La fàbrica Uralita no funciona en l'actualitat | ACN

 

 

  

  

  

L'Associació de Víctimes Afectades per l'Amiant de Catalunya (AVAAC) organitzarà, el dimarts 26 de març a les 19 h a Cerdanyola del Vallès, la inauguració del memorial als treballadors i treballadores de la fàbrica Uralita i víctimes de l'amiant. La peça se situarà a l'encreuament entre les dues ciutats, en un espai entre la carretera N-150 i l'Avinguda de la Creu Roja.

 

 

  

  

L'acte del 26 de març descobrirà una peça creada, de forma altruista, per Jordi Andrés, familiar d'una víctima. El Memorial es trobarà molt a prop de les naus industrials de la fàbrica Uralita, la denominada zona zero de l'amiant a Catalunya. En aquestes naus industrials va tenir lloc la producció de materials de fibrociment al llarg de més de cinquanta anys. La producció es feia sense cap protecció per als treballadors i les treballadores. Aquest fet és el responsable de les malalties greus i morts que provoca l'amiant en els antics treballadors i treballadores, familiars i veïnat de Cerdanyola del Vallès i Ripollet.

 

 

  

  

Segons l'OMS, l'amiant és responsable cada any de més de 100.000 morts a tot el món. A l'Estat, més de 2.000 persones moren anualment com a conseqüència de les malalties cancerígenes derivades de la inhalació de fibres d'amiant, i la UE estima que el 2030 n'haurà provocat mig milió de víctimes. A la zona directament afectada per la fàbrica Uralita, actualment es tenen detectats més de 1.000 casos, tot i que s'estima que la xifra de persones afectades per l'amiant és molt més elevada. Des del 2002, dos anys després que a la resta de la UE, la producció i la comercialització de productes fets amb amiant està prohibida a l'Estat.

 

 

  

  

“Aquest Memorial, que es descobrirà amb la presència de l'AVAAC, veïns i veïnes i les advocades del Col·lectiu Ronda que defensen jurídicament al col·lectiu de persones afectades per l'amiant, és un reconeixement públic als treballadors i treballadores de la fàbrica Uralita i a les víctimes de l'amiant, causant d'un autèntic genocidi laboral”, apunten des de l'Ajuntament de Cerdanyola. El consistori destaca que es tracta, també, d'un “reconeixement a les famílies de treballadors i als veïns de la zona de Ripollet i Cerdanyola del Vallès, a qui s'ha manllevat la dignitat, la salut i fins i tot la vida”.