La Setmana del Bacallà és un atractiu per als veïns d'altres municipis | Cedida (Jorge de Andrés)

 

A punt de començar la tretzena Setmana del Bacallà a Cerdanyola del Vallès del 22 de febrer al 3 de març. Fins a 23 establiments s'han sumat a la iniciativa que proposa oferir diverses versions de plats amb el bacallà com a producte principal.

 

El funcionament de la campanya serà la mateixa que en edicions anteriors: els restaurants oferiran un mínim d'un plat amb bacallà als menús diaris, i un mínim de cinc plats amb bacallà a la carta. Quant a les receptes, els bars i restaurants són lliures de preparar el bacallà com millor considerin. “Hi ha tantes receptes de bacallà com cuiners”, assegura el president del Gremi d'Hostaleria del Vallès Occidental i propietari de Los AbetosAntonioCastro.

 

Escollir el bacallà d'entre tots els aliments existents no és casualitat. La iniciativa de crear una setmana centrada en aquest producte té la motivació de promocionar un tipus de peix que ha passat de considerar-se “el menjar dels pobres” i cuinar-se a les cases a arribar a tenir preus alts. L'augment de preu, però, també és degut a un increment de la qualitat del producte, tal com destaquen els mateixos restauradors.

 

L'època en què se celebra anualment la Setmana del Bacallà coincideix amb el mes en què arriba als mercats el tipus de bacallà millor valorat: l'skrei. Aquest cotitzat peix procedeix del Mar de Noruega i només està disponible des del mes de febrer fins a finals del mes de març. A més, l'auge del producte en aquestes èpoques engresca als restauradors a innovar amb les seves receptes. “El públic es presta a tastar coses noves. És el moment en què els clients estan més receptius”, destaca Castro.

 

bacallà
El bacallà també es pot acompanyar d'una salsa de calçots | Mónica García

 

 

“La Setmana del Bacallà ha aconseguit consolidar-se a Cerdanyola amb gent que s'anima a tastar les propostes dels establiments de la ciutat”, explica la regidora de Promoció Econòmica, Contxi Haro. En aquest sentit, el col·lectiu de restauradors destaca la importància de promocionar l'oferta gastronòmica cerdanyolenca amb aquest tipus d'iniciatives.

 

 

Restaurants participants

 

Els 23 establiments que enguany participen a la Setmana del Bacallà són: Ca l'Enric, El bon àpat, Tast & gust, Shapó, Art & pintxos, El racó de la plaça, Malagrapa, Tanino, El tapeo, La petanca, Cap i cua, Masia Tito Carlos, El viejo roble, Bar Alaska, Los Abetos, Cinnamon, La philomena, Casa Andreu, Bar Grau, Els cargols, Pizzería Gratus, Taps i tapes i Piropo.