gegants

La Dolça i el Mir, al centre, ja són majors d’edat | Colla Gegantera de Cerdanyola
 

 

La família gegantera de Cerdanyola del Vallès viurà aquest 2019 un any especial pels seus  gegantons. En Mir i la Dolça arriben a la majoria d’edat com la generació més jove dels gegants de Cerdanyola. 

 

Més de vint anys ballant

 

La Dolça i el Mir van néixer l’any 2001, però abans, la Colla Gegantera de Cerdanyola ja ballava amb els seus parents més grans. L’any 1998 es va formar oficialment la Colla Gegantera quan l’Ajuntament ja comptava amb quatre gegants però no hi havia un grup organitzat que els fes ballar i en tingués cura. Així, des de fa més de vint anys els gegants estan presents en les festes populars de la ciutat com el Roser de Maig, la Festa de Sant Martí o la rebuda de la Flama del Canigó per Sant Joan. A més, els geganters de Cerdanyola també traspassen els límits del Vallès Occidental molt sovint per participar en celebracions d’altres ciutats de zones com el País Basc o Navarra. A banda de ser visitants, la Colla Gegantera de Cerdanyola també acull any rere any colles d’altres llocs tant de poblacions veïnes com Montcada i Reixac, Sabadell o Ripollet, de fora de Catalunya com la Comparsa de Gigantes de Fraga.

 

Qui són els gegants de Cerdanyola?

 

La història dels gegants de Cerdanyola té una clara arrel local. Els primers a ballar van ser els gegants vells: la Roser i en Martí. Nascuts l’any 1982 al taller El Ingenio de Barcelona. Tal com ja reflecteixen els seus noms, la Roser i en Martí porten el nom dels dos patrons de Cerdanyola. Els gegants vells van estar deu anys guardats fins que l’any 2017, la colla els va fer ballar de nou també fora de la ciutat. Abans, però, L’any 1990, quan encara no s’havia format la colla, l’Ajuntament va encarregar a l’obrador Can Boter de Tiana la construcció d’una nova parella de gegants. De nou, el nom dels anomenats ‘gegants nous’ van sorgir de la història cerdanyolenca. Amb un multitudinari bateig a la Plaça de l’Abat Oliba, al gegant li van donar el nom de Bernat, representant el senyor del Castell de Sant Marçal, amb un “posat altiu i ferreny”, tal com destaquen des de la Colla Gegantera.

 

En Bernat porta a la mà un falcó per caçar que simbolitza la noblesa renaixentista. Quant a la seva parella, va ser batejada amb el nom de Victòria en honor a una santa molt venerada al municipi, suposadament germana del màrtir Sant Iscle. La geganta du els cabells ondulants recollits amb un tocat de roba i passamaneria i sosté un pom de flors amb la mà esquerra. Aquesta parella de gegants ha arribat a trepitjar el Camp Nou, per participar en la presentació del gegant Gamper l’any 1997, i a pujar a Montserrat per a l’aniversari dels gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. També han viatjat a Milagros, Cascante, Buñuel, Barañain, Arguedas (Navarra) a Pasaia, Oiartzun, i Errenteria al (País Basc), Vilafranca de Conflent (Catalunya Nord) i a Alaior i Sant Lluís (Menorca), Fraga (Aragó), Haro (La Rioja).

 

Finalment, ja amb la Colla cerdanyolenca en marxa, l’any 2001 la Victòria va donar a llum als dos gegantons que enguany arriben a la majoria d’edat: la Dolça i en Mir. Tots dos són els representants de la ciutat als llocs on és convidada la Colla cerdanyolenca. 

 

 

Un 2019 per seguir a les festes populars

 

La Colla Gegantera compta actualment amb una vintena de membres entre portadors i acompanyants. Fins que no es va fundar l’agrupació, l’Ajuntament contractava portadors de Sabadell perquè els gegants poguessin sortir a ballar per Sant Martí i el Roser de Maig. 

 

Tot i ser una entitat arrelada a la ciutat i amb presència popular, la Colla va començar l’any 2018 fent una crida per aconseguir nous músics, geganters i acompanyants per mantenir viva l’entitat. La Colla ha habilitat l’adreça de correu elsgegantscerdanyoladelvalles@gmail.com per informar a tot aquell qui vulgui formar part de l’entitat. 

 

Mentre busquen fer créixer la Colla i mantenir la tradició a Cerdanyola, els gegants seguiran sortint en les dates destacades a la ciutat. Les dues grans festes amb presència gegantera seran les festes majors. El cap de setmana del 4 i 5 de maig se celebrarà el Roser de Maig, i el del 9 i 10 de novembre tindrà lloc la Festa de Sant Martí.