sai

Mata i Vila signant el conveni per posar en marxa el SAI | Ajuntament de Cerdanyola
 

 

L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha signat un conveni amb la Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat per posar en marxa un nou Servei d’Atenció Integral (SAI) a les diversitats sexuals i de gènere (SAI) per a defensar els drets de les persones LGTBIQ.

 

L'acord es va fer efectiu amb la signatura del conveni, el 31 de gener, per part de la Directora General d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata, i la Regidora de Drets Civils a Cerdanyola, Elvi Vila. Mata va destacar que des del moment que s'inicia el desplegament Llei per a garantir els drets de les persones LGTBI, l'any 2014, Cerdanyola sempre ha participat de forma activa. La signatura del conveni per a la posada en marxa del SAI situa la ciutat en el mapa dels 71 centres similars que hi ha al país. Concretant el funcionament del SAI, la Directora General d'Igualtat va explicar que l'atenció que s'ofereix no és només l'atenció a un col·lectiu, sinó que sensibilitzen al conjunt de la societat sobre les diversitats sexuals i de gènere.

 

Per la seva banda, la Regidora de Drets Civils, Elvi Vila, va explicar que el SAI començarà a funcionar en breu. A més, va destacar que el govern l'ha impulsat perquè “creiem en la igualtat de totes les persones” i “la societat ens porta a fer-ho”. Per Vila, començar a oferir el servei és un “salt de qualitat” en l'atenció a les persones que el necessiten. La Regidora ha recordat que ja s'ofereixen serveis d'atenció a dones víctimes de la violència, des del CIARD, o que la ciutat compta amb un Pla d'Igualtat LGTBIQ+ municipal, impulsat i participat en la seva elaboració per la ciutadania. El SAI, ha apuntat, surt del treball que s'ha fet.

 

Quins serveis oferirà el SAI?

 

El SAI de Cerdanyola oferirà acompanyament i atenció de proximitat a les persones LGTBIQ+ (Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals, Queers i més) que pateixin o estiguin en risc de patir qualsevol forma de discriminació i/o violència LGTBIQ+fòbica. El servei també donarà resposta a consultes per qüestions vinculades a les diversitats sexuals i de gènere (identitat de gènere, expressió de gènere, orientació sexual, etc.), del col·lectiu LGTBIQ+ i familiars, professionals i/o amistats que hi tinguin vincle.

 

Segons informa el consistori, el SAI oferirà els següents serveis:

 • Informació i acollida
 • Primera acollida i presentació del servei.
 • Informació i recursos en matèria LGTBIQ+.
 • Consultoria LGTBIQ+
 • Acompanyament a persones LGTBIQ+ en processos personals d'identitat de gènere, orientació sexual i/o expressió de gènere.
 • Acompanyament a professionals, familiars i amistats de persones LGTBIQ+ en processos personals d'identitat de gènere, orientació sexual i/o expressió de gènere.
 • Acompanyament i atenció de proximitat a persones LGTBIQ+ que pateixin o estiguin en risc de patir qualsevol forma de discriminació i/o violència LGTBIQ+fòbica.
 • Canvi de nom del sexe sentit en la Targeta Sanitària
 • Tramitació del canvi de nom de la targeta sanitària (majors i menors d'edat).
 • Derivació d'incidències i denúncies per LGTBIQ+fòbies
 • Gestió de les derivacions corresponents a incidències i denúncies vinculades amb les LGTBIQ+fòbies.
 • Activitats de sensibilització i prevenció.
 • Desenvolupament d'accions i projectes feministes amb perspectiva LGTBIQ+.

 

Quan el servei estigui actiu – la previsió és que ho faci durant el mes de febrer – es podrà demanar informació i concertar una visita al Carrer de les Belles Arts, 19, trucant al 935 921 647 o enviant un mail a lgtbiq@cerdanyola.cat. L'horari d'atenció serà de dilluns a divendres de 10 a 13h.

 

El SAI forma part de la Xarxa SAI de Catalunya impulsada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que, al costat del món local, desenvolupa serveis de proximitat que garanteixin i defensin els drets de les persones LGTBIQ arreu del territori.

 

El SAI de Cerdanyola té un pressupost anual de 7.000 €.