada al Ple, diferenciant entre noves construccions i remodelacions d'edificis.

 

  

  

Andreu va indicar que “els serveis tècnics apunten que si la casa la divideixes en dos, pots arribar a doblar la població (…) però els serveis d'aigua, llum i gas, els carrers i tot estan preparats per a 3.000 habitants; si aquesta població es dobla, hi ha perill de reurbanització” i, per tant, una pujada del pagament que hagin de fer els veïns.

 

 

 

Els representants dels partits escolten al públic durant el plenillo
Els representants dels partits escolten al públic durant el plenillo | Toni Alfaro

 

 

Vázquez demana posicionaments 

 

Bona part de la durada del “plenillo”, però, va ser copada per les intervencions de Miquel Vázquez, vocal de Gent per Bellaterra fins al passat mes de novembre i ara president de la Comissió de Veïns que recull signatures per l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat del Vallès. Especialment, va centrar-se en la qüestió de demanar “respecte” al procés de recollida de signatures, només començar.

 

  

  

L'exvocal al públic va acusar Quim Oltra, d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), de polititzar el procés: “la politització del procés la estàs fent tu amb els teus comentaris sarcàstics; l'únic que parla d'una politització del procés ets tu”. “Cada cop estàs més sol a Bellaterra”, va recriminar-li.

 

 

  

  

El representant d'ERC va indicar que “la iniciativa en si m'és igual; em preocupen més coses com els embornals i les llums”, tot i que va afegir que es tractava d'un procés que comptaria “a partir del moment en què es comenci a tramitar l'expedient, i penso que per mal que bé es portarà als tribunals, tant des d'una banda – la comissió – com de l'altra -l'Ajuntament de Cerdanyola-“. Oltra va indicar que, respecte a la politització, “em preocupa que el jutge digui que hi ha evidències de finançament polític de la comissió“, i va finalitzar defensant que “es pot ser crític amb un procés sense voluntat de fer-li mal”.

 

 

  

  

Arribats a aquest punt, l'exvocal de Gent per Bellaterra va preguntar als portaveus dels tres partits si donarien suport al resultat que surti del procés participatiu. “I no vull demagògia, vull un sí o un no”, va dir. Ramon Andreu i Jordi Macarulla van dir que sí i Oltra va argumentar que el “respectaria”: “jo tinc un projecte i si els projectes casen, perfecte, i si no, doncs discreparem amb el projecte”, i va insistir que l'última paraula la té la Generalitat. Finalment va dir que “jo entenc que si la majoria dels veïns manifesta que se'n vol anar a Sant Cugat, la responsabilitat pública és treballar perquè això passi. Si aquesta és la teva pregunta, la resposta és sí”.

 

 

Esport, pacificació de la BV-1414 i usos de les parades de bus

 

Miquel Vázquez va preguntar també per la possibilitat d'ajudar al Club Bellaterra amb diners de l'EMD perquè oferís un servei públic, dient que el finançament públic d'una entitat privada “és molt complicat” i va suggerir si “abans d'utilitzar diners públic no hauria de mirar-se què ha arribat a passar perquè no funcioni una entitat com el Club?”. Ramon Andreu va justificar la possibilitat dient que “els diners públics, si s'inverteixen en el Club, hauria de tenir una repercussió pública”, mentre que Jordi Macarulla, del PDeCAT va argumentar que “la nostra proposta era en l'aspecte esportiu, no de cap manera d'ajudar a una entitat privada”.

 

  

  

D'altra banda, el bellaterrenc Roger Cuadras va preguntar per la situació de la Llar d'en Pitus i el semàfor que s'hi havia projectat per part de la Diputació de Barcelona. Alhora va indicar que “els ressalts que hi ha ara davant de la llar d'infants són perillosos perquè els conductors envaeixen el carril contrari”. Tant Ramon Andreu com Laura Benseny van explicar que les actuacions ja estan en marxa i pendents de la Diputació de Barcelona.

 

 

 

  

Des d'una perspectiva similar, Carme León va queixar-se de la situació a l'entrada de l'escola La Vall, que és perillosa a les hores puntes d'entrada i sortida per l'acumulació de cotxes: “no hi ha res a l'entrada; hi hauria d'haver un semàfor”, va demanar.

 

 

 

  

  

Finalment, Chus Cornellana va explicar que hi ha un “autocar que es queda a la plaça del Pi durant tot el matí”, a l'acera contrària a l'estació de Ferrocarrils, i es preguntava “què es pot fer perquè no estigui allà tot el matí”. La regidora Laura Benseny va dir que li demanarien a la companyia que ho tingués en compte i que l'avisarien de la situació.