Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès
Alumnes de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) faran els estudis casa per casa | Artur Ribera

 

Bellaterra serà objecte d'estudi pels alumnes del Màster Universitari d'Intervenció Sostenible sobre el Medi Construït, impartit per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV). La recerca vol esbrinar fins a quin punt els domicilis de la localitat són dependents del carboni i com afecta això al medi ambient

 

L'estudi, organitzat de la mà de la Unió de Veïns de Bellaterra des de fa mesos, avaluarà diversos aspectes relacionats amb la denominada com a “petjada de carboni” de les llars de Bellaterra, que sintetitza tot un seguit de conseqüències pel medi ambient derivades de l'us de l'energia a l'àmbit domèstic. 

 

Així, es recaptaran dades d'”una mostra d'un mínim de quaranta cases de Bellaterra per a confirmar les conclusions extretes de diversos estudis teòrics, fets abans per nosaltres i pels mateixos alumnes”, explica Josep Maria Riba, president de la Unió de Veïns. En concret, els alumnes de l'ETSAV, “preguntaran sobre les factures energètiques, hàbits de consum i altres coses per mesurar la petjada de carboni per saber la dependència del carboni a Bellaterra”, indica Riba. 

 

L'estudi, però, tindrà a més un avantatge afegit per tots els propietaris de les llars que hi participin, ja que com diu el president de la Unió, “la captació de dades de cada casa servirà perquè els alumnes puguin fer recomanacions gratuïtes i 100% confidencials per millorar la sostenibilitat als propietaris”, que ha assegurat que hauran de formar part de la Unió de Veïns de Bellaterra. Un cop fet l'estudi general, que durarà entre els mesos de març i maig d'enguany, caldrà esperar els resultats amb les recomanacions específiques, que arribaran entre el juny i el setembre de 2019.

 

Fulletó explicatiu de la Unió de Veïns de Bellaterra
Fulletó explicatiu de la Unió de Veïns de Bellaterra | Unió de Veïns de Bellaterra

 

Riba diu que “ja hem començat la captació de cases voluntàries, perquè els arquitectes i tècnics que fan el màster integren aquest estudi dins la seva avaluació”, tot i que crida a la participació de tots aquells bellaterrencs i bellaterrenques que hi vulguin col·laborar, ja que “com més cases analitzem, més acurades seran les conclusions”. 

 

I és que la intenció és també treballar davant el canvi climàtic i les conseqüències que se'n deriven, rao per la qual aquest estudi forma part del macroprojecte “Bellaterra més sostenible 2030“, que ja compta amb altres iniciatives com la del Parc del Torrent de la Bonaigua, també amb la col·laboració de la Unió de Veïns.

 

“Hem de lluitar perquè la nostra Bellaterra sigui pionera en urbanisme sostenible“, explica Riba, davant la gran iniciativa que compta amb el suport de l'EMD. I és que la sostenibilitat no afecta només a l'ús energètic: “no implica només el tema energètic, sinó que afecta a tot l'àmbit social i de mobilitat, i hem de començar a pensar que l'ús del cotxe ha de ser mínim, hi haurien d'haver carregadors per patinets elèctrics a l'estació de Ferrocarrils, i moltes altres mesures”. 

 

La Unió de Veïns farà una reunió el pròxim dimarts 12 a les 19 h al Centre Cívic de Bellaterra, a l'edifici de l'EMD, on informaran amb tot detall de l'estudi. Un incentiu, aquest estudi, que “pot ser una bona ocasió per conèixer el que fem a la Unió de Veïns formant-ne part”, ha destacat Riba. 

 

Per a més informació, podeu visitar el web de la Unió de Veïns aquí.