Margarita Arboix, rectora de la UAB, i Caddy Adzuba, periodista i advocada, recollint el títol
Margarita Arboix, rectora de la UAB, i Caddy Adzuba, periodista i advocada, recollint el títol | UAB

 

 

L'advocada i periodista congolenca Caddy Adzuba va rebre el guardó de doctora honoris causa de mans de la rectora de la UAB, Margarita Arboix, per la seva tasca de denúncia i activisme a Radio Okapi, al seu país, pels drets humans a la República Democràtica del Congo. Aquest nomenament forma part dels cinc doctorats honoris causa excepcionals que la UAB atorga al llarg d'aquest curs amb motiu del seu 50è aniversari, i correspon a l'eix temàtic de la llibertat d'expressió. Ja han estat lliurades les distincions corresponents als eixos de la solidaritat, per a la microbiòloga i activista Marie-Paule Kieny, i de la identitat cultural, per a l'escultor Jaume Plensa.

 

 

La cerimònia va celebrar-se el passat dimarts 5 de març, a la Sala d'Actes del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona, on la periodista va rebre el premi apadrinada pel professor Gregori Garzón. Ell va lloar a Adzuba dient que “ha estat ella mateixa víctima de la violència que oprimeix el seu país des que, encara adolescent, va haver de fugir de les forces armades que van devastar casa seva”. També va recordar que “ha patit dos atemptats i rebut amenaces de mort, però la seva valentia i determinació li han valgut el reconeixement internacional”.

  

  

La nova doctora honoris causa ha descrit la situació de les víctimes d'aquesta problemàtica: “a l'est de la R.D. del Congo, és difícil saber el nombre exacte de dones víctimes de violència sexual perquè moltes moren allunyades de tota ajuda possible”. I ha afegit que, “en aquest conflicte armat, s'utilitza la violació com a arma de guerra i el cos de la dona com a camp de batalla”.

  

  

Adzuba va denunciar que “ningú ignora les veritables causes del conflicte: és un conflicte armat econòmic”, i va afegir que “les riqueses del subsòl atreuen el desig de multinacionals i estats cobdiciosos”. I va afirmar que “el cobalt, els diamants, l'or, l'urani o el coure haurien de ser un motiu d'orgull per als congolesos però són en canvi la seva pitjor desgràcia”. Finalment, la congolesa va fer una ferma defensa de l'empoderament de la dona i especialment d'aquelles que han sofert la violència sexual: “un dels mitjans per sortir de la violència contra les dones passa per la implicació de les supervivents en la gestió d'afers públics”.

  

 

Arboix, per la seva banda, va considerar que la violència contra les dones és “una crisi de drets humans que molts polítics segueixen ignorant” i va denunciar el discurs de les formacions d'extrema dreta que actualment volen fer retrocedir els drets de les dones. Per tancar l'acte, la rectora va demanar una forta ovació a favor de la Declaració Universal dels Drets Humans, que ha complert setanta anys recentment.