Gemma Marsiñach és la coordinadora d'activitats dirigides del Club Bellaterra

Gemma Marsiñach és la coordinadora d’activitats dirigides del Club Bellaterra | Toni Alfaro

Gemma Marsiñach és una apassionada de l’esport. Des de ben petita ja sabia que la seva passió era ensenyar els altres com fer exercici físic i gaudir-ne alhora. Actualment és coordinadora d’activitats dirigides i monitora d’algunes activitats físiques al Club Bellaterra.

Després de 30 anys fent classes i 20 anys com a monitora del Club, Marsiñach és ja actualment una experta en el fitness i l’organització d’activitats a clubs esportius i gimnasos. Amb motiu de les noves activitats que s’oferiran al Club en els pròxims mesos, entrevistem Marsiñach perquè ens expliqui com és treballar perquè els altres suïn de valent.

Quant de temps fa que treballes al Club Bellaterra?

Jo fa més de 20 anys que estic aquí. Vaig arribar aquí de casualitat per una substitució d’un gimnàs que tenia Ofelia Rigart, que tenia un gimnàs molt conegut al costat de la farmàcia de Bellaterra. I un dia, l’Ofelia em va dir que ja es volia retirar, però jo el vaig veure molt petit i no em vaig atrevir a quedar-me’l. Llavors va venir el Marc Rosinés i se’l va quedar. Vam estar dos o tres anys més, i vam veure que es quedava petit. I com que ell feia classes de tenis, vam anar a provar al Club Bellaterra, que en aquell moment no hi havia activitats dirigides. I vam portar totes les senyores del gimnàs de l’Ofelia, que ens van seguir. Vam arreglar el que és la Sala 1 i es va fer una nova sala on hi havia la bolera de l’antic Club, i durant molts anys vam compartir la direcció de les activitats dirigides amb el Marc.

Com és treballar amb les activitats dirigides?

A mi el que m’agrada més, de fet, és fer d’entrenadora. Fa més de 30 anys que dono classes, i ara faig activitat física i manteniment (cardiotono, gimnàstica suau i pilates). Abans havia fet aeròbic, també, però ara faig classes no tan fortes, perquè també tinc un públic una mica més gran. També fem, que això ja no ho faig jo, dos tipus de ioga, el kundalini i el iyengar, es fa zumba i, per un tipus de públic més jove fem el bodypumpcross training, el cycling, i diverses activitats que hem anat incloent. La gent està contenta. El que valorem d’aquest club, una mica referent als altres, és el tracte més personalitzat, perquè a les classes no hi ha tanta gent, i podem estar més per ells i corregir-los més.

M’agrada molt quan acabes la classe, que la gent et felicita, et diu que li ha agradat molt, que variem molt les classes, que venen amb moltes ganes…

És el que ens diferencia d’altres llocs, on les classes estan més massificades. El meu objectiu és que la gent trobi a faltar la activitat física, que al septembre em diguin que m’han trobat a faltar, que tenen ganes de tornar a començar, que em necessiten… Això és l’objectiu a què vols arribar, no? Que gaudeixin amb les classes i que siguin variades, tot i treballar sempre el mateix. Si un dia tenim sort perquè fa bon temps, com que tenim la Via Verda al costat, de cara a la primavera hi sortim a fer l’escalfament i venim aquí a fer el treball més de terra, d’abdominals, braços i glutis… A la primavera aquesta zona és un goig, perquè obrim les finestres i sentim els ocells com canten, notem el sol…

Quan vens a fer de monitora d’activitats què és el que més t’agrada?

M’agrada molt quan acabes la classe, que la gent et felicita, et diu que li ha agradat molt, que variem molt les classes, que venen amb moltes ganes… Ui! Jo, és que de petita, des dels 7 anys, ja deia que de gran volia ser professora de gimnàs! Però no gimnàs d’escola, perquè allà els nens no et fan cas. Volia ser professora de gent que li interessés i li agradés. La gent que va al gimnàs és perquè vol aconseguir alguna cosa, perquè ho necessita, i reconeix que ha de fer activitat física. I et fan cas, et valoren, i quan els corregeixes t’ho agraeixen. Tot i que amb nens a l’estiu m’agrada molt, i ens ho passem molt bé, però clar, has d’estar més per ells: treballar amb adults és el que m’agrada, és súper agraït. I cada cop m’agrada més amb gent més gran.

Quines activitats feu al llarg del dia?

Les del matí són, bàsicament, cardiotono i gimnàstica suau. Són principalment de manteniment, no són res fort, pel tipus de gent que tenim. I llavors es fa el ioga iyengar i el kundalini, que són dos tipus de ioga diferent: el iyengar és més d’estiraments i elasticitat i el kundalini és més de destensar la musculatura i la relaxació a través de la respiració. Ara, a més, hem posat una de body pump, perquè hem estat molts anys amb classes de manteniment, però ara vam dir “perquè no posem una classe forta, i ho provem, a veure si ve gent jove al matí?”, i sembla que comença a funcionar, perquè gent de la Universitat Autònoma potser té algun canvi de torn o estudien a la tarda i venen al matí. Al migdia, a les empreses més fortetes els hi fem el cross training i el cycling, que és per gent que té aquella hora lliure i volen més canya, i jo segueixo fent alguna més de pilates i cardiotono.

Treballar amb adults és el que m’agrada, és súper agraït. I cada cop m’agrada més amb gent més gran

Hem posat algunes classes express ara, que són classes de mitja hora, per gent que té poc temps; són classes d’alta intensitat, com el HIIT, i en mitja hora fas molta feina. També fem el GAC (glutis, abdominals i cames), que és una classe més intensa i específica, però ara s’estan fent bastants. I a la tarda hi ha més varietat, perquè hi ha de body pump, de cross training, de cycling, zumba… I això per a tothom ja, no només per a empreses. Però bé, també hi ha un preu especial per a empreses per a fer grups. Fem classes als vespres fins a les 21:30h.

Marsiñach a una de les sales on dirigeix algunes activitats del Club

Marsiñach a una de les sales on dirigeix algunes activitats del Club | Toni Alfaro

 

Feu activitats per a nens?

El que és nens, hi ha activitats extraescolars de pàdel o de piscina. Havíem fet també extraescolars de ball i futbol, però tenim molta competència perquè com les escoles posen també els seus extraescolars, han anat marxant i es queden a les escoles. Vam provar adolescents, però costa, perquè no són constants. Llavors, als adolescents els intentem agafar per l’escola de pàdel, fins als 15 o 16 anys, i a vegades algun a natació. Però a partir dels 14 anys ja poden venir a fer activitats dirigides, i llavors hi ha alguna nena de 15 anys que li agrada ballar i li recomanem que vingui a zumba, o algú que té escoliosi i ve a pilates perquè li va bé… Però costa veure a nanos joves venint a activitats dirigides; fins als 19 o 20, que ja estan estudiant a la universitat, és difícil.

Què feu als monogràfics?

Són cursos que fem de tres mesos, aproximadament, i, si agrada, es tornen a fer tres mesos més amb un nivell més avançat. I si la gent es cansa, ho deixem i una altra temporada el tornem a fer. Hem fet monogràfics de country, perquè la gent ho provés, havíem fet sevillanes, la dansa del ventre i ara vam fer abdominals hipopressius, que va bé per les mares que acaben de tenir els nens. Però són coses temporals. No duren tota la temporada de setembre a juliol. Avisem posant un cartell a l’entrada quan tenim un monogràfic.

El que intentem ara és fer un esforç en millorar tot el que hi ha i posar més classes segons demanda

I als campus?

Són unes activitats que fem a l’estiu, normalment al juliol, quan els nens acaben l’escola, i els acollim aquí. I portem des de nens de P3, P4 a tot el grup mitjà, que és des de primer a quart de primària, i fem stage de pàdel i stage de ball. En total arribem a més de 100 nens. Stage és tot el relacionat amb l’esport que es fa, a nivell tècnic. Llavors, per exemple, a stage de pàdel fem tècnica, tàctica, estratègia, les olimpíades del divendres -on fem una mica més de competició-… Tot basat en un esport en concret. També els hi posem vídeos de pàdel… Però això és per a nanos més grans. Al ball, per exemple és tota una part més tècnica i de coreografia…

Ho teniu tot cobert, pel que sembla.

Bé, i també tenim les virtuals, que són sessions virtuals sense monitor de cardiotono, steps, pilates, cardiobox… Posem una pantalla amb un projector i, quan ve alguna persona que en aquell horari no té cap classe dirigida presencial, li posem una sessió virtual perquè vagi fent.

Teniu previsió d’estrenar activitats en els mesos que vénen?

Segons la demanda. El que intentem ara amb la nova direcció del Club és fer un esforç en millorar tot el que hi ha, amb material i, segons la demanda, si s’han de posar més classes, es posaran, però hi ha d’haver un mínim de quatre persones per obrir-ne una. El que sí que farem a partir d’ara són les classes de “pilates reformer”. Farem la inauguració aviat, i segurament començarem a fer classes a partir del març. Són uns entrenaments personals molt específics per una o dues persones. Així, igual que hi ha el pilates que es fa en sala amb grups de fins a 12 persones (que per mi 12 ja és massa), aquest pilates reformer és amb màquines en una sala a part. Més endavant n’explicarem els beneficis, però ja podem dir que els horaris seran personalitzats, a convenir amb mi, que seré qui farà les classes. M’he tret un curs molt interessant per fer-les, i l’aconsellaria a tothom, perquè el pilates és la base per qualsevol esport, i aquestes màquines ajuden a treballar-lo més fàcilment.