Chus Cornellana, Josep Puig i Joan R. de Clascà al col·loqui del Fòrum Bellaterra del passat dijous
Chus Cornellana, Josep Puig i Joan R. de Clascà al col·loqui del Fòrum Bellaterra del passat dijous | Toni Alfaro

 

La rebuda al Fòrum Bellaterra de Josep Puig, president de la EMD de Valldoreix i president de la Junta Directiva de l'Agrupació d'EMD's de Catalunya, va estar marcada per una alta participació. De fet, la xerrada moderada per Chus Cornellana, presidenta del Fòrum Bellaterra i vicepresidenta de la Comissió de Veïns per la recollida de signatures per l'annexió a Sant Cugat, feta aquest dijous 24, va omplir el Centre Cívic de l'EMD de gom a gom.

 

  

  

Aquesta edició del Fòrum Bellaterra, presentada per Joan R. de Clascà, va portar el nom “Què implica ser una EMD de Sant Cugat?“, i va tenir com a eix central del col·loqui la ponència de Josep Puig, que va explicar la seva experiència presidint l'EMD de Valldoreix des del 2011. Un testimoni que, segons va indicar de Clascà, es va aportar perquè “tothom pugui prendre la seva decisió sobre signar o no signar amb la màxima informació”, una informació que “sigui el més clara, transparent i veraç possible”.

 

 

  

  

Puig va destacar que, tot i tenir una bona relació amb l'Ajuntament de Sant Cugat, no sempre ha sigut una interlocució igual de bona, ja que “no és fàcil la relació entre dues administracions: sempre hi ha un estira-i-arronsa”. L'EMD de Valldoreix, que va ser creada el 1958, ha passat per diversos períodes d'entesa amb Sant Cugat, i segons Puig, això no ha vingut determinat pel color polític: “antecessors meus que eren del mateix partit que el que hi havia a Sant Cugat, no s'havien entès”, va dir.

 

 

  

  

Insistint, va indicar que, tot i que “des de Valldoreix aspirem a ser municipi, perquè ho havíem sigut 150 anys enrera i perquè ens podem governar millor”, prefereixen seguir com a EMD “perquè tenim un conveni molt bo” i, de fet, “s'ha demostrat que un poble es pot convertir en EMD i tirar endavant, i altres pobles ser independents i enfonsar-se”. Alhora, va destacar que era evident que “suposo que haureu notat un canvi” i “esteu satisfets de ser una EMD i no ser, com abans, un districte de Cerdanyola“.

 

 

Públic assistent al Fòrum Bellaterra
Públic assistent al Fòrum Bellaterra | Toni Alfaro

 

 

  

  

Per a Puig, la clau per mantenir-se com una EMD és l'entesa, doncs “si no hi ha voluntat i una certa sensibilitat això no funciona, i al final no és una qüestió de partits polítics sinó una qüestió de persones”. Alhora va destacar que el conveni que tenen amb Sant Cugat és el “que totes les EMD de Catalunya volen tenir” i que es tradueix en què “nosaltres participem de les despeses de Sant Cugat amb el nostre 10% i ells participen de les nostres amb un 90%”.

 

 

  

  

I en concret, a més de les competències que per llei ha de tenir una EMD, Puig va afirmar que a Valldoreix tenen les competències de concessió de llicències d'obres majors i menors i el seu control a través d'expedients de disciplina urbanística, aprovació dels plans especials de millora urbana (PEMU), llicències d'obertura d'establiments comercials i despatxos professionals, la recaptació de l'impost de construccions, inspeccions i obres i les plusvàlues, i la gestió en matèria d'empadronaments i certificats de residència. Unes competències que han sigut “negociades durant anys”.

 

 

  

  

Després de la seva intervenció sobre l'experiència a Valldoreix es va obrir un torn de preguntes i paraules, entre les quals va destacar la del president de la EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, que va lamentar la falta de competències de Bellaterra comparades amb les de Valldoreix. A més, va acceptar que “es crea l'Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra perquè vagi caminant a poc a poc sola, però encara estem començant a caminar”. Finalment, sobre la falta de competències bàsiques de Bellaterra com a EMD, va admetre que “podríem demanar la resta de competències que ens falten per llei, però això depèn d'uns pressupostos”.