zoya naumov
Zoya Naumov, atleta cerdanyolenca i veïna de Bellaterra, té 23 anys | Bernat Millet

 

 

La bellaterrenca Zoya Naumov és l'actual campiona d'Espanya absoluta dels 800 metres llisos i aquesta temporada 2019 aspira a complir els requisits necessaris per competir al Campionat d'Europa Absolut en Pista Coberta, de l'1 al 3 de març. Per ser-hi, ha de fer la mínima -2.03.80- que exigeix l'europeu, tornar a guanyar l'estatal i entrar en la convocatòria de la Federació Espanyola d'Atletisme de cara a l'europeu. “És un objectiu ambiciós”, assegura l'atleta de l'Agrupació Atlètica Catalunya. També somnia en ser al Mundial de Doha, a l'octubre. I participar en els Jocs Olímpics de Tòquio el 2020. “És el somni de qualsevol esportista. Se que és difícil, és un repte”, detalla.

  

 

 

 

El seu currículum esportiu

 

Amb tan sols 23 anys, l'atleta que esponsoritza New Balance ja ha aconseguit 3 podis en els campionats d'Espanya absoluts, del 2016 al 2018; ha estat 3 vegades campiona d'Espanya en la categoria sub-23; s'ha penjat fins a 9 medalles en els estatals de categories de base, i també ha estat 2 vegades semifinalista en campionats internacionals, els anys 2013 (sub-20) i 2017 (sub-23), sense comptar els molts podis aconseguits en campionats de Catalunya. A més, el passat 31 de març Naumov va guanyar la 9a Sant Silvestre de Sant Cugat, de 10 quilòmetres, en la seva primera participació. Entre els anys 2013 i 2014, Naumov va estar becada a la Universitat de Monmouth, a Nova Jersey.

 

 

Marques personals

 

La seva millor marca personal en pista coberta és 2.05.74, que va fer al febrer a Sabadell, i a l'aire lliure, 2.03.49, el juliol del 2018 en un meetinginternacional a Barcelona. Tot i que no és la seva prova, el passat 23 de desembre, a Sabadell, va fer rècord de Catalunya (1.14.14) en els 500 metres llisos, en un control absolut en pista coberta. Està especialitzada en els 800 metres des de la categoria juvenil.

 

 

Naumov: “L'atletisme és un creixement personal i un estil de vida. És un aprenentatge constant”

 

“L'atletisme m'aporta moltes coses. És un creixement personal i un estil de vida. És un aprenentatge constant. És diversió i, en certa manera, patiment. M'està formant com a persona i esportista i m'aporta molts valors”, assegura Naumov. Des dels 14 anys, l'entrena Juan Carlos Ginés, “qui m'està ajudant molt com a persona i en la meva formació”. Ho fa a la pista d'atletisme de la ZEM La Guinardera.

 

 

Els seus inicis

 

La seva passió per l'atletisme va començar en els crosos de l'Escola Avenç, que sent alumne de primària de l'Escola Ramon Fuster els va guanyar quasi tots. Dels 6 als 12 anys, la veïna de Bellaterra va jugar a tenis al Club Bellaterra, i als 9 i 10 anys va ingressar a la Joventut Atlètica Sabadell (JAS). Després es va incorporar en la secció d'atletisme del Club Muntanyenc Sant Cugat, en la categoria infantil de segon any. Sent júnior de primer any, amb 17 anys, va fitxar per l'AA Catalunya, el seu club actual.

 

 

Partidària de l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat

 

Zoya Naumov viu a Bellaterra, però se sent de Sant Cugat. “És on faig vida i on tinc els meus amics. Sóc partidària de l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat”. És psicòloga i s'està formant en promoció en salut sexual. També forma part de la comissió d'atletes de la Federació Catalana d'Atletisme.