El bellaterrenc i membre de la Unió de Veïns, Albert Salazar, explica com serà l'estudi
El bellaterrenc i membre de la Unió de Veïns, Albert Salazar, explica com serà l'estudi | Jordi Tardós

 

La Unió de Veïns de Bellaterra va convidar aquest passat dimarts 12 de febrer al Centre Cívic de Bellaterra al director de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV), Albert Cuchí, a parlar sobre el funcionament de l'estudi sobre l'empremta del carboni a Bellaterra que es farà a diferents cases del barri durant les pròximes setmanes. 

 

 

La trobada entre l'entitat veïnal i el director també del Màster Universitari d'Intervenció Sostenible sobre el Medi Construït, que es cursa a la mateixa ETSAV, va consistir a explicar als assistents la tasca que s'està fent per fer de Bellaterra un lloc més sostenible, tan ecològicament com econòmicament. I és que, segons apuntava Josep Maria Riba, president de la Unió de Veïns, només amb el model de vivenda, la sostenibilitat de Bellaterra ja és preocupant: “aproximadament la meitat de les cases de Bellaterra són construïdes abans de l'any 1979, i són devoradores energètiques”.

 

 

Això, però, ja està canviant per part de l'associació de veïns, tal com va explicar el seu vicepresident Josep Lluís Riart, que va avançar que “la Unió de Veïns està a punt de signar un conveni per fer un avançament en el sentit urbanístic”, si bé va admetre que, des de l'Ajuntament, els van dir que qualsevol canvi urbanístic “ha d'anar de la mà de l'EMD”. “La idea -va afegir Riba- és augmentar la densitat d'habitatges sense modificar ni la morfologia -en el sentit de no incloure blocs de pisos- ni el caràcter de Bellaterra”.

 

 

I és en aquest sentit, relacionat amb l'objectiu “Bellaterra més sostenible 2030” al que aspira l'entitat, que es duu a terme aquest estudi sobre la dependència del carboni al barri. Un macroprojecte que inclou altres iniciatives, com la de millorar la mobilitat a peu pels carrers (especialment per als molts bellaterrencs d'edat avançada) o la iniciativa del Parc del Torrent de la Bonaigua

 

 

Com funcionarà l'estudi?

Albert Cuchí va explicar que, si bé fins ara des del Màster han treballat més aviat amb ajuntaments per la pobresa energètica, “treballarem amb vosaltres, els veïns de Bellaterra, perquè ens interessa treballar directament amb els veïns” per a la matèria que els mateixos estudiants (arquitectes ja titulats) han d'estudiar. De fet, segons va dir Albert Salazar, membre de la Unió de Veïns, “els nois i noies ja porten estudiant Bellaterra des de fa dos o tres mesos”, i la implicació de les llars és el pas següent dins l'estudi.

 

 

Públic assistent a la xerrada sobre l'estudi per la sostenibilitat a les llars de Bellaterra
Públic assistent a la xerrada sobre l'estudi per la sostenibilitat a les llars de Bellaterra | Jordi Tardós

 

I és que la feina a fer pels estudiants té molt de treball de camp i, en gran mesura, “és molt semblant a una inspecció tècnica d'edificis (ITE) a les que estan obligades les comunitats de veïns als blocs de pisos. En paraules de Cuchí, “la visita serà de dos alumnes que, acompanyats d'un membre de la Unió de Veïns, vindran, faran quatre mesures amb què farem un plànol de casa vostra i veurem la distribució del sistema de calefacció”.

  

  

En aquesta visita, que serà concertada a cada llar, també es faran preguntes de com s'utilitza l'espai i altres qüestions relacionades amb com es viu a l'edifici, ja que “com es viu és important per mesurar com s'utilitza l'energia (…) i també per saber com funciona la mobilitat de cada persona” a cada llar va explicar Cuchí.

  

  

Què es preguntarà?

Segons van indicar els ponents, la implicació de cada bellaterrenc o bellaterrenca que vulgui participar en l'estudi serà voluntària. Alhora, com va afirmar Salazar, “pel que fa a les dades hi ha un compromís per escrit molt ferm perquè no es puguin divulgar” i es tractaran de manera completament confidencial.

  

  

Així, algunes de les coses sobre les quals preguntaran els estudiants seran l'any de construcció de la casa, l'aïllament de la llar, quin és el consum energètic, quin sistema de calefacció té, quins hàbits de mobilitat i consum energètic tenen els que hi viuen, si hi ha o no ús d'instal·lacions eficients, quina és la demanda d'aigua, qüestions sobre el tancament del cicle de l'aigua i l'espai per a la reserva de residus.

  

  

També es demanaran els últims rebuts d'aigua, llum i gas, per a veure quin és el consum habitual. De fet, Cuchí va dir que “si es possible tenir les factures de l'últim any, millor, i si pot ser que no siguin estimades”, ja que així podran veure quina és l'evolució del consum segons els mesos.

  

  

Ara bé, Cuchí va suggerir que com més informació sobre l'estil de vida es vulgui donar, millor, ja que això ajudarà a tenir un estudi més acurat i, per tant, més rellevant, sobre com de sostenible és la vida dels veïns de Bellaterra. I és que, recorda, “nosaltres demanarem informació, però vosaltres escolliu si ens la voleu donar o no” sense cap inconvenient.

  

  

Quins avantatges té?

A més d'ajudar al projecte de Bellaterra més sostenible 2030, la participació en l'estudi tindrà uns avantatges directes per les llars que hi participin. I és que, a cada llar visitada, “explicarem què és el que pots millorar d'acord amb les cases que són com la teva” va afirmar Cuchí, i “a partir d'aquí farem recomanacions que tinguin una repercussió econòmica” positiva pels propietaris, ajudant a optimitzar l'energia i, per tant, disminuint l'import a les factures.

  

  

Aquests estudis i recomanacions personalitzades “es rebran a cada casa que ho sol·liciti de cara al mes de setembre”, va indicar Salazar. Per la seva banda, a partir de l'anàlisi de cada casa, els estudiants podran elaborar un estudi general que permetrà oferir una diagnosi de l'empremta de carboni i la seva dependència a Bellaterra.

  

  

Però, segons Cuchí, el veí pot sortir encara més beneficiat, ja que els alumnes de l'ETSAV poden ajudar a no dependre del carboni: “el nostre objectiu com a curs és esbrinar quant us costaria treure la vostra dependència del carboni“. Una realitat que ja existeix, segons el director de l'escola, ja que “ara ens podem treure del carboni tots, només és una qüestió de diners”.

  

  

Si voleu participar en l'estudi heu d'informar-vos a la Unió de Veïns de Bellaterra.