dones, 8M

Representants d’entitats i la regidoria d’Igualtat posen amb la pancarta del 8M que penjarà del balcó de l’Ajuntament | Mónica García

 

 

 

El 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones i, un any més, Cerdanyola del Vallès se suma a les reivindicacions amb activitats a diferents punts de la ciutat. Sota el lema ‘Teixint aliances feministes’, Cerdanyola defensa els objectius de la commemoració del 8M: “Lluitar en pro de la igualtat de dones i homes, trencar amb els estereotips de gènere, acabar amb el sistema heteropatriarcal en el qual vivim i reivindicar la justícia de gènere”. Al voltant d’aquesta reivindicació, es presenta un programa d’activitats organitzades per entitats locals i per la regidoria de Polítiques d’Igualtat i LGTBIQ de l’Ajuntament.

 

 

On són les dones?

 

El moviment feminista es pregunta constantment “On són les dones?” a molts àmbits de la societat: cultura, mitjans de comunicació, història… El programa d’activitats a Cerdanyola per commemorar el 8M posa el focus en la figura de les dones en diferents sectors de la vida. “Hem de continuar lluitant per canviar-ho tot”, va destacar la regidora d'Igualtat, Elvi Vila, l'1 de març en roda de premsa. En aquest sentit, Vila destaca la necessitat de lluitar contra qüestions com la feminització de la pobresa, l'escletja salarial i aconseguir guanyar en drets socials. 

 

El dimecres 6, de 18 a 20.30 h, Dones per la Igualtat oferirà a la seva Caseta la projecció d'un curtmetratge, amb col·loqui posterior, sota el títol 'Mujeres Triunfadoras'. El debat posterior se centrarà en respondre a la preguntsa “Què passa a les dones?”, tal com va apuntar Dolors Pérez, membre de Dones per la Igualtat.

 

El dijous 7, s’inaugurarà l’anomenat Punt Lila, un nou espai de trobada feminista per a Joves. L’objectiu és que les trobades siguin transversals entre persones de diferents edats. Aquest Punt Lila s’ubicarà al Casal de Joves i funcionarà cada primer dijous de mes de 18 a 20 h. El mateix dijous 7 a les 19 h, el Museu d’Art de Cerdanyola inaugurarà l’exposició ‘Ana Maria Smith, una artista esborrada’ i, a les 21.30 h, els Xicnèfils projectaran la pel·lícula ‘Carmen y Lola’ d’Arantxa Echevarria a l’Ateneu.

 

 

 

 

Mural participatiu feminista

 

Pel divendres 8, dia oficial de commemoració del Dia de les Dones, Ajuntament i entitats han decidit no oferir activitats per animar tothom a participar dels actes centrals i manifestacions convocades a Barcelona.  L’única activitat que tindrà lloc el dia 8 serà l’inici de la pintada del mural participatiu feminista que es farà entre divendres i diumenge. La iniciativa està organitzada per l’Associació d’Artistes Plàstics amb col·laboració amb grafiters locals. “Hi ha poca representació de les dones als museus i a l'art”, explicava la presidenta dels Artistes Plàstics, Carme Bresó. El mural s’ubicarà al mur exterior de l’Escola La Sínia i permetrà que tothom pugui participar pintant un dibuix o un missatge.  

 

El dissabte 9 de març tindrà lloc l’acte central sota el lema ‘Teixint aliances feministes’. A les 10, i a la plaça Francesc Layret, l’Escola d’Arts Plàstiques de l’Ateneu oferirà una intervenció artística participativa, i a les 12 h es farà la lectura del manifest, que anirà acompanyada d’una actuació dels Castellers de Cerdanyola amb un castell només de dones.

 

El dilluns 11 de març seguiran els actes del 8M amb una taula rodona, a les 18.30 h a la Biblioteca Central, amb el títol ‘Existeixen tasques específicament femenines? Parlem de les cures a la llar’. L’acte està organitzat per la Plataforma Cultural Dones i La Figa Rebel, i comptarà amb una representació intergeneracional. El dia 13 se celebrarà, a les 18 h a la Sala 22 de l’Ateneu, la primera assemblea feminista per tal de reflexionar i debatre sobre el feminisme a Cerdanyola

 

El programa d’activitats encara s’allargarà la següent setmana. El dimarts 19, a les 19 h a la Biblioteca, la Coral de Dones per la Pau oferirà un concert solidari en favor de l’Associació Coordinadora d’Ajuda Unida (ACAU). Els dies següents es faran activitats com un taller de demostració sobre usos de les plantes, en el context de la relació històrica entre dones i medicina (diumenge 24 de març a Ca n’Ortadò) o una exposició (al mes d’abril a la Biblioteca) sobre dones inventores.

 

 

Tot seguit pots consultar la programación completa pel Dia Internacional de les Dones:

 

8m
Programa d'activitats pel 8M a Cerdanyola | Ajuntament de Cerdanyola