Estofat de vedella amb carretes
Estofat de vedella amb carretes | recepta i foto de lacuinadesempre.cat

 

 

L'hivern astronòmic acaba la pròxima setmana, el dia 21 de març. Tanmateix, les temperatures d'aquests últims dies fan pensar en què ja ha arribat la primavera i ja hem deixat enrere el fred, probablement, fins que arribi de nou la tardor. Ara bé, les nits continuen sent fredes i encara podem gaudir sense problemes d'alguns àpats calents, i gaudir unes setmanes més d'alguns dels millors plats de cullera de la nostra gastronomia.

 

 

Entre ells, evidentment, no podia faltar l'estofat de vedella: un clàssic de la cuina d'hivern, que escalfa l'estómac i revifa els ànims gràcies a l'important contingut calòric. Alhora, però, es tracta d'un plat molt complet que sovint inclou una gran quantitat de verdures i que es transforma en el millor àpat per tenir energia durant tot el dia. Des del Pa amb Oli us proposem una versió amb carretes o moixernons, que donen una frescor extra a un plat prou pesat. Us hi animeu?

 

 

Què necessitem per una ració entre quatre i sis persones?  

 • 1 kg de vedella per estofar tallada a daus
 • 2 cebes
 • 3 dents d'all
 • 2 o 3 tomàquets madurs
 • 2 pastanagues
 • 1 branqueta d'api
 • 3 patates noves
 • 30 g de carreretes o moixernons
 • Un raig de vi blanc per cuinar
 • Pebre negre en gra
 • Oli d'oliva verge extra
 • 2 ous
 • Sal
 • Herbes aromàtiques (romaní, llorer, farigola, sajolida, timó, etc…)

  

 

Mans a la cuina!

 • Primer preparem tots els ingredients: rentem una mica la carn, hidratem els bolets secs cobrint-los amb aigua, piquem pastanaga, ceba i api a daus petits, pelem els tomàquets i els tallem a daus i tallem l'all
 • Un cop està tot preparat, salpebrem la carn i posem a escalfar l'oli a una cassola gran
 • Ara hi tirem la carn i l'anem cuinant una mica fins que estigui daurada  
 • És el moment de la verdura i les herbes aromàtiques: ho tirem tot a la cassola i hi afegim unes fulles de llorer (si són grans, una o dues) i una cullerada de pebre negre en gra. També hi incloem el vi blanc
 • Ara, ho deixem reduir tot una mica, esperant entre 5 i 8 minuts a què l'alcohol del vi s'evapori
 • Entra en joc l'aigua: hi anem afegint de mica en mica aigua calenta, de tal manera que controlem la cocció i la quantitat de brou resultant
 • Tot seguit hi afegim sal al gust (ho podrem rectificar més endavant), tapem l'olla i ho deixem coure tot a foc baix aproximadament 20 minuts. Cada vint minuts tornem a destapar i hi afegim més aigua. Veurem com la carn es va estovant
 • En aquest temps preparem les patates: hem de fer un primer tall i trencar cada patata, en comptes de fer un tall net, ja que així afavorim que surti el midó
 • Ara posem a bullir els ous. Un cop estiguin cuits, els pelem i reservem
 • Quan portem aproximadament 40 minuts de cocció podrem veure que la carn ja s'ha cuinat força: és el moment de preparar la salsa. Parem el foc
 • Destriem la carn de les verdures i la salsa. Aquestes les passem per un passa-purés (si no en teniu, es pot utilitzar un colador i una mà de morter) i, la salsa resultant, la tornem a incloure a la mateixa cassola 
 • Incorporem les patates i la carn, ho posem tot a foc mitjà o baix i remenem una mica. Encara queden 20 minuts de cocció   
 • Ara traiem els bolets de l'aigua i la utilitzem per a incloure-la a la cassola per aromatitzar l'estofat (però amb compte de no incloure tota l'aigua, ja que a vegades, a baix, hi queden sediments). Deixem els bolets a part
 • Rectifiquem de sal, ho tornem a tapar i deixem coure uns 10 minuts 
 • Hi afegim, ara sí, els bolets. Remenem i deixem que faci xup-xup abans de tastar-lo. La carn i les patates haurien d'estar fetes. Si no, deixem una mica més al foc. Rectifiquem de sal, si cal
 • Un cop estigui al gust, enretirem del foc i deixem que reposi durant uns 15 minuts. 
 • Finalment, hi incloem ou dur per a emplatar i barrejar amb l'estofat. 

 

Bon profit!