L'antropòleg Manuel Delgado durant un acte a les Cotxeres de Sants (Barcelona), el 2016
L’antropòleg Manuel Delgado durant un acte a les Cotxeres de Sants (Barcelona), el 2016 | Jordi Borràs

 

L’antropòleg Manuel Delgado farà una conferència sobre cooperació i solidaritat a l’escola Ramon Fuster de Bellaterra. El Catedràtic d’antropologia a la Universitat de Barcelona (UB), llicenciat en Història de l’Art i doctor en Antropologia, acudirà al centre el pròxim dilluns 28 de gener a les 19h amb la conferència “L’art d’entendre’ns”.

Es tracta d’una ponència a on Delgado, director del Grup de Recerca en Exclusió i Control Socials de la UB i membre de l’Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà, parlarà sobre la necessitat que tenim dels altres, i els altres de nosaltres, de la cooperació, l’intercanvi, els principis de solidaritat i ajuda mútua que, en paraules seves,​“ens permeten sobreviure com a espècie”. Un acte que està dirigit a professorat, alumnes, famílies i, en general, a tota la ciutadania interessada. 

‘Reflexions a l’escola’, aquest any sobre les migracions i la convivència amb l’altre

 

La conferència de Delgado inicia la novena edició del cicle de conferències “Reflexions a l’escola”, impulsada des de la Fundació Collserola i que, aquest any, porta com a nom ‘Viure amb els altres’, ja que totes les ponències tracten al voltant de les migracions i la convivència amb l’altre.

A més del catedràtic de la UB, la iniciativa comptarà amb xerrades de l’escriptora Najat El Hachmi, la periodista Rosa M. Calaf i el filòsof Joan-Carles Mèlich, i es duran a terme entre el 28 i el 11 de març, a Bellaterra, Barcelona i Sant Cugat del Vallès. 

L’objectiu principal del cicle “Reflexions a l’escola” és, segons expliquen des de la Fundació, posar sobre la taula des de l’educació temes clau per a la societat, per poder parlar-ne amb famílies, professorat, alumnes i ciutadania interessada, comptant sempre amb la participació d’experts i prescriptors en cada un dels temes proposats.

L’edició d’enguany reflexiona sobre la necessària presència dels ​altres ​en una societat com la nostra: diversa, heterogènia, imprevisible i complexa, on l’impacte mediàtic de les migracions ens acompanya dia sí dia també i,​​ malauradament, sovint mirem l’​altre ​amb por i desconfiança. Aquest ​altre, però,​és imprescindible per comprendre’ns a nosaltres mateixos i per garantir la nostra supervivència com a espècie.