Chus Cornellana, vicepresidenta de la Comissió de Veïns per la recollida de signatures per l'annexió a Sant Cugat
Chus Cornellana, vicepresidenta de la Comissió de Veïns per la recollida de signatures per l'annexió a Sant Cugat | Toni Alfaro

 

La recollida de signatures per l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat del Vallès segueix avançant pocs dies abans que finalitzi el període de recaptació de suports a la plaça del Pi de Bellaterra, de 19 a 21h. Després d'aproximadament un mes i mig del seu inici, encara no se saben quantes signatures s'han recollit ni cap actualització del procés.

 

Per aquest motiu, des del BellaterraDiari hem parlat amb Chus Cornellana, veïna de Bellaterra i vicepresidenta de la Comissió de Veïns per la recollida de signatures per l'annexió a Sant Cugat. 

 

 

Havíem demanat de parlar amb el president de la comissió, en Miquel Vázquez, però ens ha redireccionat a tu com a vicepresidenta de la comissió….

Ell va dir això perquè té molta feina. Això -de la recollida de signatures- exigeix molta dedicació, però és que ell també té una empresa o està treballant. Llavors, vull dir, ell també té els seus assumptes.

  

  

Com van les signatures? Quantes n'heu recollit?

Les signatures, la veritat és que van molt bé. Jo crec que la gent està molt motivada però, clar, a veure, també hem de ser conscients de la realitat. Bellaterra és molt dispersa, abasta un territori molt gran i bé, t'hi has de dedicar. Però fins ara les signatures van molt bé. Encara no et puc dir quantes signatures hem recollit perquè no ho sé. Però la veritat és que els que estan a la taula van bé. No s'han donat els números encara? Et mentiria si et digués una xifra. Sé que anem bé, que s'ha d'aconseguir el 50'0001% com a mínim per a passar, però la veritat és que van bé i estem esperant que ens enviïn el cens per lligar una cosa amb l'altra i veure què. Mentrestant seguirem recollint signatures.

  

  

El cens per a validar les signatures us l'ha de proporcionar l'Ajuntament de Cerdanyola?

L'Ajuntament de Cerdanyola tenia un mes per a donar-nos el cens, per llei, segons el decret, i el dia abans d'acabar el termini va contestar que a l'Ajuntament de Cerdanyola no li corresponia o no podia donar el cens i que ens dirigíssim al Departament Territorial d'Estadística de la Generalitat de Catalunya. Quan ens donin el cens sabrem per on anem, però de moment anem bé. La gent signa molt, i va bé. Nosaltres estem contents.

 

 

El dia abans d'acabar el termini l'Ajuntament de Cerdanyola va contestar que no li corresponia o no podia donar el cens

  

  

Així, s'hauran d'agafar les dades proporcionades pel Departament d'Estadística de la Generalitat i que la secretaria de l'EMD les validi…

La secretària és la fedatària de tot el procés i, realment, ho fa estrictament. És el que correspon a la secretària i interventora de l'Ajuntament o l'EMD, en aquest cas. I ella serà la que digui. Ella és la que cada dia dóna fe d'allò que hi ha: recull tota la documentació sobre signatures, DNI i altres, i després donarà el nombre de signatures quan toqui.

  

  

Quan algú ve a signar a la taula, què se li demana?

La gent va a signar espontàniament, després de la reunió informativa que hi va haver i altres. Hi ha tota la documentació que està oberta a tothom qui vulgui revisar-la. La gent va i, en el moment de signar, ha de presentar el seu DNI, la secretària l'escaneja i ella confirma que la persona correspon amb el DNI que presenta i ella signa en el mateix document, donant fe que aquella persona és la que diu que és. Només se li demana el DNI i la signatura.

  

  

En cas que no hi hagués un cens disponible, què passaria?

No, no: hi ha d'haver cens. No sé si, en el cas que no hi hagués cens, la recollida de signatures s'invalidaria, perquè no ho sé, però hi ha d'haver cens. No es poden negar a donar el cens. Això és un procés en què no hi ha res per inventar. Sempre se segueix el decret llei 244/2007. Llavors, tu te l'agafes i el segueixes, i és que està tot indicat aquí. I si dius: fins quan podeu recollir signatures? No hi ha termini.

  

  

Tot i que us heu posat com a límit el 31 de gener.

Bé, el 31 de gener és el límit de recollida de signatures aquí a la plaça del Pi. Si no tenim el cens, no sé què farem, perquè la veritat és que si tens el 50 o el 55% i no tens el cens, pots anar tirant i dir: bé, doncs ja arribarem al 60, o 70%, o el que sigui. No hi ha termini de finalització de la recollida. Estem pendents ara que ens donin el cens. Més que tancar el procés, estem pendents d'això.

  

  

Entenem que la secretària de l'EMD fa hores extres per a poder estar a la taula de signatures.

Jo això no t'ho puc dir. El que sí que se és que la secretària ha d'estar, obligatòriament, a la taula per donar fe que cada persona és la que diu que és, i sobre això no et puc dir, perquè suposo que això depèn de l'EMD: no en tinc ni idea.

  

  

I el finançament pels cartells?

Això, obertament, l'EMD, en el últim ple de la Junta de Veïns, va aprovar sense els vots d'Esquerra, que es va abstenir, donar suport a aquest procés. Llavors vindrien finançats per l'EMD, clar, però aprovat pel ple. Jo crec que és bàsic dir que ho va aprovar el ple, igual que es va finançar quan es volia la independència, i igual que financen a qualsevol entitat que necessiti els cartells. Sortosament no hi ha moltes despeses amb aquest procés, de moment. Són despeses que han de sortir d'algun lloc i surten de l'EMD perquè dóna suport a aquest procés i perquè està aprovat pel ple. Vull dir que amb això hi ha transparència absoluta perquè està aprovat.

 

 

En l'últim ple de la Junta de VeÏns, la EMD va aprovar donar suport a aquest procés

  

  

Un cop s'entreguin les signatures, arribi el cens perquè es puguin gestionar, i es tanqui el període de recollida, quins són els passos a seguir?

Llavors, juntament amb una memòria justificativa del perquè ens volem segregar de Cerdanyola i ens volem annexionar a Sant Cugat, això s'haurà de presentar a l'Ajuntament de Cerdanyola. S'hauran de posicionar, perquè té un temps que marca també el decret, i a partir d'aquí s'haurà d'enviar al Departament de Governació de la Generalitat.

  

  

S'ha d'enviar al Departament de Governació independentment del posicionament de l'Ajuntament?

Sí, sí. A veure, el posicionament està clar: Cerdanyola es posicionarà en contra, i això està claríssim perquè ja ho van dir en el ple de l'Ajuntament. Però bé, nosaltres seguim el procés tal com marca el decret. No hi ha res a… Ja ho sabem, vull dir, juguem amb una situació que… Així com Sant Cugat espera que els veïns de Bellaterra es posicionin, Cerdanyola no. A veure: Bellaterra què vol? Bellaterra, el que vol, és que realment ens resolguin els problemes, vull dir que facin inversions i que resolguin els problemes del dia a dia. La política és pels polítics. Això és una comissió veïnal, i per lo tant, jo com a vicepresidenta, no tinc cap qüestió política pel mig. Els polítics van fent la seva i suposo que tiraran per un cantó o per un altre, però Cerdanyola es va posicionar des del primer moment. Bellaterra no és un pes per cap Ajuntament, i això és un punt fort nostre. I si Cerdanyola sabés gestionar bé el tracte amb l'EMD d'aquí, la veritat és que no haguéssim arribat a aquests extrems, jo crec.

  

  

Un cop s'hagin entregat les signatures i la memòria a l'Ajuntament, la tasca de la comissió s'haurà acabat, en principi. Es crearia alguna entitat formal a l'espera de la resposta?

Ens quedarem a l'espera que responguin. Però no, el que gestionarà tot és la comissió. És una comissió veïnal, oberta, que no és política -per molt que a molta gent li interessi dir que és una comissió política, no ho és- . Si repasses tota la gent que està a la comissió es veu que no és una comissió política: som veïns i no tenim res a veure amb la política. I quan acabem aquest procés, esperarem que responguin. Però no formalitzarem cap entitat. Quan et llegeixes el decret veus que no hi ha res a inventar. Què diu el decret? Diu que s'ha de fer això, presentar els expedients aquí, això té un termini tal… Un cop arribi a la Generalitat hi ha el termini d'un any. I aquí hem acabat. Bé, evidentment, si vols reclamar i vols fer tot el que calgui… Però vull dir, que el procés aquest, quan s'acabi, la Generalitat té un any per contestar.

 

 

Nosaltres voldríem la independència, i més la independència que no pas l'annexió a Sant Cugat

  

  

Si al final de les votacions sortís que no, què passaria? I si ho denega la Generalitat després que la majoria dels bellaterrencs digui que sí?

Si surt que no és que no. La Generalitat tindrà l'última paraula. Això és com qualsevol procés, com quan es va voler la independència de Bellaterra. Nosaltres voldríem la independència, i més la independència que no pas l'annexió a Sant Cugat. Si pel que sigui hi ha alguna cosa que no permet l'annexió… Però clar, si la Generalitat diu que no, ho han de justificar també. No pot dir que no, simplement: ha de justificar el perquè. De la mateixa manera que nosaltres hem de fer una memòria justificativa del perquè ens volem segregar de Cerdanyola del Vallès i annexionar-nos a Sant Cugat. Tenim informes jurídics i, com et pots imaginar, hem fet tots els passos abans d'iniciar aquest procés.

  

  

Ens ha arribat informació que podria ser que, en marxar de Cerdanyola a Sant Cugat, es perdés l'estatut d'EMD. S'ha valorat aquesta possibilitat a la Comissió i amb la resta de veïns? I si fos així, se seguiria endavant amb el procés?

A veure, nosaltres ara aquí demanem l'annexió a Sant Cugat de l'EMD de Bellaterra. Una EMD no es pot dissoldre perquè algú ho decideixi. No n'hi ha cap que s'hagi dissolt d'aquesta manera. Nosaltres, el que demanem és l'annexió de l'EMD de Bellaterra i Can Fatjó dels Aurons a l'Ajuntament de Sant Cugat. Ja sé que hi ha veus que van dient això, però no és cert. Això també està regulat per llei. L'únic cas que, en realitat, es podria anul·lar una EMD és si, realment, econòmicament no es pogués mantenir, o que la mateixa EMD es volgués dissoldre, justificant el perquè, i l'administració també. Vull dir, en política saps que tot és possible. Però en aquest cas, ja sé que molts ho fan servir i ho utilitzen, però no és cert. El passat dijous, el president de l'Associació d'EMD's de Catalunya ho va dir. Es va manifestar clarament sobre que això no va així. Si nosaltres passem a Sant Cugat, passem amb l'EMD, i amb el mateix conveni que ara mateix tenim a Cerdanyola.

  

  

I en el suposat cas que passés?

És que no hi ha suposat cas que això passi. O passem amb l'EMD o no passem a Sant Cugat. No es pot desfer una EMD perquè, de cop, l'Ajuntament digui que vol desfer una EMD. Sí que és veritat que hi ha algú que ho diu malintencionadament, però no és veritat. Nosaltres som l'Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra. No som de Cerdanyola ni de Sant Cugat. Llavors, si passem, passem amb l'EMD, o no passem. Ningú diu que això arribarà a terme. Serà el que vulguin els veïns, ells tenen la paraula. Es fan córrer moltes coses en segons quins períodes de temps. Tothom té els seus interessos aquí. Bé, tothom no, però hi ha algú que té interès i fa córrer coses.