europeans
Jornada informativa Europeans in Catalonia a l'Ateneu | AINHOA SANTIN

 

Aprofitant les Eleccions Municipals del 26 de maig, Europeans in Catalonia va organitzar la sessió informativa 'Els drets de vot dels ciutadans estrangers residents a Espanya' a Cerdanyola del Vallès amb la intenció d'ajudar i fer consciència que els residents comunitaris tenen el dret a vot tant a les eleccions locals com a les europees.

 

El President de l'Associació proeuropea, Joao Carlos Piroto, definia Europeans com “un moviment creat per difondre els valors de la Unió Europea (UE) de la llibertat, la igualtat o la democràcia pel benestar i progrés promovent la cohesió de la seva ciutadania des de la diversitat en la defensa dels seus drets civils i interessos” sempre des d'un punt de vista “apartidista” per evitar que es converteixi en una “batalla política”. 

 

Piroto destacava el dret civil del dret a vot com una forma de crear “sentiment de pertinència” als residents comunitaris de Catalunya. Un dret a vot que no s'exerceix a causa de les “traves burocràtiques i falta d'informació” provocant al resident un garbuix de confusió en el procés a seguir.

  

  

Una de les fundadores i resident comunitària holandesa, Joana, explicava la problemàtica en xifres: “1,4 milions d'estrangers viuen a Espanya, 450.000 són ciutadans de la UE i 150.000 són residents però de fora de la comunitat europea”. D'aquests, ni una tercera part voten.

  

  

“És obligació dels Ajuntaments fer coneixement de com votar a la ciutadania. És feina de les institucions europees i nacionals” afegia Piroto explicant que la UE ha iniciat una campanya perquè es promocioni el dret a vot dels comunitaris pagant als Ajuntaments.

 

Procés a seguir per a votar 

 

Ciudatans dins l'UE

 

Els requisits són ser major de 18 anys, estar empadronat en la ciutat que vius i manifestar la intenció a vot. Per manifestar que voldràs votar, hauràs d'anar a l'oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Cerdanyola  o acudir a l'Oficina del Cens Electoral (Via Layetana 8, 08003) amb el NIE, passaport i la copia del padró (de dilluns a divendres de 9 am a 2 pm). Es pot fer via en línia (si tens signatura electrònica) al web.

 

No només cal tenir l'empadronament sinó que s'ha de fer expressar la intenció a votar. 

 

La data límit pel registre per votar és el 30 DE GENER DEL 2019.

 

Ciudatans fora de l'UE

 

De moment, els nacionals que poden votar que siguin fora de la UE són els de Bolívia, Cabo Verde, Chile, Colòmbia, Corea del Sud, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, Trinitat i Tobago. 

 

Cal que siguis resident durant 5 anys i estar empadronat i emplenar un formulari. 

 

Per posar-te en contacte amb Europeans in Catalonia, pot ésser via email elecciones@europeansincatalonia.org o a la pàgina de facebook.

 

triptic
Tríptic informatiu | AINHOA SANTIN