Àlex Guarga, gerent de Serveis Assistencials de l'Àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut, i Joan Martí, director del Hospital Parc Taulí

Àlex Guarga, gerent de Serveis Assistencials de l'Àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut, i Joan Martí, director del Hospital Parc Taulí | iSabadell

 

 

Les dues oncòlogues pediàtriques del Parc Taulí s’incorporen dilluns a la Vall d’Hebron, ha reconegut el CatSalut aquest dijous al migdia a Sabadell. Es consuma així el tancament de la històrica unitat d’oncologia pediàtrica a Sabadell. No obstant això, els representants del Servei Català de la Salut han ofert algunes compensacions, que passen per fer el seguiment d’una part dels pacients i per reforçar serveis de pediatria.

 

 

Els infants amb càncer es tractaran en la fase més aguda a la Vall d’Hebron. I allà faran tota l’avaluació, el tractament i el seguiment. Des d’aquest mateix començament de febrer. Per tant, el tancament d’oncologia pediàtrica queda confirmat i sense marxa enrere malgrat la sublevació de part del Vallès Occidental en les darreres dues setmanes.

 

 

La concentració de casos és una política impulsada a nivell mundial, que, diuen, dona millors resultats i augmenta la possibilitat de sobreviure entre un 30 i un 70 per cent. A més per exemple la radioteràpia només es fa a la Vall d’Hebron, cosa que entre altres justifica la centralització en aquest hospital.

 

 

“La concentració pot beneficiar els nens. No és un problema del que hem fet fins ara a Sabadell. Fins ara hem tingut excel·lència. És una aposta de futur”, ha calmat les aigües el director del Taulí, Joan Martí.

 

 

Un cop els casos hagin remès, en la majoria dels casos a partir dels tres anys, sí faran el seguiment al Taulí, ja que les dues oncòlogues faran unes 80 visites a l’any des de Sabadell.

 

 

“El conjunt de l’actuació pediàtrica ha d’acabar guanyant pes”

 

El CatSalut s’ha compromès públicament a potenciar el servei de pediatria, augmentant la seva complexitat i fent que l’atenció al politraumàtic infantil, neonatologia o la cirurgia pediàtrica tinguin més pes, així com, en oncologia, l’atenció al càncer d’ovari. A més, casos de “no molta complexitat ara tractats a la Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu també es derivaran al Taulí: “uns 150 ingressos a l’any més totes les consultes i les proves”, ha assegurat el gerent de Serveis Assistencials de l’Àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut, Àlex Guarga. “L’esperit del CatSalut no és que el servei de pediatria del Taulí perdi volum. El conjunt de l’actuació pediàtrica a l’hospital ha d’acabar guanyant pes”, sosté el director Martí.

 

 

Per què no derivar més casos de càncer infantil a Sabadell enlloc de tancar?

 

Una de les propostes vallesanes per mantenir oncologia pediàtrica al Taulí era derivar els infants de Terrassa o Manresa. Així s’arribaria als 30 nous casos a l’any, xifra a partir de la qual els criteris europeus diuen que hi ha prou expertesa per tenir la millor atenció possible. Segons Guarga, derivar infants d’altres àrees a Sabadell és inviable ja que passaria per tenir tres centres especialitzats en càncer infantil: Sant Joan de Déu, la Vall d’Hebron i el Taulí. Un resultat anacrònic, ve a dir:

 

“París amb 12 milions d’habitants té dos centres especialitzats; Dinamarca amb cinc milions només un centre; a Catalunya amb set milions en tindrem dos”.

 

Ara per ara, hi ha 200 nous casos de càncer infantil anuals, amb molta diversitat ja que, en realitat, serien malalties minoritàries aplegades dins del paraigües del càncer infantil. Un centenar es tractaran a la Vall d’Hebron amb 13 oncòlegs pediàtrics (comptat les dues del Taulí) i l’altre centenar al reforçat Sant Joan de Déu.

 

 

Llarga reunió amb els alcaldes 

 

Els representants del CatSalut han comparegut després de reunir-se amb els alcaldes de la demarcació de Sabadell, que han marxat sense fer cap declaració. La trobada s’ha demorat una hora més del previst: “han fet moltes preguntes i hem donat el màxim de detalls possibles”, ha argumentat Guarga.

 

 

“Ha fallat la comunicació”

 

En el terreny de l’autocrítica, sí ha assegurat que el CatSalut ha fallat en la “comunicació en general i cap als ajuntaments”.

 

 

Els fets anunciats són el tancament de la unitat sabadellenca des d’ara, però temperat, el propi Guarga ha reconegut que a causa de les queixes, per la possibilitat de fer el seguiment al Parc Taulí per aquells casos que han remès. A més, en cas de febre, traumatisme o problemes en infants amb càncer, l’hospital de referència seguirà sent el Taulí i allà valoraran si els han de derivar a la Vall d’Hebron o no.

 

 

Per al futur queda la concreció, a través d’un protocol entre la Vall d’Hebron i el Parc Taulí, per establir els circuits i també els serveis que guanyarà l’hospital sabadellenc en altres especialitats un cop perdi l’oncologia pediàtrica.