Mural feminista que es va pintar a Cerdanyola. | Cedida

 

La Comissió de treball de dones joves de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès engega, a partir d'aquest dijous 7 de març, una iniciativa que té per objectiu acompanyar i fer de suport a nois i noies joves en temes de violències masclistes. El “Punt lila“, com s'anomenarà aquest nou espai, romandrà obert el primer dijous de cada més de 18 h a 20 h a l'Espai Jove de Cerdanyola. Segons Clara Dachs, tècnica de polítiques d'igualtat i LGTBIQ a l'Ajuntament, “la iniciativa està adreçada a persones d'entre 14 i 22 anys”, encara que “se serà flexible amb les edats”.

 

El “Punt lila” neix, segons Dachs, després que la Comissió de treball de dones – formada per la Policia Local, els Mossos d'Esquadra, el Departament d'Ensenyament de l'Ajuntament, el Departament de Salut, Serveis socials i entitats com Els Safareigs, la Figa rebel, En ruta i l'EAP (l'Equip d'Assessorament Psicopedagògic) – s'hagi adonat que al SAI (Servei d'Atenció Integral a les Diversitats Sexuals i de Gènere), si bé és cert que funciona en termes generals, pràcticament no hi participa el jovent.

 

“És per això que s'engega aquesta nova iniciativa. Totes aquelles i aquells joves que no se sentin còmodes venint a l'Ajuntament a parlar d'aquests temes, ho podran fer al Punt lila”. Així ho explica la tècnica, que assegura que depenent de l'afluència que tingui el projecte els primers dies, es valorarà el fet d'ampliar les sessions. Al “Punt lila”, força més informal que el SAI, estarà dinamitzat per una estudiant de psicologia i s'oferirà acompanyament tant de forma individual com grupal.

 

Punt Lila
Cartell del “Punt lila”, que durà a terme la seva primera sessió el dijous 7 de març del 2019. | Cedida

 

 

Amb tot, la Comissió treballa de valent per crear una xarxa de complicitats entre tot el col·lectiu feminista de Cerdanyola. Una xarxa que no exclou ningú, en paraules de Cachs, i que, de la mateixa manera que el “Punt lila”, està obert tant a dones com a homes que visquin o hagin viscut situacions de violències masclistes, assetjament o qualsevol situació conflictiva lligada al masclisme. No obstant això, el grup estarà obert també al debat i la resolució dels dubtes que puguin plantejar els participants.

 

L'aposta per aconseguir que els ciutadans i ciutadanes joves, en cas que ho necessitin, trobin en una eina pública el suport davant la violència masclista explica per què s'ha triat l'Espai Jove com a punt de trobada. “L'Espai Jove està plenament contrastat al municipi i per això ha estat l'espai triat per dur a terme les reunions” ha explicat Clara Dachs. Així, el “Punt lila” representa l'alternativa jove al SAI i s'inaugurarà el dijous dia 7 de març, un dia abans del Dia Internacional de la Dona.