Contenidors de recollida selectiva
Contenidors de recollida selectiva | Cedida

 

La recollida de la brossa segons el tipus per a millorar la relació amb el medi ambient és, avui en dia, un precepte acceptat en la gestió de recollida de residus de tots els ajuntaments de Catalunya. Està regulada a Catalunya per l’Agència de Residus de Catalunya, que aplica les diverses lleis i decrets aprovats pel Parlament, així com d’àmbit estatal i europeu

Tanmateix, la normativa indica que, tot i que la gestió de residus de forma separada per la millora del medi ambient és un objectiu clar, la recollida selectiva només és obligada pels municipis amb més de 5.000 habitants. Bellaterra, com a part del municipi de Cerdanyola del Vallès, també té com a obligació la recollida dels residus segons siguin orgànics, plàstics, vidres, paper i cartó o rebuig general, però a la major part del barri no hi ha contenidors específics, així que com es gestiona?

Gestió porta a porta

Segons expliquen des de l’EMD de Bellaterra, “la recollida selectiva de residus es fa porta a porta a la majoria de Bellaterra, excepte a la urbanització del Turó de Sant Pau, on sí hi ha contenidors”. Es tracta d’una recollida on la responsabilitat és compartida entre l’EMD i l’Ajuntament de Cerdanyola, ja que, segons expliquen, “fins fa cinc anys hi havia 5 dies de recollida a la setmana, però per les retallades es van reduir a 3 per part de l’Ajuntament, i l’EMD va afegir-hi una recollida més els dijous”. 

La gestió actual dels residus porta a porta divideix el tipus de residus recollits segons el dia de la setmana de la següent manera:

  • Dilluns: fracció orgànica i paper, gestionades per l’Ajuntament.
  • Dimarts: fracció de vidre i rebuig, gestionades per l’EMD.
  • Dimecres: fracció orgànica i envasos, gestionades per l’Ajuntament.
  • Divendres: fracció orgànica i rebuig, gestionades per l’Ajuntament.

Per afavorir una bona recollida de residus, des de l’EMD demanen que “es treguin les bosses de brossa de cada tipus a l’entrada de cada domicili entre les 22h del dia anterior i les 6h del mateix dia”. 

Pel que fa a altres tipus de brossa, cal distingir entre les piles i bateries, per les que hi ha un contenidor a la plaça del Pi, i la resta de residus, inclòs l’oli de cuina, que han de ser portats a la deixalleria de la Universitat Autònoma, situada darrere l’aparcament de la Facultat de Ciències, al costat dels bombers. Podeu trucar al telèfon 935813397 per a més informació, i està oberta de dilluns a divendres entre les 9 i les 13:30h, i les 15:30 i les 17:30h. 

Baix índex de reciclatge

Malgrat la recollida a cada casa, la regidora de Relacions Institucionals amb la EMD de Bellaterra, Laura Benseny, explica que “els índexs de reciclatge són molt baixos a Bellaterra, i no s’acaba de consolidar el model de porta a porta”. Un model que, segons afirma, dóna bons resultats a moltes localitats i no només pel que fa a la repercussió mediambiental: “quan es fa el porta a porta, la intenció és també reciclar al màxim perquè hi hagi el menor cost possible”, ja que “la gestió del rebuig general és molt més cara que la resta de la brossa, perquè l’han de separar”. 

Per millorar la recollida porta a porta, Benseny afirma que “vam fer reunions amb la EMD a principis del mes de maig i vam exposar que no es recicla correctament a Bellaterra”, i que des del consistori van proposar “que la EMD, en comptes de recollir rebuig i vidre els dimarts, passés a recollir paper i vidre”. No obstant això, la regidora lamenta que des de l’administració bellaterrenca van rebutjar la proposta.